Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK / AP
 ČTK

Čtyři bankéři, kteří pomáhali blízkému příteli ruského prezidenta Vladimira Putina převádět miliony franků přes švýcarské bankovní účty, byli odsouzeni za nedostatečnou obezřetnost při finančních transakcích. Okresní soud v Curychu uložil bývalému šéfovi banky a třem zaměstnancům podmíněné pokuty. Rozsudek zatím není pravomocný, uvedly agentury.

Reklama

Bankéři pomohli violoncellistovi Sergeji Rolduginovi, který je kmotrem Putinovy nejstarší dcery, přesunout v letech 2014 až 2016 miliony franků na švýcarské bankovní účty.

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Západní sankce zasáhly ruské banky, bohaté jednotlivce nebo dovoz technologií. Po roce rozsáhlých omezení, jejichž cílem bylo oslabit válečný fond Moskvy, se ale ekonomický život pro běžné Rusy příliš neliší od toho, který vedli před ruskou invazí na Ukrajinu. Žádná masová nezaměstnanost a propad měny se nekonají. Nejsou tu žádné krachující banky, před kterými se tvoří dlouhé fronty. Nabídka v supermarketech se příliš nezměnila, zahraniční zboží je stále dostupné, nebo jeho místo zaujaly místní ekvivalenty, píše agentura AP.

Přečíst článek

Muži nemohou být podle švýcarského práva identifikováni. List Financial Times (FT) dříve napsal, že jedním z nich je i Roman Abdulin, bývalý generální ředitel švýcarské pobočky ruské banky Gazprombank. Soud všem uložil podmíněné pokuty v celkové výši stovek tisíců švýcarských franků. Tři z obviněných pocházejí z Ruska, jeden se narodil v Curychu. Všichni se u soudu domáhali zproštění viny. Státní zástupce naopak pro každého z nich požadoval sedm měsíců odnětí svobody podmíněně.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Pokus o zatčení Putina na summitu by se rovnal vyhlášení války, pohrozil Medveděv

Vláda Jihoafrické republiky se bude muset zabývat zatykačem, který na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal minulý týden Mezinárodní trestní soud (ICC). Ruský prezident by se měl v srpnu v JAR, která spadá pod jurisdikci ICC, zúčastnit summitu hospodářského uskupení BRICS. S odkazem na jihoafrickou ministryni zahraničí Naledi Pandorovou o tom informovala britská stanice BBC. Podle Pandorové bude třeba o věci po projednání na vládě hovořit i s Ruskem. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv uvedl, že jakýkoliv pokus o Putinovo zatčení by se rovnal vyhlášení války Moskvě.

Přečíst článek

Případ podle agentury Reuters poukazuje na to, jak jsou lidé, jako je Roldugin, využíváni jako nastrčené figurky, aby pomohli skrýt skutečné vlastníky. Švýcarské banky mají povinnost odmítnout nebo ukončit obchodní vztahy, pokud existují pochyby o totožnosti smluvní strany.

Byly to peníze Putina?

Kdo byl skutečným vlastníkem peněz, nebylo předmětem soudního řízení. Obžaloba však poukazovala na to, že Putin, jehož oficiální roční příjem je něco okolo 100 tisíc eur ročně (2,3 milionu korun), ve skutečnosti disponuje velkým majetkem, který spravují jeho blízcí.

Podle obžaloby je vysoce nepravděpodobné, že skutečným majitelem dvou účtů u Gazprombank v Curychu je Roldugin. V případu šlo o částky dosahující přibližně 30 milionů franků (709 milionů korun), uvedl státní zástupce Jan Hoffman. A to i přesto, že hudebník, který figuruje na švýcarském seznamu sankcionovaných Rusů, nemá uvedenou žádnou podnikatelskou činnost. Roldugin podle obžaloby kdysi listu The New York Times řekl, že není podnikatel a sám nevlastní miliony.

ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek

Roldugin patří mezi mnoho členů Putinova „úzkého kruhu”, na něž byly uvaleny sankce západními zeměmi poté, co Rusko loni napadlo sousední Ukrajinu. Putin v minulosti označil Roldugina za přítele, skvělého hudebníka a mecenáše, který poctivě vydělal peníze na menšinovém podílu v jedné ruské společnosti.

Kreml v minulosti odmítl jakékoli náznaky, že Rolduginovy finanční prostředky jsou spojeny s ruským vůdcem, jako „protiruskou Putinofobii”. Tvrdí, že Putinovy finance jsou veřejně známou záležitostí a že šéf Kremlu svůj majetek a plat pravidelně přiznává ruským voličům.

Obhajoba argumentovala tím, že Roldugin loni písemně potvrdil, že jej banka správně identifikovala jako majitele účtu. A bylo podle ní také „pravděpodobné”, že Roldugin zbohatl právě proto, že je Putinovým přítelem.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme