Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíží se největší stávka britských dopravců za desetiletí. Restaurace prodělají miliardy

Britští přepravci chystají obří stávku
ČTK
Štěpán Kult

Britští dopravci jdou v úterý do stávky, která může zdevastovat turistický a gastro průmysl, které se vzpamatovávají z pandemie COVID-19. Ztráty mohou přesáhnout až jednu miliardu liber (přes 28 miliard korun). Bude se jednat o největší stávku za poslední desetiletí, informovala agentura Bloomberg.

Reklama

Unie železniční, námořní a transportní dopravy (RMT) potvrdila stávky, které se budou konat v úterý, čtvrtek a sobotu, ačkoli přerušení jsou možná během celého příštího týdne. Generální tajemník RMT Mick Lynch uvedl, že důvodem ke stávce bylo to, že napříč sítí zrušeno stovky pracovních míst a pracovníkům se nijak nezvýšily mzdy, píše britská televize Sky News.

„Stávky by vždy měli být až tou poslední možností, ne první. Takže je postoj RMT velkým zklamáním. Vláda vyjednala 16 miliard liber na to, aby naše železnice udržela v provozu po celou dobu pandemie, aby ani jediný pracovník nepřišel o práci,“ vyjádřil se pro Sky News mluvčí ministerstva dopravy.

Stávky Network Rail, která je vlastníkem většiny železničních sítí ve Velké Británii a dalších 13 operátorů jsou očekávané na tři dny v příštím týdnu. Zatímco pracovníci londýnského metra jdou do stávky v úterý.

Let s Qatar Airways: I ta nejlepší byznys třída umí zklamat. Počtem toalet

Až na pár výjimek už lze létat všude tam, kam to šlo před covidem. Před rokem jsem se ale do Spojených států dostával jen složitě, přes Dauhá. Šestnáctihodinový let do Texasu se dal „přežít“ i díky nejmodernějším sedadlům, kterými je vybavena byznys třída Qatar Airways. Je to to nejlepší, co můžete dnes mít. A vaše záda vám za tuto volbu poděkují.

Přečíst článek

Miliardová rána pro turismus a pohostinství

Kate Nicholls výkonná ředitelka průmyslové UKHospitality, která zastupuje okolo 740 firem v gastro průmyslu varovala turismus a volnočasové aktivity jsou křehké po lockdownech v souvislosti s pandemií COVID-19 a mohou schytat „tvrdou ránu“

 „Při nejlepším si myslíme, že to bude mít dopad na tržby v pohostinství, které skončí se ztrátou před půl miliardy liber. Ale to pouze za předpokladu, že mnoho lidí bude cestovat ve dnech, kdy budou vlaky a metro uzavřené," řekla v rozhovoru pro Times Radio. 

„A když se podíváte napříč turismem, volnočasovými aktivitami a divadelním průmyslem jako na celek. Uvidíte zásah přes miliardu liber," dodala. 

Výroba automobilu

Petr Dufek: Výsledky průmyslu jsou zatím povzbudivé, stagnuje jen automobilová výroba

Průmyslu se ve třetím měsíci letošního roku v podstatě dařilo. Výroba se meziměsíčně zvýšila o 2,6 procenta, meziročně byla po sezónním očištění vyšší o 0,8 procenta (v případě kalendářního očištění o 0,4 procenta).

Přečíst článek

Nicholls řekla, že turismus a pohostinství už byly poškozeny covidovou krizí a urguje vládu, železniční sítě i RMT aby našli shodu. „Stávky příští měsíc jsou tak devastující protože… jsme se opět cítili být postavení na nohách a začali obnovovat své finanční rezervy,“ uvedla.

„Ztratíme nejlepší část týdenních příjmů z těchto městských center a zejména pak Londýn. Budeme apelovat na všechny strany v tomto sporu a najít společné řešení tohoto problému. Abychom neznevýhodňovali dojíždějící, návštěvníky, turisty a nepoškozovali tak náš byznys.“

Optimismus

Stále zde ale zůstává optimismus, že cestující si najdou alternativní cesty, jak se dostat do centra velkých i malých měst. Stagecoach, největší operátor autobusů ve velké Británie uvedl, že na příští týden mu rezervace jeho Megabusu stoupla o 85 procent, píše agentura Bloomberg. 

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Restart cestovního ruchu nakopl služby. Zhoubou může být inflace

I když samotný březen byl pro služby slabším měsícem, za celé čtvrtletí se reálné tržby odvětví služeb zvýšily o 1,2 procenta. Meziročně dosáhlo tempo růstu dokonce o 12,5 procenta, avšak stále je třeba vzít v potaz nízký srovnávací základ z loňského úvodu roku, kdy probíhal rozsáhlý lockdown ekonomiky, komentuje výkon odvětví služeb Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas.

Přečíst článek

 „S blížícími se stávkami se spousta lidí bude lámat hlavu s tím, co dělat když si koupili lístek a jejich spoj je zrušený, řekl Rory Boland, editor of Whitch? Travel. 

„Pokud nemůžete cestovat a máte nepoužitý lístek, měli byste být schopni objednávku zrušit a získat reklamaci zdarma. Plná náhrada se vztahuje i na případ, kdy už jste se vydali na cestu, ale nejste schopni dorazit do cíle z důvodu zpoždění a zrušených spojů a tím pádem jste se vrátili do výchozího bodu," dodal. 

Škola v době pandemie

Dalibor Martínek: Učitelé budou dávat vysvědčení. Řada z nich by zasloužila pětku

Hospodští, hoteliéři nebo třeba majitelé kin. To jsou poražení posledních dvou let s covidem. Samozřejmě, že i další, třeba piloti, cestovní kanceláře. Jak přiznal bývalý superministr Karel Havlíček, státní náhrady za zavírání a omezování dosáhly v průměru padesáti až šedesáti procent bývalých příjmů. Takže propad na polovinu. Žádný růst.

Přečíst článek

Řadový dům ve Španělsku.

Tropy nad Evropou. Kontinent je uvězněný v tepelné kopuli. Teploty vystoupají až ke 40 stupňům

Chladná letní noc na francouzském pobřeží Středozemního moře, se změnila v „klimatické peklo“, když silný poryv horkého větru způsobil, že teploty vystoupaly na 37 stupňů Celsia z 22 stupňů během tří hodin. Tento vzácný atmosférický jev je známý jako heat burst (tepelný výbuch), který se projevuje krátkým, ale silným nárazem větru a náhlým zvýšením teploty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Juniorní lékaři v Anglii zahájili 3. ledna šestidenní stávku, nejdelší v historii britského zdravotnického systému NHS

Nejistá hra se smrtí. Jak vypadalo britské předválečné zdravotnictví. A jak to po Brexitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme