Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boháči se bojí inflace, a tak utrácejí. Prodej superjachet byl loni rekordní

Superjachta (ilustrační foto)
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Vloni se prodalo téměř devět set superjachet. Podobně dobře se nejdražší plavidla prodávala jen v roce 2007, tedy v roce předcházejícím pádu burz a následné hluboké finanční krizi, upozorňuje společnost VesselsValue, která prodeje drahých lodí dlouhodobě sleduje.

Reklama

Jeff Bezos čeká na obří jachtu v hodnotě 175 milionů dolarů (asi 3,4 miliardy korun). Steven Spielberg prodal svou dosavadní jachtu patřící k nejlepším strojům světa v hodnotě 158 milionů dolarů a čeká na novou, ještě lepší. A nejsou v tom sami, celkem se loni podle údajů společnosti VesselsValue prodalo 887 takzvaných superjachet, což představuje meziroční nárůst o 77 procent a více než dvojnásobek oproti předcovidovému roku 2019.

Superjachta Seven Seas Stevena Spielberga

Levné peníze jsou znát. Ceny superjachet jdou do závratných výšin

Režisér Steven Spielberg prodal svou jachtu, za níž požadoval 158 milionů dolarů. Jeff Bezos si objednal novou loď u prestižního nizozemského výrobce Oceanco. Její cena by se měla vyšplhat na půl miliardy dolarů.

Přečíst článek

Co za tímto skokem navzdory pokračující pandemii a obavám z krize stojí? Podle agentury Bloomberg jsou důvodem levné peníze, které jsou na trhu díky rozvolněným politikám centrálních bank.

„Kvůli tomu 500 nejbohatších lidí světa z našeho indexu miliardářů zvýšila své jmění o bilion dolarů,“ upozorňuje Devon Pendletonová z Bloombergu. „Mezi bohatými také v důsledku pandemie vzrostla potřeba po izolaci, kterou jim jachty mohou poskytnout,“ dodává.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Důvodem k nákupu drahé jachty však paradoxně může být i jiný – investiční. Jachty tradičně nebývají považovány za investici, protože jejich hodnota v čase spíše klesá, a to výrazně, až o deset procent ročně, a s jejich vlastnictvím jsou spojené vysoké fixní náklady. Sam Tucker z VesselsValue však upozorňuje, že v postpandemické době se situace mění.

Jachet je málo a prodá se doslova vše, co je na trhu. Chybějí díly, váznou dodavatelské řetězce, vyrobit jachtu trvá čím dál déle,“ vysvětluje Tucker. V důsledku toho se jachty skutečně mění v investiční aktivum, které podle odhadů Bloombergu může nabídnou zhodnocení mezi pěti a deseti procenty. „Jen vloni jejich hodnota vzrostla o pět až osm procent,“ uvádí agentura. „Je zkrátka dobrá doba vlastnit jachtu,“ uzavřel odborník na jachty z VesslesValue.

Superjachta Dilbar

Kde kotví miliardáři? Letošním hitem je Itálie

V srpnu kotvilo nejvíc takzvaných superjachet u pobřeží Itálie. Naopak v USA jejich počty výrazně propadají.

Přečíst článek

Rekonstrukce podoby HMS Mary Rose

Loď Mary Rose: exkurze do doby, kdy britské impérium bylo ještě v plenkách

Mocná chlouba Royal Navy musela na 400 let upadnout v zapomnění, aby následně mohla vstát z popela a stát se jednou z nejvíc obdivovaných. Téměř 400 000 lidí ročně si přijde do Portsmouthu prohlédnout HMS Mary Rose, nejoblíbenější válečnou loď krále Jindřicha VIII. Newstream.cz pro vás připravuje nový seriál o nejslavnějších lodích historie a toto je jeho první část.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme