Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřel kontroverzní O.J. Simpson. Jeho kauza rozdělila Spojené státy

O.J. Simpson
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Ve věku 76 let zemřel O.J. Simpson. Podlehl rakovině, uvedla podle serveru The New York Times rodina bývalé hvězdy americké NFL. Kromě sportu Simpson neblaze proslul kauzou, kdy byl obviněn z vraždy své manželky.

Reklama

Narodil se v roce 1947 a proslul jako hráč amerického fotbalu, kde si díky svému běžeckému stylu vysloužil přezdívku „The Juice“. Byl držitelem mnoha rekordů a stal se legendou NFL (National Football League). Po sportovní kariéře se úspěšně etabloval i jako herec

V roce 1994 se ovšem jeho život dramaticky změnil, připomíná The New York Times. Byl obviněn z brutální vraždy své exmanželky Nicole Brownové Simpsonové a jejího přítele Ronalda Goldmana. Následující soudní proces se stal mediálním cirkusem, který rozdělil americkou společnost. V rasové i sociální lince. Obhajoba O.J. Simpsona, kterou tvořil hvězdný tým právníků, zpochybnila policejní vyšetřování a kladla důraz na rasové předsudky. 

Realitní magnátka Truong My Lan

Rozsudek za obří podvod. Vietnamská realitní magnátka dostala trest smrti

K trestu smrti byla ve Vietnamu odsouzena realitní magnátka Truong My Lan za podíl na bankovním podvodu ve výši 12,46 miliardy dolarů (295 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, pode níž se jednalo o největší finanční podvod v dějinách země.

Přečíst článek

V následném civilním soudu roku 1997 však byl shledán vinným a soud mu nařídil zaplatit odškodné ve výši 33,5 milionu dolarů. Simpson však splatil jen část této částky. Poté se přestěhoval na Floridu a snažil se znovu nastartovat svůj život a vychovávat své děti.

V roce 2007 byl zatčen poté, co spolu s dalšími muži vtrhl do hotelového pokoje v Las Vegas, kde se nacházeli obchodníci se sportovními suvenýry, a ukradl sbírku sběratelských předmětů. Tvrdil, že mu byly předměty ukradeny, ale porota ho v roce 2008 shledala vinným z 12 obvinění, včetně ozbrojené loupeže a únosu. Byl odsouzen k 9 až 33 letům ve státní věznici v Nevadě. Odseděl si minimální trest a byl propuštěn v roce 2017.

Případ O.J. Simpsona zůstává dodnes jedním z nejznámějších a nejkontroverznějších soudních procesů v americké historii. Ztělesňuje problém rasismu, policejní brutality a nerovnosti před zákonem, ale také moc celebrity a mediálního zpravodajství.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL.

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL

Přečíst článek
Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Proč zemřel miliardář Kellner? Vyšetřování příčin tragické nehody vrtulníku se opožďuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme