Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Walta Disneyho letos padají. Šance zbohatnout?

Walt Disney
iStock
Stanislav Šulc

Zatímco největší akciové indexy si letos připsaly skoro 30 procent, papíry The Walt Disney Company od ledna spadly o více než deset procent. Má cenu prodat, držet, nebo nakupovat?

Reklama

Rok 2021 měl být rokem oživení a rokem, kdy se zase naplno rozjedou všechny možnosti turismu a zábavy. Alespoň v to věřily zábavní společnosti v čele s The Walt Disney Company, která vedle natáčení filmů a seriálů provozuje po celém světě několik obřích parků a resortů, a také pořádá výlety na velkých lodích. 

Investory však působení Disneyho v průběhu dosavadního roku zklamalo, což se negativně projevilo na ceně akcií největší zábavní společnosti světa. Od začátku roku klesly o 13 procent ze 177 dolarů na aktuálních 153, přičemž letošního dna se dotkly po ohlášení výsledků za třetí kvartál na počátku prosince, kdy spadly ke 142 dolarům.

„Jen za listopad akcie odepsaly více než 14 procent. Důvodem je zklamání investorů právě z výsledků hospodaření resortů a také výrazné zpomalení nových předplatitelů služby,“ uvedl analytik John Ballard. „Šlo přitom o první čtvrtletí, kdy bylo kompletně otevřeno ve všech parcích, proto byla očekávání investorů velká,“ dodal Ballard.

Zpomalení Disney+?

Již dříve management Walta Disneyho upozornil, že přírůstek nových předplatitelů služby Disney+ bude výrazně nižší, než na co byli zvyklí v prvním roce od spuštění služby. Ta se přitom krátce po spuštění v USA a na dalších trzích stala nejrychleji rostoucí video on demand službou a momentálně ji má předplacenou 118 milionů lidí. Jde tak o druhou největší internetovou televizi na základě předplatitelského modelu na světě, první zůstává Netflix s 214 miliony předplatitelů.

Disney

Disney opět v zisku, v počtu předplatitelů ale zaostal za Netflixem

Výrazně nižší než očekáváné množství předplatného, ve kterém zaostává za lídrem trhu Netflixem, ale v černých číslech, hlásí Walt Disney za čtvrté čtvrtletí svého finančního roku, které skončilo 2. října. Podle plánu se nevedlo ani divizi zábavních parků, přestože v daném období mohly být otevřené, ovšem s kapacitními omezeními. Firma také nedosáhla odhadu analytiků ohledně tržeb, které jí ve čtvrtém kvartálu vzrostly asi o 26 procent na 18,5 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Netflix však je momentálně dostupný téměř v celém světě. Disney+ lze zatím sledovat v šesti desítkách zemí a například již na letošní jaro ohlášená expanze do střední a východní Evropy včetně Česka a Slovenska se zatím zadrhla. Momentálně žádný termín o uvedení Disney+ v Česku neexistuje, oficiálně by se to mělo stát „v létě roku 2022“.

Do té doby však budou ve stejných státech nově dostupné hned dvě nové obdobné služby nabízející exkluzivní videoobsah HBO Max a Sky Showtime a je možné, že se Disneymu v tomto teritoriu nepodaří přilákat dostatek předplatitelů.

Logo SkyShowtime

Do Česka vstupuje nová streamovací služba

Ani Disney +, ani HBO Max. Českým divákům se ještě před těmito prémiovými streamovacími službami představí SkyShowtime, která nabídne tisíce hodin zábavy od celé řady studií.

Přečíst článek

Zacíleno na budoucnost

Přesto analytici předpovídají akcii Disneyho jen zářnou budoucnost a konsenzus zní: Nakupujte. A cílová cena akcie je těsně pod dvěma sty dolary. 

Pro budoucí růst hovoří zejména dlouhodobá síla značky a šíře duševního vlastnictví, které Disney spravuje a může využívat. Navíc v současnosti má Disney podle Johna Ballarda roztočených 61 filmů a 17 seriálů.

Joey Frenette navíc připomíná, že Disney pod stávajícím managementem velmi dobře pracuje s megatrendy a budou to právě firmy jako Walt Disney, které mohou sehrát důležitou roli v přechodu do takzvaného metaversu. „Společnost se pod vedením Boba Chapeka velmi otevřeně snaží propojovat fyzický svět s digitálním a jejím cílem je storytelling bez jakýchkoli hranic,“ tvrdí Frenette. „Možná si mnozí dneska myslí, že metaverse je jen módní slovo pro nesmyslné utrácení, ale v budoucnu to může být obdobně běžná součást našich životů jako mobily. A Disney to s metaversem myslí opravdu vážně,“ dodává Frenette.

Disney

Zábavnímu konglomerátu Walt Disney bude poprvé v historii předsedat žena

Americké filmové a zábavní společnosti Walt Disney bude poprvé v její skoro stoleté historii předsedat žena. Susan Arnoldová nahradí dosavadního předsedu správní rady Boba Igera, nejmocnějšího muže Hollywoodu, který zábavní kolos definitivně opustí ke konci roku, uvedla společnost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme