Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Štěpánek: ČNB nemá na vybranou, sazby půjdou opět nahoru

Pavel Štěpánek
Fondee / užito se svolením
Pavel Štěpánek

Další měnové jednání bankovní rady a zveřejnění nové prognózy se blíží a nejvýstižnější je asi říci, že to ani tentokráte nebude lehké rozhodování. Stejně jako není snadné sestavit novu prognózu. Nejistot je zkrátka hodně. Nejméně jedna jistota tu však je. Inflace půjde ještě nahoru a bude tu s námi déle, než se ještě před začátkem roku čekalo, píše ve svém komentáři ekonom Pavel Štěpánek, bývalý člen bankovní rady ČNB.

Reklama

Centrální banka nemá na vybranou a chce-li být konsistentní a držet se svého mandátu, sazby opět půjdou nahoru. O kolik nemá smyslu spekulovat, ale kosmetická úprava či odklad na později nic neřeší. Strašák inflačních očekávání, která živí inflaci, je tu s námi a odvozené škodlivé důsledky vysoké inflace vidíme takřka v přímém přenosu.

A jeden postřeh k diskusi na téma, zda nezapojit do boje proti inflaci devizový kurz. Že to je ošidné a má to svá rizika, to již v četných diskusích zaznělo. Ale možná je na místě odkaz na to, že uspořádání, kdy byl držen kurz a byl tu současně velký úrokový diferenciál proti zahraničí, už tady jednou bylo. Jistě, může se namítat, že to bylo v jiném kontextu, v jiném nástrojovém portfoliu měnové politiky a v jiné době. 

Přesto, by bylo dobré si připomenout, jak to celé skončilo, jak to dopadalo na devizové rezervy a že to stálo u zrodu přechodu na inflační cílování. Třeba by se tam přece jen našla jistá drobná paralela s tím, čemu čelí centrální banka dnes: riziko s úrokovým diferenciálem v kombinaci s případnými devizovými intervencemi na podporu české koruny. Čas od času nemusí být marné se ohlédnout do minulosti.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Máme se inflací prošetřit, nebo projíst? Nebo je jiná možnost?

Je fascinující, s jakou nonšalancí někteří přední čeští ekonomové mávnou levou rukou nad inflací. Ale prosím vás, třináct procent, co to je. Před třiceti lety jsme tady měli dokonce dvacet procent, a taky jsme to přežili. A už se mě na to neptejte, o inflaci mluvím pořád, už mě to nebaví. Skutečná lehkost bytí.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace svého vrcholu ještě nedosáhla. ČNB bude sazby dál zvyšovat

Březnové zrychlení cen výrobců znamená, že inflační vlna bude v Česku teprve kulminovat, shodují se analytici. České národní banka, jejímž hlavním cílem je cenová stabilita, bude proto zřejmě pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. K jejich dalšímu jemnému ladění by bankovní rada podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka mohla přistoupit hned na květnovém zasedání.

Přečíst článek

Ruská centrální banka

Ruská centrální banka jde s úroky dolů nečekaně svižně. Nevylučuje až 23procentní inflaci

Ruská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 14 procent.

Přečíst článek

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme