Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici očekávají další pokles sazeb ČNB. Velký skok to ale nebude

Analytici očekávají další pokles sazeb ČNB. Velký skok to ale nebude
ČTK
 ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek znovu sníží základní úrokovou sazbu ze současných 5,75 procenta. Shodují se na tom oslovení analytici, otázkou ale podle nich bude rozsah tohoto kroku. Většina z nich očekává pokles sazeb spíše o půl procentního bodu, nevylučují ale ani poloviční rozsah.

Reklama

Členové bankovní rady v uplynulých týdnech upozorňovali, že je i přes inflaci na dvouprocentním cíli ČNB potřeba zachovat opatrný přístup. Proti výraznějšímu poklesu sazeb se vyslovil i člen rady Tomáš Holub, který v březnu neúspěšně navrhoval snížení o 0,75 procentního bodu.

Bankovní rada začala sazby snižovat loni v prosinci. Nejprve klesly o 0,25 procentního bodu, následně v únoru a v březnu vždy o 0,5 procentního bodu. "Ani březnový výsledek inflace, který zůstal na cíli ČNB, nepřiměje většinu bankovní rady zrychlit tempo snižování sazeb. Bankovní rada se tak pravděpodobně přikloní opět k opatrnějšímu přístupu na svém květnovém zasedání a sníží, podobně jako na posledních dvou zasedáních, úrokové sazby o 0,5 procentního bodu," uvedl analytik Raiffeisenbank Martin Kron.

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5,75 procenta.

Přečíst článek

Snížení sazeb na 5,25 procenta čeká také analytik ČSOB Dominik Rusinko. "Dalšímu poklesu sazeb nahrává svižný pokles inflace, která od začátku roku výrazně zaostala za očekáváním ČNB. Pozitivní je také výhled na příští měsíce, kdy by se inflace měla pohybovat okolo dvou procent," sdělil ČTK. Upozornil, že reálné úrokové sazby jsou nyní nejvyšší za poslední dvě desetiletí.

"Očekávám další pokles úrokových sazeb o čtvrt až půl procentního bodu," uvedl k jednání ČNB generální ředitel společnosti Fingood Vít Endler. "Inflace je, zdá se, pod kontrolou a dvouprocentní inflaci by slušely výrazně nižší sazby. Bankovní rada ale musí být ve snižování opatrná, aby chránila na odpovídajících úrovních i kurz koruny. Proto tempo snižování sazeb nebude překotné, nicméně trend pozvolného poklesu je jasný," doplnil.

ČNB

Stanislav Šulc: Opatrná ČNB? Strašák inflace se může vrátit velmi brzy

Guvernér České národní banky připustil, že snižování sazeb může pokračovat. Brzy bychom se tak mohli dostat nadohled 5procentní hranici. Pak ale podle guvernérových slov začne být ČNB ostražitější. A není se čemu divit. Boj s inflací totiž není ani zdaleka vyhraný. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát.

Přečíst článek

Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil připomněl, že ČNB zveřejní také novou ekonomickou prognózu. Očekává v ní zvýšení odhadu růstu hrubého domácího produktu, snížení odhadu inflace a slabšího výhledu na kurz koruny. "I nadále bude prognóza bankéře zřejmě nabádat k rychlejšímu snižování českých úroků, ke kterému ale opět nedojde. Namísto toho bankovní rada zůstane raději opatrná, zopakuje svůj předchozí krok a základní sazbu sníží o 0,5 procentního bodu na hodnotu 5,25 procenta," sdělil.

Pokles základní sazby na 5,25 procenta čeká i analytik Purple Trading Petr Lajsek. Podle něj se snížení úroků ČNB projeví i v úročení vkladů a hypoték. "Na začátku května tak můžeme očekávat pád výnosu spořících účtů o 0,25 až 0,5 procentního bodu," uvedl. "Zlevnit by měly korporátní úvěry a hypotéky, trend však bude pomalejší a méně výrazný než u spořících účtů," dodal. Vzhledem k očekávanému vývoji základních úrokových sazeb budou podle něj hypotéky zlevňovat i v dalších letech.

Investiční snídaně: Jak zhodnocovat peníze v čase klesajících sazeb. A na co si dát pozor u dluhopisů

Investiční snídaně s podtitulem „Dluhopisy a kredit: Jak investovat při klesajících sazbách“, kterou pořádá skupina EMUN, investorům poradí, jak se v aktuálním investičním prostředí nejlépe zorientovat, na co se zaměřit a jak neudělat chybu. Setkání expertů přes investice proběhne ve středu 24. dubna 2024 od 9 hodin. Živý přenos z akce můžete sledovat i na webu newstream.cz nebo na www.investicnivyhledy.cz.

Přečíst článek

Hypoteční specialistka FinGO Jana Vaisová předpokládá, že základní úroková sazba klesne o čtvrt procentního bodu. Na úročení hypoték se to podle ní zatím neprojeví. "Banky budou díky zdražení ceny zdrojů své sazby spíše ponechávat na stávající úrovni, zejména pro fixace tři až pět let. Pravděpodobně sníží sazbu u kratších fixací na jeden až dva roky," míní.

Podle místopředsedy představenstva ATRIS investiční společnosti Tomáše Jíchy by bankovní rada mohla snížit úrokovou sazbu až o 0,75 procentního bodu. Další pokles by ale podle něj měl nastat až na podzim, aby ČNB mohla analyzovat dopady uvolnění měnové politiky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme