Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tropy nad Evropou. Kontinent je uvězněný v tepelné kopuli. Teploty vystoupají až ke 40 stupňům

Řadový dům ve Španělsku.
Rellox
Štěpán Kult

Chladná letní noc na francouzském pobřeží Středozemního moře, se změnila v „klimatické peklo“, když silný poryv horkého větru způsobil, že teploty vystoupaly na 37 stupňů Celsia z 22 stupňů během tří hodin. Tento vzácný atmosférický jev je známý jako heat burst (tepelný výbuch), který se projevuje krátkým, ale silným nárazem větru a náhlým zvýšením teploty.

Reklama

K prudkému oteplení došlo tento týden uprostřed Španělska a nyní se vlna veder přesouvá na sever, informuje agentura Bloomberg. Přináší v tomto období neobvyklou vlnu veder do Francie a Velké Británie.

Náhlý příval veder překonal červnový rekord na francouzském majáku Cape Bear a jedná se o třetí nejvyšší teplotu, která zde byla naměřena. Ve Francii by pak největší vedra měla dosáhnout v sobotu, kde sever země zaznamená 42 stupňů Celsia, uvádí meteorolologická služba Meteo France.

V některých částech jižní Británie by teplota mohla dostáhnout 34 stupňů Celsia, to je výše než maximum za celý minulý rok, uvedlo v prohlášení britská meteorologická služba. Podle předpovědí by teploty ve španělsku měly čtvrtým dnem dosáhnout vrholu 40 stupňů Celsia, uvedla meteorologická agentrura Aamet. 

Tepelné vlny způsobily, že školy ve Španělsku musely přijmout opatření. Některé regiony Španělska zkrátily vyučovací hodiny a ve Francii zrušili školu v pátek. „Děti na prvním a druhém stupni v rizikových oblastech mají dovolenu zůstat doma,“ oznámilo francouzské ministerstvo školství. Ministerstvo zdravotnictví v Itálii vydalo oranžové varování pro vysoké teploty v Turíně, Perudžii, Florencii a Brescii. 

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Evropa si zničí autoprůmysl kvůli nesmyslnému boji za klima

Letos jsme doma topili až do května. Byla kosa. Topím plynem, ruským. Jiný nemáme. V jiné roky vypínám topení začátkem dubna. Faktura za plyn byla letos výživná. I nárůst záloh. Inflace se na mě již podepisuje. Asi na každém z nás. Máme před sebou těžké měsíce.

Přečíst článek

Extrémní vedra narušují i ekonomickou aktivitu. Ve Francii jsou nižší toky a vyšší teploty v řece Rhôně, což znamená, že nemůže být použita jako ochlazující voda pro jadernou elektrárnu Saint Alban společnosti EDF France. Elektrárna očekává limitovaný výkon až do 8. července, podle dat z dodavatele elektřiny RTE. Francie má již nyní nejnižší využití jádra od roku 2008. Evropa si tak nemůže dovolit ztratit více z nukleárního outputu, i vzhledem k tomu, že se zásoby zemního plynu stávají vzácnost.

„Ještě více pozoruhodné je, že to nebylo naměřeno uprostřed dne, ale ve 2:26 ráno“, napsal Gaetan Heymes z meteorologické stanice Meteo France.  Extrémní vedro je také neobvyklé svou délkou. Obvykle totiž vyvrcholení trvá jeden až dva dny, ve Španělsku se ale udržují už pět dní.

To je z toho důvodu, že se jedná o takzvaný heat dome (tepelnou kopuli), což je proces zachycování horkého vzduchu v atmosféře. Kopule je tak velká, že se vznáší nad Evropou, a tím pádem zabraňuje vstupu chladnějších vzduchů.

Tepelné kopule jsou zesílené klimatickými změnami, které jsou krmeny emisemi skleníkových plynů. Vědci už ani déle nezkoumají, jestli se planeta otepluje intenzitou vln veder, ale spíše jak moc.

Když dostane sameček komára tropického (na snímku) v laboratoři do těla gen, který ovlivňuje potomstvo, jím zplozené narozené samičky umírají, aniž se stačily rozmnožit, samečkové gen šíří dál a populace komárů se zmenšuje.

Jak se zbavit komárů? Vědci se snaží naučit je bojovat proti sobě, či nasadit bakterie

Za nejnebezpečnější živočichy – hned po lidech –jsou často označováni komáři. Přenášejí totiž vážné nemoci. A ještě k tomu jsou otravní, kazí zisky rekreačnímu průmyslu, vadí hospodářským zvířatům. Co s nimi? Část vědců říká – zbavme se jich. A využijme při tom třeba genetického inženýrství. 

Přečíst článek

Vedra narušují spánek a poškozují zdraví 

Teplejší noci zkracují spánek miliardám lidí a více působí na ženy a starší lidi. Lidské tělo se před spánkem potřebuje ochladit, teplejší počasí zpožďuje přirozený začátek spánku, uvádí studie serveru One Earth. Lidé z důvodu veder ztrácejí 44 hodin spánku ročně, píše deník The Gurdian. 

„Pro většinu z nás je spánek velmi známou rutinou. Téměř třetinu svého života trávíme spánkem," říká Kelton Minor z univerzity Copenhagen v Denmarku, který výzkum vedl. „V této studii ukazujeme první důkaz toho, že více než průměrné teploty narušují spánek. Může to být ve skutečnosti jen špička ledovce, protože se může ukázat, že náš výzkum je ve skutečnosti velmi konzervazitní,“ uvedl. 

„Kritická vedra narušují spánek, narušují kognitivní funkce mozku a jsou spojené se zvýšeným rizikem sebevražd nebo důvodem k hospitalizaci v psychiatrické léčebně,“ uvedl Radrika Ksola, ředitel programu Oxfordské univerzity Future of Cooling (Budoucnost chlazení).

„Globální komunita musí přejít k udržitelnému ochlazování, nebo riskovat uzamknutí světa do smrtící smyčky, kde požadavky na chladící energii povedou budou pohánět další skleníkové plyny, které ve výsledku přinesou ještě více globálního oteplování,“ dodal.

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Přečíst článek
Londýnské metro v parný den. Někteří cestující volí hodně uvolněný dress code

REPORTÁŽ: Britové vedra nezvládají. Města, budovy i stanice metra se změnily v sálající pec

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak si vydělat bydlením? Některé země za něj zaplatí, Švýcaři nabízí i více než milion

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme