Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa výrazně zdražuje kvůli napětí na trzích s energií

Ropa, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ceny ropy výrazně rostou kvůli napětí na trzích s energií. Americká lehká ropa West Texas Intermediate poprvé od listopadu 2014 překročila hranici 80 dolarů za barel.

Reklama

 Ke zdražování ropy přispívá prudký růst cen zemního plynu v Evropě a nedostatek elektřiny v Číně, napsala agentura Reuters. Ropa WTI dnes vystoupila až na 80,11 dolaru za barel. Kole 20.30 SELČ se obchoduje za 79,25 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent se ve stejnou dobu obchodovala za 82,33 dolaru za barel. 

Za napětím na energetických trzích stojí růst poptávky po palivech v důsledku oživení ekonomické aktivity i obavy z chladné zimy. Začátkem týdne navíc ceny ropy podpořilo rozhodnutí skupiny OPEC+ pokračovat v červencovém plánu postupného zvyšování těžby navzdory výzvám k rychlejšímu růstu produkce.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Ropa citelně zdražuje, litr benzínu za 40 korun již tuto zimu nelze vyloučit

Růst pohonných hmot výrazně zrychlil.

Přečíst článek

Cena zemního plynu na virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, která je určující pro evropský trh, dnes z hlediska množství energie z daného zdroje odpovídala ceně ropy kolem 200 dolarů za barel, uvedla agentura Reuters na základě svých výpočtů.

Dnešnímu růstu cen ropy nezabránila ani překvapivě slabá zpráva o zářijové tvorbě pracovních míst ve Spojených státech. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

peníze, ilustrační foto

Poslední Babišův úplatek: 1250 korun na elektřinu a plyn do každé domácnosti

Energetická situace v Evropě, ale i v Asii se nadále zhoršuje. Někteří čeští dodavatelé elektřiny a plynu domácnostem už ohlásili podzimní zdražení až takřka o padesát procent. Premiér Babiš jim naopak slibuje, že jim na energie ze státní kasy přispěje.

Přečíst článek

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme