Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výsledky voleb na Tchaj-wanu nezastaví trend směřující ke sjednocení Číny, uvedl Peking

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Čínská vláda označila sobotní volby na Tchaj-wanu za ukázku toho, že tam vládní strana nemá většinu, a zopakovala, že sjednocení Číny s Tchaj-wanem je nevyhnutelné. Spojené státy v souladu se svou dosavadní linií uvedly, že nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Podobně Rusko se omezilo na konstatování, že dál uznává politiku jedné Číny. Evropská unie poblahopřála všem voličům, kteří se demokratických voleb zúčastnili, aniž jmenovala jejich zatím neoficiálního vítěze.

Reklama

Prezidentské volby na Tchaj-wanu dnes vyhrál vládní kandidát a současný tchajwanský viceprezident William Laj. Jeho Demokratická pokroková strana (DPP) ale v parlamentních volbách přišla o dosavadní většinu v jednokomorovém parlamentu.

Čínský vládní úřad pro záležitosti Tchaj-wanu konstatoval, že výsledky voleb na ostrově nemohou zastavit trend směřující ke sjednocení Číny. Tchaj-wan funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína jej stále považuje za své území. Čínský vládní úřad dnes také uvedl, že čtyřicetiprocentní mandát, který Laj v prezidentských volbách získal, a výsledek jeho strany v parlamentních volbách ukazují, že nezastupují většinu veřejnosti na ostrově.

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden podle Reuters k volbám na Tchaj-wanu řekl, že Washington nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu. Spojené státy, stejně jako drtivá většina světa, neuznávají Tchaj-wan jako samostatný stát, ale podobně jako některé země, včetně Česka, s ním udržují neoficiální vztahy. Spojené státy jsou také hlavním dodavatelem zbraní na Tchaj-wan.

Ruská podpora Číny

I Moskva se vyjádřila v souladu se svou dosavadní linií. „Postoj Ruska k Tchaj-wanu je dobře známý, konzistentní a neměnný,“ uvedla k výsledkům voleb mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Rusko uznává jen jednu Čínu.. a je proti nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoli podobě,“ dodala.

Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a veřejnou debatu

FOTOGALERIE: Scholz varuje před extremisty. Mohou ovlivňovat protestující německé zemědělce

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a vyzval k rovnováze a kompromisu. V uplynulých dnech zemědělci blokovali silnice a některé hraniční přechody, protože nesouhlasí s postupným rušením daňového zvýhodnění nafty v zemědělství. Podle bezpečnostních složek se protestů snaží využít některé krajně pravicové organizace, demonstrace mají podporu i protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Šéfka japonské diplomacie Jóko Kamikawaová budoucímu prezidentovi Tchaj-wanu poblahopřála a vyjádřila naději, že záležitosti kolem jeho země se budou řešit dialogem, což udrží mír a stabilitu v regionu. „Pro Japonsko je Tchaj-wan mimořádně důležitým partnerem a důležitým přítelem, s nímž sdílíme základní hodnoty a těšíme se z úzkých ekonomických i mezilidských vztahů,“ uvedla Kamikawaová.

Evropská unie v prohlášení k volbám na Tchaj-wanu zdůraznila také nutnost míru a stability v oblasti Tchajwanského průlivu a vyjádřila obavy z rostoucího napětí v oblasti. Vyzdvihla, že Tchaj-wan a EU sdílejí zásady demokracie a vlády práva. K výsledku voleb Tchaj-wanu popřáli i někteří čeští politici.

Reklama

Související

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme