Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: DPH je nutné adaptovat pro 21. století

Daně, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Konečně se přestávají řešit sazby DPH a debata se stáčí k limitu tržeb, po jehož překročení se podnikatel musí k DPH přihlásit. Ten se přitom nezměnil absurdních 17 let.

Reklama

Daň z přidané hodnoty patří ke skutečným kouzlům moderní ekonomiky. Zkratku DPH zná každý, ale valná část populace si pod ní neumí představit vůbec nic konkrétního kromě faktu, že jim to zdražuje zboží, a to často i to nejnutnější. Dešifrování termínu „přidaná hodnota” také často selhává, protože část lidí tvořících původní díla jsou plátci DPH. A naopak tu jsou přeprodejci služeb, jejichž činností naopak je výlučně přidaná hodnota, ale jsou od DPH osvobozeni.

Nicméně pro stát je DPH kouzelná v tom, že jde o daň jednoznačně nejsnáze vybíratelnou, protože v konečném důsledku ji vždy zaplatí spotřebitel v ceně zboží a služeb. O to pochopitelnější je absurdní situace, že se limit pro povinné odvádění DPH již 17 let nijak nezměnil. A dokonce se během té doby hned několikrát alespoň v rovině vládních či poslaneckých nápadů přemýšlelo nad jeho snížením.

Podnikání - ilustrační foto

Hospodářská komora žádá zvýšení limitu pro povinné DPH

Již 17 let se nezměnil limit pro povinné přihlášení se k odvodům DPH. Za tu dobu přitom průměrná mzda vzrostla na dvojnásobek, argumentuje Hospodářská komora.

Přečíst článek

Aktuálně tedy stačí utržit za 12 měsíců milion korun, a jste v „dépéháčku”. Nejde o tragédii, ale náklady na administrativu vám to tedy opravdu zvýší.

Reklama

Nová doba? Na tahu je parlament

Nyní Hospodářská komora přišla s velmi záslužným apelem na budoucí vládu, aby právě tento limit zvýšila na alespoň dvojnásobek. Záslužným proto, že by opět narovnal alespoň část podmínek ohodnocování živnostníků a zaměstnanců. Komora spočítala, že zatímco u zaměstnanců se od roku 2004 zvýšila průměrná mzda na dvojnásobek, stát tak nějak počítá s tím, že živnostníci trží stále stejně.

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Přečíst článek

Jako by neexistovala inflace, a to jak na straně příjmů, tak ani výdajů. Ta přitom existuje a za 17 let se ceny zvýšily pořádně. Jen pro živnostníky nezbytné věci, jako jsou auta a nemovitosti za 17 let podražily o desítky procent. Nájmy možná i několikanásobně. Totéž platí pro ceny zboží a služeb, které živnostníci prodávají. Aby dnes spadli do DPH přitom může stačit živnostníkovi prodat třeba jen polovinu toho, co v roce 2004. A možná i méně. Ale podle státu to je pořád stejné.

DPH je důležitá daň, je dokonce daní téměř spravedlivou. Jen by bylo férové ji adaptovat pro podmínky 21. století.

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v načí rubrice Názory<<<<<<

peníze, ilustrační foto

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stanislav Šulc: Rezignovala vláda na záchranu rozpočtu? Ministři naznačují, že je s reformami konec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme