Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko směřuje ke krachu jako v roce 1998, varuje JPMorgan

Moskva, rubl, ukrajinská krize
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Západem uvalené sankce na Rusko může zemi dovést k ekonomickému kolapsu, který bude stejný, možná dokonce větší než v roce 1998. Tehdy Rusko vyhlásilo neschopnost splácet své závazky, uvádí prestižní americká banka JPMorgan Chase. 

Reklama

Zmrazení velké části rezerv ruské centrální banky, ostřižení většiny tamních bank od mezinárodního platebního systému SWIFT, zákaz obchodování s celou řadou komodit na jedné straně. Nutnost vynakládat další a další prostředky na nepovedenou invazi do sousední Ukrajiny a snaha bránit rubl zbývajícími prostředky na straně druhé. To je současný ekonomický koktejl, který pije Rusko. A pokud se nic zásadně nezmění, a to poměrně rychle, dovede tato situace bývalou mocnost k absolutnímu ekonomickému kolapsu, varují ekonomové renomované investiční banky JPMorgan Chase. 

„JPMorgan Chase v podkladech pro klienty předpovídá propad ruského HDP o sedm procent jen pro letošní rok, stejné odhady mají také ekonomové Goldman Sachs. Bloomberg Economics dokonce odhaduje propad o devět procent. Ruská ekonomika přitom v roce 1998 propadla o 5,3 procenta, což ji uvrhlo do dluhové krize,“ uvádí agentura Bloomberg. 

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Tehdy přitom Rusko upadlo do platební neschopnosti a nemohlo splácet dluh, na což tamní centrální banka reagovala devalvací rublu. Následná krize vedle Ruska zasáhla také řadu okolních států, včetně České republiky. 

Hra o čas 

V důsledku západních sankcí ruská měna oslabila již o desítky procent a centrální banka se jej naopak pokouší bránit, a to například razantním zvýšením úrokových sazeb z 9,5 na 20 procent. V důsledku sankcí přitom nemůže efektivně intervenovat na podporu rublu, nakládat totiž může jen se zlatými rezervami a čínským jüanem. 

Legendární obchodní dům Gum, Moskva

Jako za komunistů. Rusové zaplatí 30procentní přirážku za nákup valut

Centrální banka tvrdí, že tak vyrovnává konkurenci "mezi bankami a makléři". Nákup deviz a valut se tak nadále znepřístupňuje.

Přečíst článek

Pro ruskou ekonomiku nyní podle analytiků budou zásadní dvě věci. První je to, zda budou i nadále umožněny platby za ropu a plyn. Banky, které tyto platby přijímají zatím zůstávají mimo sankce na SWIFT. Bloomberg Economics odhaduje, že pokud by došlo ke zmrazení těchto plateb, tak by smrsknutí ruské ekonomiky mohlo dosáhnout až 14 procent. 

Druhým problémem je čas. „Čím déle bude Západ sankce uplatňovat, a zvlášť pokud by do nich spadly i platby za energetické komodity, tím spíš se ruský kapitálový trh stane nedotknutelným na mnoho let dopředu,“ prohlásil makroekonomický odborník na oblast EMEA společnosti State Street Global Markets. 

I on pak souhlasí s tezí, že scénář pro Rusko připomíná události v roce 1998. 

Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme