Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hanák po 12 letech končí, novým prezidentem Svazu průmyslu se stal Jan Rafaj

Nový prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.
ČTK

Novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy se stal Jan Rafaj. Ve funkci střídá Jaroslava Hanáka, který v čele skončí po 12 letech. Valná hromada zvolila Rafaje ve druhém kole 60 procenty hlasů, ve kterém porazil bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Reklama

Jan Rafaj povede svaz, který zastupuje 11 tisíc firem a více než 1,3 milionu zaměstnanců, do roku 2027. Dosud byl viceprezidentem, zároveň šéfoval společnosti Residomo, která spravuje čtyřicet tisíc bytů, jež dříve patřily OKD. Před třemi lety firmu koupila švédská společnost Heimstaden.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Čtyři uchazeči na nového prezidenta svazu průmyslu. Hlásí se i Mirek Topolánek

Už v polovině května, přesně 16., se koná valná hromada Svazu průmyslu a dopravy, na které bude zvolen nový prezident důležité organizace. Svaz průmyslu je mimo jiné členem tripartity, na které se debatuje například o růstu minimální mzdy a o dalších klíčových parametrech české ekonomiky. Svaz průmyslu také tradičně bývá silným partnerem vlády při zahraničních cestách.

Přečíst článek

Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR volí nové představenstvo, dozorčí radu a smírčí výbor jednou za čtyři roky. Volí se zvlášť prezident Svazu průmyslu a poté členové představenstva. Z kandidátů, kteří byli zvoleni do představenstva, delegáti následně volí viceprezidenty svazu. Pro kandidáty hlasují zástupci kolektivních členů (svazů a asociací) a delegáti vybraných individuálních členů (firem). Pro zvolení do orgánu potřebuje kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných zástupců členů.

Heimstaden dokončil nájemní dům pro seniory na Karvinsku

Heimstaden na Karvinsku dokončil domy pro soběstačné seniory

Společnost Heimstaden, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, vybudovala v Havířově-Šumbarku na Karvinsku první komunitní bydlení pro seniory. Ve dvou zrekonstruovaných domech je 66 bytů, nonstop recepce, společenská místnost či uzavřená zahrada. Přestavba domů přišla téměř na 70 milionů korun a její součásti byla také úprava okolí. Uvedl to generální ředitel české pobočky Heimstaden Jan Rafaj.

Přečíst článek

Česko podle nového prezidenta svazu nečeká jednoduché období, protože se musí vypořádat se stavem veřejných financí. „Je tam celá řada opatření, která jdou proti firmám, a vláda nám do dnešního dne není schopná na některé otázky odpovědět. Proto jsme již na tripartitě vyzvali k dalším jednáním a věříme, že budeme úspěšní. Chceme také bojovat za naše zaměstnance, protože opravdu není důvod, abychom nabourávali sociální dialog kvůli jedné miliardě, kterou by stát mohl vybrat,” uvedl Rafaj.

Těžká doba

Rafaj mezi svými prioritami označil prosazování českých produktů, vypořádání se s green dealem, aby neškodil českým firmám, zavádění digitalizace, podporu trhu práce a budování infrastruktury.

Podle Hanáka, který se rozhodl již znovu nekandidovat, to bude mít nové představenstvo svazu velmi těžké s ohledem na stav veřejných financí a nedořešenou energetickou krizi. „Všechno budou muset směřovat k tomu, aby věděli, kam přesně mají svaz i samotný průmysl vést, jak zajistit co největší předvídatelnost a jak udělat potřebnou reformu ekonomiky na vyšší přidanou hodnotu. Věřím, že to společně se současným kvalitním sekretariátem zvládnou,“ dodal Hanák.

Viceprezidenty svazu byli dnes zvoleni Daniel Beneš (ČEZ), František Chaloupecký (Dostav), Milena Jabůrková (IBM), Martin Jahn (Škoda Auto), Kateřina Kupková (Lenzing Biocel Paskov) a Radek Špicar (BusinessEurope). V představenstvu zasednou ještě Jiří Holoubek (Elektrotechnická asociace ČR), Tomáš Kolář (Linet), Eduard Palíšek (Siemens), Jan Rýdl (TOS Warnsdorf), Daniel Urban (Ocelářská unie), Tomasz Wiatrak (Orlen Unipetrol), Martin Wichterle (Wikov) a Bohdan Wojnar (Škoda Auto). V dozorčí radě pak do roku 2027 zasednou Ernest Išvánfy (ASICR), Zdeněk Musil (Euro Waste), Roman Schiffer (OEZ), Ivan Souček (Svaz chemického průmyslu) a Richard Vidlička (ČSZE).

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Heimstaden Czech loni zvýšil tržby z pronájmu na 3,89 miliardy

Společnost Heimstaden Czech, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, zvýšila v loňském roce tržby z pronájmu a prodeje služeb nájemníkům o 245,3 milionu na 3,89 miliardy korun. Náklady na služby poskytované nájemníkům a provoz nemovitostí jí vzrostly o 153,4 milionu na 1,62 miliardy korun.

Přečíst článek

Svaz průmyslu a dopravy ČR, který je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, hájí a prosazuje zájmy členských firem v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády s cílem vytvářet podmínky vhodné pro rozvoj podnikání v ČR.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Čtyři uchazeči na nového prezidenta svazu průmyslu. Hlásí se i Mirek Topolánek

Přečíst článek
Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme