Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk chudne. Prodal další akcie Tesly za miliardy

Elon Musk
ČTK / AP
 ČTK

Majetek Elona Muska klesl pod 200 miliard dolarů (4,8 bilionu korun), šéf automobilky Tesla a nově i sociální sítě Twitter ale zůstává nejbohatším člověkem planety. Aktuálně prodal i další akcie Tesly za téměř 20 miliard dolarů. Účel posledního prodeje Musk neoznámil. Analytici ho očekávali, protože šéf Tesly potřebuje prostředky na akvizici Twitteru.

Reklama

Elon Musk částečně „zchudnul” kvůli poklesu ceny akcií Tesly, kterých se investoři zbavují v obavách, že její hlavní akcionář se nyní bude více věnovat Twitteru a na řízení automobilky mu nezbude dost času. Musk má nyní podle časopisu Forbes čisté jmění 194,8 miliardy dolarů. Velká část pochází právě z jeho  podílu v Tesle, která má tržní hodnotu 622 miliard dolarů.

Centrála Twitteru v San Francisku

Firmy opouštějí reklamu na Twitteru, mezi nimi i Volkswagen a Pfizer. Bojí se dezinformací

Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, se připojil k podnikům, které dočasně pozastavují reklamu na internetové platformě Twitter. Tu nedávno převzal americký miliardář Elon Musk. Německý koncern uvedl, že pozastavení inzerce na Twitteru doporučil všem svým značkám. Reklamu na Twitteru pozastavují také například americký výrobce léků Pfizer či potravinářská společnost General Mills a automobilka General Motors.

Přečíst článek

Americký miliardář aktuálně prodal 19,5 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,95 miliardy dolarů (95,36 miliardy korun). Vyplývá to z údajů pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Ředitel automobilky Tesla tak od letošního dubna, kdy se stal největším akcionářem internetové společnosti Twitter, prodal akcie Tesly v hodnotě skoro 20 miliard dolarů, píše agentura Reuters. 

Akcie výrobce elektromobilů prodával letos v dubnu (za 8,5 miliardy dolarů) a srpnu (za 6,9 miliardy dolarů); tvrdil ale, že dalších se zbavovat neplánuje. V srpnu uvedl, že potřebuje finance na převzetí Twitteru. Po posledním prodeji drží Musk v automobilce Tesla podle výpočtu Reuters 14procentní podíl.

Musk chudne od převzetí Twitteru

Od té doby, co Musk v dubnu podal nabídku na převzetí Twitteru, Tesla ztratila téměř polovinu své tržní hodnoty a Muskovo čisté jmění kleslo o 70 miliard dolarů. Investoři původně z Tesly utíkali kvůli obavám, že akcií se bude zbavovat sám Musk, aby měl peníze na nákup Twitteru. Ten část svého podílu v Tesle skutečně prodal za nejméně 15 miliard dolarů. Minulý měsíc pak uzavřel koupi Twitteru za 44 miliard dolarů. Nyní se ale Wall Street obává, že se Musk v Twitteru angažuje až příliš právě v době, kdy výrobce elektromobilů zvyšuje výrobu a čelí rostoucí konkurenci.

Soukromé letadlo Tigera Woodse

Miliardáři si v době covidu zamilovali soukromé tryskáče. Poptávka bude i nadále stoupat

Dvouleté obavy z koronavirové epidemie přiměla řadu movitých lidí více využívat místo komerčních letů soukromých tryskáčů umožňujících izolaci od většího počtu lidí. A tento trend bude pokračovat i po skončení epidemie – nárůst poptávky po business jetech stoupne v následujících deseti letech o 15 procent, odhaduje společnosti Honeywell, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Vypadá to, že Elon Musk tráví 100 procent času v Twitteru a víte, že ten možná bude potřebovat více kapitálu,” uvedl analytik Jay Hatfield ze společnosti Infrastructure Capital Management. Od koupě Twitteru napsal Musk jen velmi málo tweetů o Tesle, které mu na twitteru pomohly získat popularitu. Místo toho použil tuto sociální síť k oznámení plánů, jaké má pro Twitter jako firmu, včetně předplatného osm dolarů (193 korun) měsíčně za ověřený účet.

Čisté jmění nejbohatšího člověka na světě, který také vlastní raketovou společnost SpaceX, je zhruba o 40 miliard dolarů vyšší, než jakým se může pochlubit druhá nejbohatší osoba světa, majitel luxusního koncernu LVMH Bernard Arnault. Akcie Tesly v odpoledním obchodování ztrácejí téměř čtyři procenta na 189,3 USD a klesají již třetí seanci po sobě.

New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk v Twitteru rozdá padáky. Odměny odpadlíkům ale neodepře

Elon Musk popřel, že bude ve společnosti Twitter propouštět před 1. listopadem, kdy by měli zaměstnanci získat odměny ve formě akcií firmy. Uvedl to zpravodajský server BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme