Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rotterdam nechá rozebrat historický most. Neproplula by pod ním Bezosova jachta

Radnice v Rotterdamu nechá dočasně rozebrat ikonický výtahový most Koningshavenbrug z roku 1878, aby se pod ním mohl projet miliardář Jeff Bezos se svou novou superjachtou za 430 milionů eur.
Tulumnes / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
duk, elz

Radnice nizozemského přístavního města Rotterdam oznámila, že nechá dočasně rozebrat ikonický historický most Koningshavenbrug z roku 1878 (na snímku), aby pod ním mohla proplout obří jachta stavěná pro amerického miliardáře Jeffa Bezose v loděnici nedaleko města. Rozhodnutí však vyvolalo rozhořčení některých tamních obyvatel i politiků, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Masivní nová superjachta Jeffa Bezose za 430 milionů eur (asi 10,4 miliardy korun) o délce 130 metrů staví společnost Oceanco se sídlem v Alblasserdamuse. Nyní se blíží dokončení, ale dostat ji k majiteli bude vyžadovat odstranění mostu. Aby loď dosáhla oceánu, bude muset proplout Rotterdamem a pod ocelovým mostem známým také jako De Hef. Výtahový most lze zvednout více než 40 metrů do vzduchu, ale to stále není dost na to, aby se pod něj vešly tři obří stožáry jachty, podotkl Bloomberg.

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Bezosova jachta bude jednou z největších plachetnic, jaké byly kdy postaveny v Nizozemsku, neoficiálním hlavním městě stavby lodí pro velmi bohaté. „Je to jediná alternativa, jak dokončit dílo, které magistrát považuje z ekonomického hlediska za velmi důležitý projekt,“ uvedl vedoucí projektu zastupitelstva Rotterdamu Marcel Walravens k demontáži mostu.

Město souhlasilo s demontáží technické památky lidově nazývané De Hef, přestože po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2017 slíbilo, že konstrukci již nikdy nerozmontuje. „Je to jediný průchod k moři,“ řekla agentuře AFP mluvčí rotterdamské radnice Frances van Heijstová. Ústupek radnice zdůvodnila hospodářským významem a pracovními příležitostmi, které stavba lodi poskytla. Ujistila, že po proplutí lodi bude most vrácen do současné podoby.

Amazon, ilustrační foto

Amazon proti vůli vedení čeká historická chvíle. Vznik odborů je na spadnutí

Loni to nevyšlo, letos to ale pro zaměstnance Amazonu miliardáře Jeffa Bezose vypadá velmi nadějně. Pracovníci pobočky na Staten Islandu v New Yorku dokázali sebrat dostatek podpisů mezi kolegy, aby mohli uspořádat volby, zda odborovou organizaci – první v Amazonu v USA – chtějí, či ne. Dřívější podobné pokusy neslo vedení Amazonu velmi nelibě a případné volby tak znamenají eskalaci napětí mezi vedením firmy a zaměstnanci, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Náklady na demolici mostu uhradí společnost Oceanco, nikoli město. Je pravděpodobné, že některé z těchto nákladů budou přeneseny přímo na Bezose, podle indexu miliardářů agentury Bloomberg druhého nejbohatšího člověka na světě s čistým jměním 175,8 miliardy dolarů. 

De Hef je považován za ikonu průmyslového dědictví Rotterdamu jako centra stavby lodí a zprávy o jeho částečné demolici vyvolaly mezi místními rozruch. „Tento muž (Bezos) si vydělal peníze snižováním počtu zaměstnanců, vyhýbáním se placení daní, porušováním předpisů – a my teď musíme strhnout naši krásnou národní památku?“ napsal na Twitteru rotterdamský politik Stephan Leewis. „To opravdu zachází příliš daleko,“ dodal.

Rostoucí výše majetku nejbohatších lidí na světě loni posunuly prodeje superjachet na rekordní úroveň. V roce 2021 bylo prodáno celkem 887 takových lodí, což je o 77 procent více než o rok dříve a více než dvojnásobný počet v roce 2019, uvedla zpráva společnosti VesselsValue pro námořní data.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme