Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Až 1500 usmrcených zvířat. Firma Elona Muska čelí vyšetřování

Elon Musk, šéf Neuralinku.
ČTK / AP
Ondřej Bílek
obi

Společnost Neuralink, kterou vlastní miliardář Elon Musk, čelí vyšetřování kvůli testování mozkových čipů na zvířatech. Firma usmrtila přibližně 1500 prasat, ovcí a opic, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Společnost Neuralink nejbohatšího muže planety Elona Muska, která se zabývá vývojem mozkových implantátů, je v USA vyšetřována federálními úřady kvůli údajnému týrání zvířat. Zajímavé je, že na poměry ve společnosti úřady upozornili zaměstnanci firmy, podle kterých je testování na zvířatech uspěchané a způsobuje zbytečné utrpení a smrt, uvádí agentura Reuters.

Pro miliardáře Muska to je další nepříjemnost. Minulý týden oznámil, že do půl roku chce začít s testováním na lidech, kterým by čip od Neuralinku vrátil zrak. Jenže se čekalo, že testování na lidech už běží a že už má první výsledky. Místo toho je tu vyšetřování, které dost možná udělení povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) k lidským testům oddálí.

Spěchalo se

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním a interní dokumenty společnosti uvádí, že Neuralink při vývoji usmrtila od roku 2018 přibližně 1500 prasat, ovcí a opic. To nemusí nutně svědčit o pochybení, desítky dokumentů, které agentura viděla, ale naznačují rostoucí znepokojení zaměstnanců. Některé neúspěšné testy se údajně musely opakovat, čímž se zvýšil počet zvířat, která při nich uhynula.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.

Čipy v mozku chce Musk už brzy testovat na lidech. Věří, že nevidomým vrátí zrak

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. S odvoláním na šéfa podniku Elona Muska o tom informovala agentura Reuters. Jednou z prvních funkcí, kterých Neuralink hodlá dosáhnout, je obnova zraku - podle Muska i u těch lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.

Přečíst článek

Někteří zaměstnanci údajně spojovali neúspěšné testy s tlakem ze strany Muska na urychlení výzkumu, protože konkurence je s implantáty napřed. Čip od Neuralinku chce vedle zraku pomoct ochrnutým lidem znovu chodit a řešit další neurologická onemocnění.

Neurotechnologický start-up Neuralink Musk založil v roce 2016 a má s ním velké plány. Jenže firma zatím nedodržuje termíny, Musk v roce 2019 tvrdil, že chce dosáhnout schválení od regulačních orgánů do konce roku 2020. Na konferenci koncem loňského roku pak řekl, že doufá, že testy na lidech zahájí v roce 2022, nyní přišel s termínem v polovině roku 2023.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Muskova firma Neuralink implantovala mozkový čip prvnímu člověku

Muskova firma Neuralink už dloube lidem do hlavy. První člověk dostal mozkový čip

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme