Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zájem Čechů o hypotéky neupadá. Půjčují si dokonce vyšší částky než loni

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.
ČTK
Petra Jansová
pej

Zájem o hypotéky neutichl ani v prvních měsících letošního roku. Navzdory vyšším úrokům a rekordním cenám nemovitostí si ji plánuje vzít kolem 13 procent populace. Z úvěru na bydlení chtějí nejčastěji financovat vlastní bydlení. 

Reklama

I když se loňský rekord nekoná, zájem o hypotéky neutichá. Objem poskytnutých hypoték v prvním kvartále letošního roku spadl dvouciferným tempem, nadále je ale poměrně silný, vyplývá to ze společného průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos.

„Pokles je koncentrován zejména v refinancovaných úvěrech. Objem skutečně nových hypoték byl za první čtvrtletí 2022 meziročně nižší jen o devět procent,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Brno dotahuje Prahu v cenách bytů. Metr čtvereční tam stojí přes 100 tisíc, ukazuje analýza

Byty ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí dále zdražily. Souvisí to s jejich nedostatkem i rostoucí inflací. Například v Brně stouply ceny bytů meziročně o pětinu na více než 100.000 korun za metr čtvereční. Dohání tak Prahu, kde se ceny zvyšují pomaleji než v krajských městech. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Loňský rekordní hypoteční rok se nekoná

V loňském roce poskytly banky a stavební spořitelny poskytly úvěry na bydlení 541 miliard korun včetně refinancování a refixací, v případě skutečně nových hypoték (bez refinancování a refixací) to bylo rekordních 379 miliard. Oproti roku 2020 to je meziroční nárůst o 70 procent. Podíl refinancovaných úvěrů v březnu tvořil 16 procent, v březnu minulého roku to však bylo podstatně vyšší číslo, a to přes 37 procent.

Oproti loňskému roku, ale roste průměrná částka, kterou si letos Češi půjčují. Platí přitom, že čím mladší žadatel, tím více peněz si plánuje půjčit. Nejvíc, a to pět až šest milionů korun, by si chtěli půjčit mladí lidé do 26 let. Kategorie do tří milionů korun se nejčastěji týká lidí mezi 27 a 35 lety. Půjčku do jednoho milionu pak zvažují hlavně lidé nad 54 let. 

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Hypotéku si lidé nejčastěji pořizují k financování vlastního bydlení. S velkým odstupem pak následují rekonstrukce domácnosti nebo investiční nemovitosti. Roste zájem o hypotéky s delší splatností, ale také kratší fixací.

„Pro průměrnou loňskou výši hypotéky 3,4 milionu korun činí rozdíl v měsíční splátce při splatnosti 20 či 30 let zhruba čtyři tisíce korun, je tak logické, že s rychlým růstem úrokových se zvyšuje zájem domácností o prodlužování délky splatnosti hypotéky. Ta by však dle doporučení centrální banky neměla přesahovat délku ekonomické aktivity žadatele o hypotéku, obvykle 30 let,“ doplňuje Jakub Seidler.

Nejčastější fixace úrokové sazby je pět let. Následuje fixace tříletá a desetiletá. 

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

Petr Kellner

Rok po Kellnerově smrti: PPF opouští turbulentní východní trhy a míří na klidnější západní, míní ekonomové

Skupina PPF rok po smrti svého zakladatele Petra Kellnera podle některých expertů pomalu opouští východní trhy, soustředit se chce na Evropu a Spojené státy. Dědické řízení stále běží, správcem pozůstalosti je vdova Renáta Kellnerová. Oficiální akce k výročí se konat nebudou, zaměstnanci si jej podle vyjádření zdrojů z PPF připomenou v práci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme