Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soros předává impérium synovi Alexovi. Zaslouží si to, vzkazuje

George Soros
ČTK/AP
 ČTK

Miliardář a finančník George Soros předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi. Řekl to v rozhovoru, který v neděli zveřejnil list The Wall Street Journal (WSJ). Dvaadevadesátiletý šéf hedgeového fondu Quantum Fund, který se stal filantropem a významným podporovatelem liberálních aktivit, uvedl, že dříve nechtěl, aby jeho nadaci Open Society Foundations (OSF) převzalo jedno z jeho pěti dětí.

Reklama

„Zaslouží si to,“ řekl ale, když komentoval své rozhodnutí předat nadaci a zbytek svého impéria v hodnotě 25 miliard dolarů (551 miliard korun) svému synovi, který své jméno zpravidla zkracuje na Alex. Ten v rozhovoru s WSJ uvedl, že je „více zaměřený na politiku“ než jeho otec. Hodlá i nadále prostřednictvím rodinných peněz podporovat levicově orientované americké politické kandidáty.

„Byl bych sice rád, kdyby v politice peníze nebyly, ale dokud to bude dělat druhá strana, budeme to dělat taky,“ řekl Alex Soros.

Správní rada OSF zvolila Sorose mladšího v prosinci svým předsedou. Nadace směřuje ročně asi 1,5 miliardy dolarů skupinám, které podporují například lidská práva ve světě a pomáhají budovat demokracii, uvedl WSJ.

George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Dluh USA nebezpečně kyne, může za to Fed. Nějaká forma „resetu“ je nevyhnutelná, říká Sorosův muž

Celková výše dluhu USA zhruba 573krát převyšuje roční výkon české ekonomiky, varuje dlouholetý investiční stratég George Sorose. Bankovní krize v USA přitom prý teprve začíná, komentuje rostoucí zadlužení Spojených států i tamní bankovní krizi ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme