Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schůzka roku? Kyjev usiluje o setkání Zelenského a Orbána

Maďarský lídr Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak uvedl, že telefonicky jednal se šéfem maďarské diplomacie o možném uspořádání schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Reklama

Zatímco Kyjev usiluje o tom aby nadcházející summit Evropské unie dal zelenou startu jednání o vstupu Ukrajiny do EU, Budapešť požaduje, aby summit o zahájení rozhovorů s Ukrajinou vůbec nediskutoval. Na Jermakovo vyjádření na sociální síti upozornila agentura Reuters.

„Jednali jsme (Jermak a maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó) o postupu naší země na cestě evropské integrace,“ napsal Jermak, který je nyní na návštěvě Washingtonu. Zřejmě v narážce na maďarskou kritiku ukrajinských zákonů ohledně výuky ve školách maďarské menšiny v ukrajinštině dodal, že ukrajinský parlament se chystá „v nacházejících dnech“ přijmout řadu zákonů důležitých pro evropskou integraci. „Své závazky zcela splníme,“ ujistil šéf Zelenského kanceláře.

Poznamenal, že Ukrajina počítá s kladným rozhodnutím unijního summitu, který bude 14. až 15. prosince, ohledně zahájení jednání s Ukrajinou o členství v EU. S maďarským ministrem jednal také o možnosti setkání Zelenského a Orbána a dohodli se, že budou pracovat na určení vhodného termínu takové schůzky.

Americký prezident Joe Biden

USA podpoří Ukrajinu dalším balíkem peněz. Biden musel přistoupit ke kompromisu

Americký prezident Joe Biden je ochotný přistoupit na kompromis ohledně americké imigrační politiky, jejíž změnou republikáni v Kongresu podmiňují schválení další rozsáhlé finanční pomoci Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl v projevu v Bílém domě.

Přečíst článek

Orbán tento měsíc v dopise předsedovi Evropské rady Charlesu Michelovi požadoval, aby zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou nebylo tématem nadcházejícího summitu EU. Žádal také, aby šéfové států a vlád nejednali o dalších financích pro zemi, která už 21 měsíců čelí ruské agresi. V dopise Michelovi, který bude předsedat summitu v Bruselu, Orbán trval na tom, že o evropské budoucnosti Ukrajiny je nejprve potřeba vést „strategickou diskuzi“. Varoval rovněž, že vynucovat si rozhodnutí by mohlo znamenat zničení jednoty EU. S Orbánem bude dnes večer o summitu a Ukrajině při večeři velmi pravděpodobně hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Rozhodnutí o budoucím rozšíření EU a o revizi dlouhodobého rozpočtu, který zahrnuje 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na dlouhodobou pomoc Ukrajině, musí být přijato jednomyslně všemi 27 členskými státy EU. Maďarsko rovněž blokuje i 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) na vojenskou pomoc Kyjevu.

„S úctou vás vyzývám, aby Evropská rada v prosinci o těchto záležitostech nerozhodovala, protože zjevný nedostatek konsensu by nevyhnutelně vedl k neúspěchu,“ napsal Orbán Michelovi v dopise ze 4. prosince.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka je v nové fázi, Rusko vyděsí jen vojensky soběstačná Ukrajina

Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdá. V rozhovoru s agenturou AP to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy jejich zbraní.

Přečíst článek

Reuters poznamenal, že v Bruselu panuje vůči Orbánovi vysoká nedůvěra, a připomněl, že Maďarsko má kvůli omezování práv sexuálních menšin a utužování státní kontroly nad vysokými školami, soudy a médii za Orbánovy vlády zmrazeny miliardy eur, které byly pro zemi vyčleněny ve fondech EU.

Agentura připomněla také protesty a spory ohledně dovozu ukrajinského obilí do EU, nynější blokádu polsko-ukrajinských přechodů na hranicích polskými dopravci, kteří požadují, aby EU obnovila omezení pro ukrajinské konkurenty.

„Orban uplatňuje velmi veřejnou strategii vytváření chaosu a paniky před summitem EU. Podívaná, kterou vytváří, je navržena tak, aby vyvolala stres a maximalizovala jeho vliv před tím, než se sejdou lídři EU,“ řekl Roger Hilton z nevládní organizace Globsec.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze ani vojáky, prohlásil

Orbán opět „boduje“. Ukrajina není suverénní zemí, nemá peníze, ani vojáky, a Putin není zločincem, prohlásil

Přečíst článek
I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme