Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přístupové rozhovory? Ne. EU by měla s Kyjevem uzavřít spíše strategické partnerství, radí Orbán

Viktor Orbán
Profimedia
 ČTK

Evropská unie by místo zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou měla s touto zemí na pět až deset let uzavřít smlouvu o strategickém partnerství. Dnes to v maďarském rozhlasu řekl premiér Viktor Orbán, jehož vláda se staví proti tomu, aby sedmadvacítka začala s Kyjevem jednat o možném členství v EU. Kritizoval také vojenskou a finanční pomoc Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi.

Reklama

Orbán řekl, že na unijním summitu, který se bude konat za dva týdny, vystoupí s názorem, že EU by měla s Ukrajinou uzavřít smlouvu o strategickém partnerství. „Ta by mohla trvat pět až deset let, aby se (Ukrajinci EU) přiblížili, rozdíly jsou nyní příliš velké,“ cituje Orbána agentura Reuters. „Když uvidíme, že dokážeme spolupracovat, přijďme s otázkou členství,“ dodal.

Evropská komise před časem doporučila členům EU, aby sedmadvacítka s Ukrajinou jednání o vstupu po splnění určitých kritérií ze strany Kyjeva zahájila. Na summitu o tom budou jednat šéfové států a vlád, pro otevření přístupových rozhovorů je ovšem potřeba jednomyslnosti a Maďarsko dává opakovaně najevo, že bude proti. „Když nevíme, jaké to bude mít následky, neměli bychom jednání zahajovat,“ řekl Orbán.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka je v nové fázi, Rusko vyděsí jen vojensky soběstačná Ukrajina

Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdá. V rozhovoru s agenturou AP to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy jejich zbraní.

Přečíst článek

„Máme s Ukrajinou asociační dohodu, která nabízí mnoho možností pro blízkou spolupráci,“ řekl podle Reuters předseda Evropské rady Charles Michel, které unijní summity vede. Asociační dohodu EU uzavřela s Kyjevem v roce 2017 navzdory ruskému odporu. Michel dodal, že na vrcholné schůzce tento měsíc „s 27 kolegy probereme, jaké rozhodnutí uděláme“.

Vytvoření zvláštního fondu

Orbán, jenž udržuje kontakty s ruským vedením, znovu vyzval k uzavření příměří mezi Ukrajinou a Ruskem, které sousední zemi před rokem a tři čtvrtě vojensky napadlo. Řekl také, že pokud chce sedmadvacítka poskytovat Ukrajině pomoc, měla by peníze na to brát ze zvláštního fondu v rámci mezivládní smlouvy mimo unijní rozpočet. „Každý by do něj platil, pokud by chtěl, a z tohoto fondu bychom měli Ukrajině posílat peníze,“ uvedl.

„Poskytli jsme Ukrajině velmi mnoho peněz, přes 100 miliard eur, částečně ve zbraních a částečně v hotovosti,“ řekl také. „V situaci, kdy Evropu trápí ekonomické problémy, (EU) vyhazuje peníze, posílá vlaky zbraní a hotovost na Ukrajinu,“ prohlásil maďarský premiér. Jeho vláda od začátku ruské invaze odmítá Ukrajincům pomáhat vojensky a kritizuje sankce, které unie na Rusko uvalila kvůli jeho agresi vůči Ukrajině.

Budapešť rovněž již několikrát zopakovala, že nepodpoří navrhované dodatky k unijnímu rozpočtu, jejichž součástí je i 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) na dlouhodobou pomoc Ukrajině. Blokuje rovněž 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) vojenské pomoci. I tato témata se měla dořešit na prosincovém summitu EU. Očekávalo se, že jednání dá Spojeným státům signál, že EU navzdory tomu, že řeší další válku na Blízkém východě, zůstává odhodlaná pomáhat Ukrajině. Postoje Viktora Orbána ale naznačují, že nic takového se nestane. Podle maďarského vůdce by totiž nejdřív ze všeho mělo dojít k celkovému přezkoumání unijní podpory pro Kyjev.

Volodymyr Zelenskyj (vlevo), prezident Ukrajiny se svým českým protějškem Petrem Pavlem, podporovatelem Ukrajiny.

Chameleon, maratonec nebo Putinova bankéřka. Kdo jsou nejvlivnější postavy Evropy

Radikálové, krajní pravice i respektovaní státníci se vešli do výběru osmadvacítky nejvlivnějších osobností evropské politiky, který každoročně vytváří magazín Politico. Pozitivně z něj vychází i prezident Petr Pavel.

Přečíst článek

Orbán není „potížistou“ poprvé, vždy byl nejhlasitějším odpůrcem sankcí proti Rusku, tentokrát je to ale jiné, říkají diplomaté a představitelé EU, které oslovil server Politico. „Směřujeme k obrovské krizi,“ uvedl jedem z těchto zdrojů. Podle jiného může být summit, který se koná v polovině prosince, „jedno z nejobtížnějších zasedání Evropské rady“.

Poslední komentáře maďarského premiéra přišly jen pár dní poté, co ho předseda Evropské rady navštívil přímo v Budapešti. Detaily schůzky nebyly zveřejněny, ale jednali spolu přes dvě hodiny a debatovat měli právě o přípravách prosincové Evropské rady.

Brusel kvůli porušování základních hodnot EU zmrazil 22 miliard eur (535,7 miliard korun) určených pro Maďarsko z kohezních fondů. Země musí nejprve prokázat, že zavedla reformy, která zajistí nezávislost soudců a práva pro členy komunity LGBT+. Kritici obviňují Orbána z pokusu vydírat EU s ukrajinskou pomocí, aby uvolnila zmrazené finanční prostředky, napsal server Euractiv.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme