Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla smlouvu s firmou Hertz ještě nepodepsala, práskl Musk a rázem zchudl

Tesla, ilustrační foto
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Akciové rally Tesly zatnul tipec sám její šéf Elon Musk. Jak jinak, než příspěvkem na Twitteru. Kápo automobilky na sociální síti přiznal, že objednávku od autopůjčovny Hertz na 100 tisíc elektromobilů zatím Tesla nepodepsala.

Reklama

Více než týden poté, co společnost Hertz oznámila masivní dohodu s výrobcem elektromobilů Tesla, šéf automobilky práskl, že zatím k žádnému podpisu smlouvy v hodnotě zhruba 4,2 miliardy dolarů (asi 93,1 miliardy korun) nedošlo, napsala agentura Reuters

Údajná objednávka na 100 tisíc vozů přitom spustila na burze akciovou rally, která automobilku Tesla vynesla minulé pondělí mezi společnosti s bilionovou tržní kapitalizací. V klubu bilionových firem je přitom v USA jen hrstka veřejně obchodovaných společností. Jako první z nich se nad tuto hranici dostala technologická firma Apple, a to v roce 2018.

Burzovní jízdu zastavil Musk sdělením, že pokud je průdký nárůst cen akcií odrazem spolupráce s autopůjčovnou Hertz, tak že k žádnému podpisu zatím nedošlo a Hertz má tak nulový vliv na ekonomiku Tesly.

Akcie na zprávu zareagovaly okamžitým propadem. Včera (v úterý) odepsaly asi čtyři procenta. Elon Musk tak rázem zchudl, podle indexu Bloomberg Bilionaires přišel o 9,3 miliardy dolarů. Stále je však nejbohatším člověkem na světě, před šéfem Amazomu Jeffem Bezose, který je druhý, si drží pohodlný náskok. Celkově jeho majetek nyní podle Bloombergu čítá 326 miliard dolarů, Bezos vlastní jmění v hodnotě 192 miliard dolarů.

Autopůjčovna Hertz koncem října oznámila, že do své flotily pořídí do konce příštího roku 100 tisíc Tesel Model 3.

Již dříve Musk agentuře Reuters řekl, že firmě Hertz nebude poskytovat žádnou množstevní slevu. „Poptávka po vozech Tesla je vyšší, než jakou dokážeme výrobně uspokojit, takže Hertzu dodáme auta jedině se stejnou marží, s jakou bychom je prodali obyčejnému zákazníkovi,” uvedl Musk.

Elon Musk

Musk: Ukažte mi, jak za šest miliard dolarů zničit hlad, a prodám akcie Tesly

Když mi dokážete, jak za šest miliard dolarů vymýtíte hlad ve světě, prodám akcie Tesly a přispěju na to. Organizaci spojených národů to vzkázal miliardář a vizionář Elon Musk v reakci na výzvu – či možná jen rýpnutí – ředitele Světového potravinového programu OSN Davida Beasleyho. Ten vyzval Muska a také druhého nejbohatšího muže planety a spolumajitele Amazonu Jeffa Bezose, že jen procento jejich majetku by pomohlo vyřešit světový hlad.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme