Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změnili internet a teď jsou z nich boháči. Kdo stojí za sítí Reddit?

Alexis Ohanian (vlevo) a Steve Huffman z Redditu
Red Bull Content Pool
Stanislav Šulc

Alexis Ohanian a Steve Huffman v roce 2005 pootočili směřování dějin. A dotklo se to i světa akcií.

Reklama

Příběh zakladatelů Redditu je podobný příběhům celé řady slavných internetových start-upů. Dvojice kamarádů Alexis Ohanian a Steve Huffman byli spolubydlící na koleji, měli nápad, ten neuspěl, ale vymysleli další výraznou inovaci a s tou už se jim povedlo změnit svět. Na rozdíl od Marka Zuckerberga a dalších inovátorů 21. století tento příběh má jednu docela zajímavou obměnu: Ohanian a Huffman nenavštěvovali žádnou z prestižních univerzit takzvané Ivy League, ale University of Virginia. 

A vlastně je tu ještě jedna odlišnost, jejich cesta k úspěchu byla dlouhá. Reddit totiž vznikl již v roce 2005, ale miliardovou valuaci získal až v roce 2017. Klíčovou se pak v roce 2019 stala třísetmilionová investice od čínského technologického giganta Tencent. Tehdy se hodnota Redditu vyšplhala na tři miliardy dolarů. A před pár dny 700 milionů dolarů do Redditu investoval bostonský fond Fidelity Investments a jedna z nejpoužívanějších webových stránek světa se stala společností s hodnotou 10 miliard dolarů. A majetek jejích zakladatelů dosáhl stovek milionů dolarů.

Odmítnutý start-up

Přitom začátek cesty Ohaniana a Huffmana mohla skončit krátce po jejím zahájení. Huffman totiž přišel s nápadem na službu My Mobile Menu, díky níž by si uživatelé mobilního telefonu objednávali jídlo prostřednictvím SMS zpráv. Připomeňme, že jsme v prvních letech nového tisíciletí, kdy mobilní telefony ještě nebyly tak intenzivní společník našich životů a internet v nich používal jen zlomek lidí.

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood je na burze. Akcioví aktivisté upsali cenné papíry za 2,1 miliardy dolarů

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Firma uvedla, že ve středu prodala 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za kus. To je sice na dolním konci plánovaného cenového rozpětí, ale přesto to z firmy, která je oblíbená mezi mladými začínajícími investory, letos činí jednu z nejlépe oceněných společností vstupujících na americký akciový trh. Dnes se s jejími akciemi začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku.

Přečíst článek

Když dvojice studentů zkoušela tento projekt představit vlivnému investorovi Paulu Grahamovi, který pomáhal na svět řadě společnostem ve svém inkubátoru Y Combinator, čelili odmítnutí. A z dnešního pohledu se to ukazuje jako správná volba, protože již za pár let se z mobilního internetu stane norma a prostřednictvím SMS zpráv nikdo nedělá téměř nic kromě otravného marketingu.

Přesto Graham hraje v příběhu Redditu výraznou úlohu, a to nejen negativní. Investor vycítil potenciál, který oba muži mají a zařadil je do svého inkubátoru, aby přišli s dalším nápadem, který by více odpovídal proměňující se společnosti. A skutečně přišli.

Titulka internetu

V roce 2005 startuje Reddit. Pro ty, kdo jej neznají a nepoužívají, se podstata této stránky poměrně složitě vysvětluje. Ale pro přiblížení: jedná se o webovou stránku, která je vlastně jedním velkým diskusním forem. To však není úplně přesné, Reddit je kombinací obsahové webové stránky, diskusním forem, na němž uživatelé tvoří obsah, tím se zároveň stává sociální sítí, kde uživatelé mohou využívat obsah dalších uživatelů, hodnotit jej, různě řadit... vlastně si vytvářet zcela vlastní rozcestník pro další brouzdání webem.

Provozovatel kin AMC prodal spekulantům ze sociálních sítí draho další akcie.

AMC využila zájmu spekulantů. Draze jim prodala další akcie

Americký provozovatel kin AMC Entertainment už podruhé využil enormního zájmu drobných investorů, kteří koordinací přes sociální sítě přispívají k prudkému růstu cen akcií vybraných firem, a za vysoké ceny jim prodal další své akcie. Firma svůj záměr v rychlosti oznámila Komisi pro cenné papíry (SEC) a krátce nato prodej akcií dokončila. Investory zároveň varovala, že nynější vysoká cena akcií AMC je odtržena od reality.

Přečíst článek

Redditu se tak začalo říkat „titulní stránka webu” (z anglického „front page”). V průběhu vývoje se Reddit spojil se společností Aarona Schwarze Infogami a Schwarz je od té doby označován za spoluzakladatele Redditu, což však Ohanian často vyvracel s tím, že Reddit skutečně vyvinul on a Huffman a Schwarze koupili.

Úspěch se dostavil takřka okamžitě a za částku mezi 10 a 20 milionů dolarů webovky koupila obří mediální společnost Condé Nast. Tým se přesunul do San Francisca a začaly velké třenice mezi původními zakladateli a novým vlastníkem. To vyústilo ve Schwarzův vyhazov. O dva roky později formálně odešli také Ohaniam a Huffman.

Předvoj budoucnosti

V roce 2011 se Reddit stal operativně nezávislou společností a rozjel se nevídaný úspěch. Během dvou let vlády Yishana Wonga v roli CEO vyrostl počet uživatelů z 35 milionů na 174 milionů. A kolem Redditu začala kroužit komunita investorů. Proslulou se stala investice několika celebrit typu rappera Snoop Dogga či herce Jareda Leto v roce 2014, která Reddit ohodnotila na 500 milionů dolarů. V té době vrcholila touha hvězd „off-lineového” světa a doby zapojit se do rychle se rozvíjejícího světa digitálních služeb pro publika 21. století a Snoop Doggovi a spol. se to skutečně podařilo.

Reddit se od té doby stal skutečným předvojem budoucího dění. Není se čemu divit - na této stránce své informace postují odborníci a insideři z nejrůznějších oblastí, navíc často chráněni anonymitou, a tak se tu objevují nejnovější informace, leaky z vývoje hardwaru a softwaru, zkrátka tu najdete téměř vše, co na webu najít lze. A navíc s odkazem na nějakou další stránku či původní zdroj. Tedy de facto do otevřeného světa internetu převedli to, co bylo na temnějších částech internetu známé pod názvem Warez.

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

A tak jako správný předvoj Reddit již v roce 2013 implementoval možnost platit bitcoinem, uzavřel partnerství s platebním systémem Coinbase a právě tady se zrodila celá řada módních vln digitálního světa.

Meme akcie

Jednou z těch nejdůležitějších se vedle legitimizace kryptoaktiv stala loňská vlna takzvaných meme akcií. Reddit ve spojení s aplikacemi typu Robinhood či Revolut totiž totálně zdemokratizovaly akciový svět. A loni se ukázala síla drobných investorů. Ti se na Redditu domluvili, že se pokusí porazit trh a koordinovanými nájezdy na konkrétní akcie se pokoušeli hnout kurzem akcií například sítě multikin AMC. Přes jistou kontroverzi se jim skutečně podařilo vytvořit mocnou sílu na akciovém trhu, kterou lze připodobnit k institucionálním investorům.

Že to má i temnou stránku, je zcela nabíledni. V dlouhodobém horizontu totiž tento způsob investování není úspěšný a řada lidí, kteří se díky Redditu do této vlny zapojili, to již pocítili.

To nic nemění na tom, že Ohanian a Huffman dali světu mocný nástroj, který do velké míry proměnil naše vnímání internetu. Tedy „naše”. Reddit je zatím stále užívaný především Američany, pro něž je sedmou nejnavštěvovanější webovou stránkou. Ale potenciál Redditu se v následujících měsících a letech ještě ukáže, což ostatně potvrzuje i časté zařazování jeho zakladatelů mezi nejvlivnější tváře současného digitálního světa.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme