Reklama

Nová „hračka” Billa Gatese: Klimaticky neutrální mléko

mléko
Pixabay
 Hrot

Americká firma Neutral začala nabízet mléko, jež má být klimaticky neutrální. Její ambicí je prodávat i další potraviny, které budou mít minimální uhlíkovou stopu. Firmu podpořil fond Billa Gatese.

Reklama

Miliardář Bill Gates je znám svou podporou technologií, jež mají snižovat emise uhlíku v atmosféře. Kromě nových jaderných technologií nyní podpořil i „klimaticky neutrální mléko“. O co se jedná?

Jde o nový produkt firmy z Oregonu a její potravinářskou značku Neutral. Výrobce tvrdí, že mléko nezatěžuje planetu skleníkovými plyny. Firma veškeré emise kompenzuje různými programy na snižování produkce uhlíku, včetně výsadby nových plodin i stromů.

Na krabicích s mlékem se píše, že koupí tohoto produktu se bojuje proti klimatické změně. Společnost spolupracuje s menšími rodinnými producenty, kteří snižují emise uhlíku. Zbytek kompenzuje offsetovými programy.

Vegan bowl

Vegani slaví svátek. Jejich řady se rozrůstají, ale jedí opravdu zdravě?

První listopadový den je svátkem všech veganů. Je tomu tak od roku 1994, tehdy na 1. 11. připadlo 50. výročí založení Britské veganské společnosti. Ano, něco co vnímáme jako velmi moderní stravovací trend, který bují posledních pár let, má poměrně hlubokou historii. 

Přečíst článek

„Protože spotřebitelé toto mléko kupují, investujeme přímo do mléčných farem a do technologií, které pomáhají klimatu,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Neutral Foods Marcus Lovell Smith, který tvrdí, že nabízí první klimaticky neutrální značku potravin na americkém trhu. Mléko je dostupné v řetězci se zaměřením na biopotraviny Whole Foods.

Firma Neutral Foods oznámila, že si na rozvoj podnikání zajistila peníze od fondu rizikového kapitálu Billa Gatese Breakthrough Energy Ventures, který podporuje firmy a technologie snižující produkci skleníkových plynů. 

Mlékárenský sektor je považován za odvětví, které je zodpovědné za tři procenta skleníkových plynů na světě, což je více než celý letecký sektor. Neutral Foods pracuje s farmáři na tom, aby se emise co nejvíce snižovaly, vysvětlil Carmichael Roberts, jenž vede ve fondu Breakthrough Energy Ventures výbor pro nové investice. 

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

Studium uhlíkové stopy

Společnost z Oregonu se zaměřila na studium uhlíkové stopy mléčných výrobků. Od hnojiv, která se používají k pěstování plodin pro krmivo skotu, přes metan, jejž „produkují“ samotná zvířata během trávicího procesu, až po spotřebu energií na farmě. Také doprava mléka do mlékáren a jeho příprava pro konečné spotřebitele znamená další produkci skleníkových plynů. 

Firma začala spolupracovat s několika rodinnými farmami, kterým pomáhá financovat opatření, jež snižují uhlíkovou stopu v živočišné výrobě. Například zpracováním hnoje na bioplyn nebo osevem pastvin směsí, která obsahuje rostliny bohaté na třísloviny. Tím se sníží vypouštění metanu během trávení krav. 

Dalším krokem je vysazování nových stromů na farmách, jež má zvýšit pohlcování uhlíku z atmosféry. Do budoucna chtějí také využít mořské řasy do krmných směsí, aby se snížila plynatost krav, jak ukazují některé studie. 

.pepper..field

Miláček šéfkuchařů. Víme, jak chutná nejlepší pepř na světě

Raději menší množství, ale ve špičkové kvalitě. Tenhle gastronomický trend je jednoznačný. A týká se většiny surovin, ty základní nevyjímaje. Třeba pepř.

Přečíst článek

Zbývající emise firma kompenzuje nákupem certifikátů od dalších hráčů v mlékárenském průmyslu, zejména těch větších, kteří používají technologie na výrobu biometanu ve fermentorech. Financemi chtějí pomoci rozšiřovat používání fermentorů i na menších farmách. Další možností je podpora zemědělských řešení, aby bylo vázáno více uhlíku v půdě, vysvětlil Smith. 

Neutral Foods do budoucna plánuje prodej dalších klimaticky neutrálních druhů potravin. Začala ale mlékem, protože to považuje za zásadní pro snižování uhlíkové stopy v potravinářském sektoru. Mléko má téměř každý doma v lednici. 

Investice do klimatických projektů jsou stále více populární mezi dolarovými miliardáři po celém světě. Kromě Gatese nebo zakladatele Amazonu Jeffa Bezose se k podpoře ochrany klimatu přihlásil Australan Mike Cannon-Brookes, zakladatel softwarové firmy Atlassian. Na zelené projekty chce dát do konce dekády 1,5 miliardy australských dolarů.

Více čtěte v týdeníku Hrot.

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek
Jednou z invazivních rostlin je například bolševník velkolepý

Invazivní druhy rostlin a živočichů ročně připraví lidstvo o téměř půl bilionu dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme