Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznys tuzemských cestovek se probouzí. Opatrně jich přibývá

Letiště Václava Havla
poskytnuto Čedok

Covid těžce dolehl na byznys tuzemských cestovních kanceláří. Jejich počet se během pandemie snížil o téměř dvě stovky. Některé z nich se nyní do těchto podnikatelských vod vrací. Zatím ale velmi opatrně.

Reklama

Počet cestovních kanceláří (CK) podle dat ministerstva pro místní rozvoj (MMR) po dvou letech, kdy v důsledku pandemie koronaviru podstatně klesl, začíná zvolna růst. Letos vznikly čtyři nové CK, z těch, které loni přerušily činnost, jich 21 podnikání obnovilo. MMR k dnešnímu dni eviduje 639 cestovek. Před vypuknutím pandemie, začátkem roku 2020 to podle Viléma Frčka z ministerstva bylo 856.

V úpadku od loňského do letošního dubna skončilo podle Frčka 14 cestovek, u některých ještě neskončilo řízení o zrušení živnostenského oprávnění. Z velkých firem soud ke konci loňského roku prohlásil konkurz na Firo-tour. Té se už předloni nepodařilo získat pojištění pro případ úpadku a nejprve pokračovala jako cestovní agentura.

Zajištění proti úpadku po CK vyžaduje zákon a splnění této podmínky je pro podnikatele stále těžší. Pro pojišťovny se po bankrotu britské CK Thomas Cook v roce 2019 stalo rizikovým produktem, řekl dříve místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Česká asociace pojišťoven navíc upozornila, že v důsledku pandemie koronaviru se výrazně zhoršilo finanční zdraví cestovních kanceláří.

Letiště Václava Havla

Praha zmizela z mapy cestovatelů. A Češi dobývají exotiku

Turistický ruch má za sebou další slabý rok. V tom letošním ale tuzemské cestovky hlásí razantní nárůst zájmu Čechů o zahraniční dovolené, je dokonce vyšší než před pandemií.

Přečíst článek

Kvůli vzrůstajícím nárokům pojišťoven skončila loni na konci října jako cestovní kancelář například Pantour. V současné době toto sdělení na svém webu již nemá, zbyly na něm jen kontaktní údaje a informace, že se internetová stránka připravuje. Z důvodu úspor, k čemuž přispěla pandemie, se v posledních měsících loňského roku sloučily do jedné firmy CK China Tours a Adventura. CK China Tours byla do té doby dceřinou společností CK Adventura.

MMR pro CK připravilo ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou (NRB) program podpory pro získání pojištění proti úpadku. V rámci titulu Záruka CK státní banka poskytovala od začátku roku záruku až do 75 procent požadované spoluúčasti CK do limitu 30 procent z pojistného plnění, nejvýše ale osm milionů korun. NRB vyřídila žádosti 133 CK za 200 milionů korun. Zdroje se ale před avizovaným ukončením příjmu žádostí vyčerpaly a nyní ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) jedná s ministerstvem průmyslu a obchodu a dalšími partnery o možnosti pokračování programu. „Klíčové je najít zdroj financování,“ uvedl minulý týden.

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Cestovní kancelář Čedok loni meziročně více než zdvojnásobila tržby na přibližně pět miliard korun.

Čedok hlásí nejúspěšnější rok své existence. S pěti miliardami tržeb za 2022 má našlápnuto na ještě více

Přečíst článek
Na dotek ráje - Nosy Iranja, Madagaskar

Reportáž z ráje. Madagaskar je uhrančivý ostrov plný přírodních krás a kontrastů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme