Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Březnová inflace v Rusku je nejvyšší za 23 let, za potraviny platí Rusové dvakrát více než před invazí

Potraviny v ruském obchodě
Pixabay

Spotřebitelské ceny v Rusku v březnu vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o 7,61 procenta, což byl nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Ruská ekonomika se potýká s problémy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po invazi na Ukrajinu a rekordnímu poklesu rublu. V únoru inflace činila 1,17 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Rusové zároveň utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Inflace prudce zrychlila v posledních několika týdnech, protože rubl minulý měsíc klesl na rekordní minimum. Pokles rublu zvýšil poptávku po široké škále zboží, od základních potravin po automobily, v očekávání, že ceny dále porostou. Tento týden se však rubl zotavil a dosáhl letošního maxima.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Přečíst článek

Ceny cukru se v březnu proti únoru zvýšily o 44 procent. Cibule zdražila o 50 procent a ceny praček stouply o 46 procent. Ceny potravin vzrostly o 6,73 procenta a nepotravinářského zboží o 11,25 procenta. V meziročním srovnání inflace zrychlila na 16,69 procenta z únorových 9,15 procenta. Skončila tak mírně pod očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali zvýšení cen o 16,9 procenta.

Vysoká inflace již roky dělá starosti domácnostem, protože snižuje jejich životní úroveň. V letošním roce navíc situaci zhoršuje ještě pokles ekonomiky, který podle analytiků bude nejhorší od roku 2009.

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek

Podle analytiků se letos meziroční inflace vyšplhá na 24 procent, nejvýše od roku 1999. Cílem Ruska je dostat inflaci na čtyři procenta.

Rus utratí za potraviny dvě pětiny příjmu, Evropané osminu

Rusové utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu. S odvoláním na šéfa ruské styčné kanceláře Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) o tom informovala agentura Reuters.

Lidé se podle šéfa styčné kanceláře FAO Olega Kobjakova uchylují ke krizovým strategiím, protože velkou část svých příjmů vynakládají na základní potřeby, například potraviny. „Odkládají plány, jako je studium na vysoké škole nebo koupě domu. Šetří pro případ ztráty zaměstnání nebo úmrtí," uvedl.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

Průměrná domácnost v EU utratí za potraviny přibližně 12 procent svých příjmů, dodal. V Rusku ale podle něj nehrozí hlad. Chudší domácnosti budou ale čelit zvýšené míře potravinové nejistoty.

Mnoho Rusů od počátku invaze skupuje základní potraviny, jako je cukr a pohanka, v obavě, že ceny budou dále růst. To zvyšuje tlak na vládu, aby ochladila inflaci. Moskva zvažuje regulaci cen potravin, léků a dalšího zboží a dočasně zakázala vývoz některých zemědělských produktů. Tvrdí, že by také mohla přikročit ke stanovení cen téměř veškerého vývozu komodit v rublech.

Ruské mzdy zůstávají od počátku invaze podle Kobjakova zhruba stejné, ale s růstem cen se snížila kupní síla. Lidé se také vzhledem k odchodům západních firem obávají o práci, dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme