Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světové investice do obnovitelné energie musejí razantně zrychlit, tvrdí experti

Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby, upozorňuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
iStock
 ČTK

Svět sice méně spoléhá na uhlí, plyn a ropu, pokud chce ale účinně bojovat proti změnám klimatu a udržet nestabilní trhy s energií pod kontrolou, je nutné investice do obnovitelných zdrojů energie do konce tohoto desetiletí ztrojnásobit. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Reklama

Podle IEA byl dosažen pokrok v odklonu od fosilních paliv. Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby. Výdaje související s přechodem na novou energetiku se postupně zvyšují, ale stále nedosahují výše, která je zapotřebí k uspokojení rostoucí poptávky po energii udržitelným způsobem.

iPhone 13

Nešťastná třináctka? Čipová mizérie tíží Apple, omezí výrobu nových iPhonů

Americká technologická společnost Apple pravděpodobně sníží produkci chytrých telefonů nové generace iPhone 13 kvůli celosvětovému nedostatku čipů.

Přečíst článek

Ekonomické oživení z pandemie nemoci COVID-19 však také zvýšilo využití ropy a uhlí, varuje zpráva IEA. Spalování fosilních paliv vytváří emise oxidu uhličitého, skleníkového plynu, který podle vědců může za změny klimatu.

Agentura upozornila, že obnovitelné zdroje, jako solární, větrné a vodní elektrárny, spolu s bioenergií musí tvořit mnohem větší podíl při oživení investic do energie po pandemii. Obnovitelné zdroje se budou letos na nových investicích do energetické kapacity podílet dvěma třetinami.

obchodníci, burza

Bilionové fúzi již nestojí nic v cestě. Stvoří datového obra, na nějž spoléhá Wall Street

Evropská komise zřejmě schválí plán poskytovatele finančních informací S&P Global na převzetí konkurenta IHS Markit za 44 miliard dolarů (zhruba 970 miliard korun).

Přečíst článek

Fosilní paliva - uhlí, zemní plyn a ropa - měly na světových dodávkách energie loni podíl téměř 80 procent, obnovitelné 12 procent. Ke splnění cíle pařížské smlouvy z roku 2015, kterým je omezit globální oteplování do 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím, by se emise oxidu uhličitého měly snížit do roku 2050 na čistou nulu.

Ředitel IEA Fatih Birol upozornil, že výsledkem současných slibů vlád bude snížení emisí do roku 2030 pouze o 20 procent. Aby se podařilo snížit emise do roku 2050 na čistou nulu, je potřeba v příštím desetiletí ztrojnásobit investice do čisté energie a infrastruktury. Většina těchto výdajů by měla být vynaložena v rozvojových a rozvíjejících se zemích, kde však jejich financování ohrožuje zdravotní krize. Cesta k dosažení čisté nuly je tak podle agentury tenká, ale dosažitelná.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme