Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve válce s Putinem bere Zelenskyj na milost jinak kontroverzního oligarchu

Rinat Achmetov
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

„Bojujeme za společný cíl, zachránit Ukrajinu. Rozpory ponechávám stranou,“ tvrdí ukrajinský miliardář Rinat Achmetov. Na změnu postoje nejbohatšího Ukrajince, který se před ruskou invazí na Ukrajinu ke vztahu obou zemí nevyjadřoval, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Dlouhodobě napjaté vztahy mezi šéfem konglomerátu SCM Holdings a ukrajinským prezidentem se vyhrotily hlavně potom, co Achmetov kvůli válce svou zemi opustil. Nyní se ale vrátil domů, upozorňuje agentura Bloomberg.

„Prezident při výkonu své ústavní povinnosti – udržet suvernitu Ukrajiny a vrátit jí územní celistvost - prokazuje vysoké nasazení,“ uvedl miliardář.

Vladimir Putin

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Obléhání Mariupolu je genocida, tvrdí nejbohatší Ukrajinec

Zelenský a Achmetov se nyní soustředí na záchranu asi 17 tisíc civilistů v k obléhaném Mariupolu. „Tito lidé zde trpí žízní a zimou, podle mě jde jednoznačně o genocidu. Nemůžeme jim ani přivézt pomoc, ani je evakuovat,“ odpovídá mailem na dotazy Bloombergu Achmetov.

Místo svého pobytu kvůli bezpečnosti neuvedl. Zemi ale opustit nehodlá, chce jí pomoct finančně, ale i při její obraně. Majetek Achmetova podle žebříčku Bloomberg Billionaires Index dosahuje výše šesti miliard dolarů, o 45 procent méně než před válkou. 

Úřad práce, ilustrační foto

Od začátku války našlo v Česku práci sedm tisíc Ukrajinců. Nejčastěji nastoupili na méně kvalifikované pozice

Pracovní úřad aktuálně eviduje téměř 30 tisíc volných míst vhodných pro ukrajinské občany prchající před válkou. Dalších minimálně deset tisíc jich může nabídnout i gastronomický sektor, který ale zpravidla zaměstnance hledá mimo úřady práce.

Přečíst článek

V ocelárnách u Mariupolu zaměstnává 40 tisíc lidí, kterým navzdory pozastavení výroby nadále vyplácí mzdu. Průmyslový konglomerát PCM nadále zásobuje Ukrajinu elektřinou, jeho nadace se angažují při evakuacích. „Až přijde vhodný čas, rozhodně budeme Rusko žalovat a žádat náhrady škod, které ruská agrese způsobila,“ uvedl Achmetov. 

Zelenskyj proti oligarchům

Achmetův současný postoj je podle Bloombergu razantní otočkou. V minulosti se totiž důrazně distancoval i od jakýchkoliv komentářů na téma ukrajinsko-ruských vztahů.

„Nyní ale veškeré úsilí soustředím na jedinou věc, na níž záleží – pomoct Ukrajině vyhrát válku a pomoct Ukrajincům přežít, stejně jako zmírnit jejich utrpení,“ dodal. 

Achmetov má na Ukrajině nevalnou pověst, a to kvůli vazbám na předchozí politickou garnituru. Do hledáčku Zelenského vlády se dostal především kvůli zákonu, který nutil ukrajinské oligarchy zbavit se majetku, Achmetova nevyjímaje. 

Gazprom, Německo

Vyvlastnění a zestátnění Gazpromu a Rosněfťu. I o tom uvažují Němci

Německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Přečíst článek

Achmetův konglomerát SCM se pohybuje v bankovním, energetickém a telekomunikačním sektoru. Spadají pod něj i dvě ocelárny v Mariupolu. Achmetov je také majitel fotbalového klubu Šachtar.

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sedujte zde <<<<<<

Rusko, ilustrační foto

Boršč už jen pro bohaté Rusy. Tradiční jídlo chudých zdražuje o desítky procent

Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje už i „pokrm chudých“. Boršč je dražší jen za týden o desítky procent.

Přečíst článek

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Reklama

Související

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Vyhráli jsme v roce 1945, vyhrajeme i nyní, prohlásil Zelenskyj ke Dni vítězství. Putin obhajoval invazi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme