Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena plynu pro Evropu poprvé překonala 200 eur za megawatthodinu

Plyn, vytápění
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pátek poprvé překonala hranici 200 eur (zhruba 5150 korun) za megawatthodinu. Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Reklama

Cena plynu k dodání v dubnu se na krátkou dobu dostala až nad 210 eur, později však sestoupila zpět pod 200 eur za megawatthodinu (MWh). Kolem 16:00 středoevropského času vykazovala cena plynu růst asi o 29 procent na 208 eur/MWh. Krátce poté začala klesat, v 16:30 už přidávala „jen” asi 19 procent na 191 eur/MWh. Za silným růstem je útok ruských vojsk na Ukrajinu, který vyvolal obavy z narušení dodávek suroviny z Ruska.

Vývoz ropy a plynu z Ruska je prozatím ze západních sankcí vyňat. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko ve čtvrtek nicméně uvedl, že západní země by měly přestat od Ruska ropu a plyn kupovat.

Proti zákazu dovozu energií z Ruska se naopak ve čtvrtek vyslovil německý ministr hospodářství Robert Habeck. Uvedl, že Německo je na dodávkách plynu z Ruska závislé, ale pracuje na co nejrychlejší změně tohoto stavu.

Ruská plynárenská společnost Gazprom v pátek oznámila, že dodává plyn přes Ukrajinu do Evropy v souladu s požadavky zákazníků. Gazprom má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden uvedla, že Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu, a to prostřednictvím opatření, která by byla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal). Zároveň představila desetibodový plán k omezení závislosti EU na ruském plynu.

čerpací stanice, ilustrační foto

Dalibor Martínek: S plynem a ropou může být větší průšvih, než jsme čekali. Vláda situaci lakuje na růžovo

Litr benzínu už stojí 42 korun, nafta podobně. Další růst cen se dá čekat. Zdražování plynu ucítíme v dalších měsících, jistě se promítne do gigantické březnové inflace. To ale není všechno. Ve hře je i varianta, že ropa a plyn nebudou vůbec. Pokud tak Putin, který se dostává pod stále větší tlak, rozhodne. 

Přečíst článek

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Rusko směřuje ke krachu jako v roce 1998, varuje JPMorgan

Západem uvalené sankce na Rusko může zemi dovést k ekonomickému kolapsu, který bude stejný, možná dokonce větší než v roce 1998. Tehdy Rusko vyhlásilo neschopnost splácet své závazky, uvádí prestižní americká banka JPMorgan Chase. 

Přečíst článek

Ceny pohonných hmot v Česku překračují hranici 40 korun za litr

Lukáš Kovanda: Česko zažívá „ropný šok“

Cena benzinu i nafty v ČR je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plyn, ilustrační foto

Pokles ceny plynu pro Evropu nemá konce. Už se obchoduje pod 60 eur za megawatthodinu

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Přečíst článek
Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme