Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé ušetří. Zlevní energie s fixací, chystá to ČEZ i další dodavatelé

ČEZ od dubna zlevní energie s fixací
iStock
 ČTK

Energetická společnost ČEZ od dubna zlevní ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle ní spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Reklama

Letos třetí úprava cen u ČEZ se tentokrát bude týkat ceníků s roční fixací. Elektřina v nich bude stát 3267 korun bez DPH za megawatthodinu. Průměrná domácnost se spotřebou 3,5 megawatthodiny za rok tak podle společnosti oproti dosavadnímu standardnímu ceníku ušetří 1368 korun ročně s DPH. Změní se i ceny plynu, který bude za 1367 korun za megawatthodinu, což je o přes 280 korun za megawatthodinu méně.

ČEZ už dříve v letošním roce zlevňoval své fixované produkty o několik stovek korun za MWh. Podle společnosti jde o důsledek postupného poklesu velkoobchodních cen energií na trhu.

Patrícia Čekanová, Prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Expertka: Česku ve využívání energie z obnovitelných zdrojů brání hned několik věcí

Jen málokterá země na světě umí z obnovitelných zdrojů vyrobit tolik elektrické energie, aby jí tato energie pokryla celou vlastní spotřebu. Kde to zvládají nejlépe, do jaké míry se k těmto zemím blíží Česká republika a co nám nejvíce brání ve využívání energie z obnovitelných zdrojů popisuje v rozhovoru pro Newstream Patrícia Čekanová z Asociace komunitní energetiky ČR.

Přečíst článek

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost innogy od března zlevnila elektřinu s fixací o 600 korun za megawatthodinu a plyn o 200 korun za megawatthodinu. „Další zlevňování představíme v nejbližších týdnech, jsme připraveni opět operativně reagovat na vývoj nákupních cen nebo na konkurenci,“ řekl mluvčí innogy Pavel Grochál. Podle něj přitom kontinuálně roste zájem zákazníků o delší fixace, letos tak dominují hlavně dvouleté smlouvy. Smlouvu na dobu určitou má u innogy podle Grochála kolem 80 procent klientů.

V řádu stokorun za megawatthodinu zlevňovaly v předchozích týdnech také E.ON nebo epet. Od března pak zlevnila plyn v průměru o 6,1 procenta rovněž Pražská plynárenská. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. Megawatthodina elektřiny nyní na burze stojí 85,3 eur (zhruba 2158 korun), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 34,50 eur (přes 872 korun) za megawatthodinu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme