Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vladislav Dykast z Finepu: Povinné odvody městu přiblíží dostupné bydlení. Musí se ale změnit legislativa

Vladislav Dykast, Finep
poskytnuto Finep
Stanislav Šulc
sta

Pražští radní výrazně změnili pravidla pro developery. Investoři, kteří budou chtít v Praze stavět, budou městu přispívat 700 korun za každý metr čtvereční hrubé podlažní plochy. Ti, kteří budou pro svůj projekt potřebovat změnu územního plánu, dají na rozvoj území a infrastruktury 2300 korun za metr.

Reklama

„Je to pozitivní krok. Následovat ale musí také změna a projasnění legislativy. Musíme vědět, podle kterého zákona se budou stavby schvalovat,“ říká ředitel úseku akvizic a inženýring společnosti Finep Vladislav Dykast.

Co pro vás znamenají nově schválené kontribuce, tedy příspěvky developerů na rozvoj území?

Otázka by měla znít, co znamenají pro Prahu. Pro hlavní město v tuto chvíli znamenají cestu k odblokování velkých rozvojových území. To bude mít dlouhodobý a systémový dopad na dostupnost bydlení, neboť se uvolní pozemky pro tisíce bytů. Za takto pozitivní krok je třeba celému autorskému týmu pod vedením náměstka primátora Hlaváčka poděkovat.

Proč v tuto chvíli?

Kontribuce jsou v tuto chvíli jediný nástroj, jak ve spolupráci s městem financovat výstavbu potřebné infrastruktury a občanské vybavenosti, která na velkých brownfieldech logicky chybí. Komplexní řešení ale spočívá v přerozdělení nebo snížení daňových výnosů z výstavby. Již dnes totiž platíme do státního rozpočtu zhruba milion korun z každého nového bytu, což činí v Praze miliardy korun ročně. Do městského rozpočtu se ale tyto peníze nevrací a v lokalitách bohužel chybí, tedy není za co nové silnice, školy nebo zdravotnická zařízení postavit. A to už není problém jen Prahy, týká se to všech velkých měst.

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Kolik vás to bude stát?

Hodně, ale to není nic nového. Již nyní investujeme obrovské finanční prostředky do dopravní i technické infrastruktury. Poskytujeme Praze pozemky pro školy, budujeme mateřské školky, veřejný prostor, parky i sportoviště. V našich lokalitách podporujeme rozvoj služeb a občanské vybavenosti tak, abychom reagovali na moderní trendy a uspokojili maximum potřeb našich obyvatel.

Jak probíhala jednání o nových povinnostech pro developery?

Zásadní jednání jsou vždy složitá. Kontribuce představují systémový nástroj a musí fungovat pro hlavní město, městské části i investory, tedy diskuse byly dlouhé. Problém hlavního města jsme popsali, řízený rozvoj města je nutnost, lidé se neodvratně stěhují do metropole, ale peníze od státu na investice chybí. Kontribuce zajistí část prostředků, stále ale zůstává významná část zátěže na městském rozpočtu.

Kosnar, Cimex

Klášter Gabriel Loci proměníme v hotel. Bylo by fajn, kdyby nás to nestálo dvě miliardy, říká investor

Majitel zchátralého kláštera sv. Gabriela na pražském Smíchově, skupina Cimex, už má jasno o jeho budoucnosti. Komplex přestaví na pětihvězdičkový hotel. Rozsáhlá rekonstrukce by měla začít za dva až tři roky. Takové jsou plány. A kolik to celé bude stát? „Zpočátku jsme si s nadsázkou říkali, že jdeme do miliardového projektu a nyní se budeme snažit nepřekročit miliardy dvě,” říká Miroslav Kosnar, šéf Cimexu.

Přečíst článek

Situace každé městské části je vždy trochu odlišná. Někde chybí silnice, jinde kanalizace, školy nebo školky. Je tedy složité najít mechanismus vyhovující všem městským částem, aby byla pravidla v celé Praze jednotná. Navíc kontribuce vytvářejí finanční zdroje pro budování chybějící infrastruktury nebo vybavenosti, městské části ale často přebírají roli investora nebo správce budovaných objektů, tedy je nutná úzká spolupráce všech partnerů.

A co naopak požadovali developeři?

Investoři zase hledají kompromis z hlediska udržitelného rozvoje, tedy nastavení výše příspěvku tak, aby neznamenal zvýšení cen bytů. Všichni aktéři mají zájem dále nezdražovat již tak drahé bydlení, protože to by znamenalo zastavení výstavby a opět by peníze na rozvoj chyběly.

Jinými slovy hledal se konsensus a vyvážené partnerství všech zúčastněných, a to skutečně nebylo jednoduché zadání. Výsledek ale posadil všechny k jednomu stolu a zajistil nutnost spolupráce, a v tom je vlastně největší revoluce. Investoři a město jsou partneři, spolutvůrci nových lokalit a je jejich společná odpovědnost, jak se jim to povede. Otázkou je, kdy se efekt v podobě větší nabídky bytů dostaví, ale systémový krok to je obrovský.

Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru, stejně jako hypoteční sazba.

Rok 2021: Rok, kdy se cena hypotéky odrazila ode dna

Letošní rok se zapíše do historie jako období, kdy se ceny hypoték odvíjené od bankovní sazby odrazily ode dna. Od února, kdy sazba klesla na 1,93 procenta, stále stoupají a i v příštím roce tomu podle analytiků nebude jinak. Atakovat by mohla až hranici pěti procent. Celkový objem poskytnutých hypoték už na konci listopadu přesáhl 390 miliard korun, což je více než za celý loňský, dosud rekordní rok. Do rekordních výšin míří kvůli neustále zdražujícím se bytům i průměrná výše hypotéky, která v listopadu činila 3 272 369 korun, vyplývá z dat Fincentra Hypoindexu.

Přečíst článek

Přinesou tedy kontribuce tolik potřebnou výstavbu v Praze, aby bylo bydlení dostupnější?

To by bylo krásné. Nyní byl učiněn další krok, abychom se k tomu dopracovali. Kontribuce totiž umožní dokončit změnu velkých území, které byly dříve výrobní nebo skladové areály, ale dnes už svému účelu neslouží. Naopak Praha dnes čelí obrovské poptávce po novém bydlení, a této společenské objednávce se snaží vyhovět.

Abychom se ve výsledku dopracovali skutečně dostupnějšímu bydlení, potřebujeme ještě stabilizovat legislativu a ukončit spory o tom, dle jakého zákona budeme stavby povolovat. Statistiky hovoří o desítkách tisíc bytů připravovaných v Praze, avšak díky pomalému povolovacímu procesu získá stavební povolení cca 3 až 4 tisíce bytů ročně, a to je skutečně nedostatečné. Ve strategických materiálech Prahy se mluví o potřebě výstavby 10 tisíc bytů ročně, já bych se nebál toto číslo ještě navýšit.

No a pokud se nám podaří stabilizovat legislativní situaci, zbývá ještě najít dostatečné stavební kapacity u stavebních firem, bojujícím dnes s nedostatkem materiálu a lidí. To už je ale námět na další rozhovor, a je lepší končit tím pozitivním. Tedy díky za každý systémový krok, který Praha pro svůj rozvoj udělá.

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme