Reklama

Miliardář Strnad starší neztrácí apetit. Finišuje převzetí další české strojírenské firmy

Jaroslav Strnad, průmyslník, zakladatel zbrojařského gigantu CSG
ČTK
Dalibor Martínek

Jaroslav Strnad sice už není některými tuzemskými médii řazen mezi české miliardáře, protože před čtyřmi lety předal zbrojní impérium CSG, které vybudoval, svému synovi Michalovi. Ten se tím vyšvihl mezi nejbohatší Čechy. Otec Jaroslav však neztrácí chuť dál přebírat perspektivní české firmy v potížích. Nyní dokončuje převzetí třebíčské společnosti MICo. Mezi miliardáře jistě dál patří.

Reklama

MICo má na Třebíčsku dva výrobní závody, zaměstnává tam 450 lidí a mimo jiné dodává technologie pro jaderné elektrárny. Pod vedením původního majitele Karla Dennera a jeho syna Jiřího se však dostala do insolvence.

Podle insolvenčního správce se nepovedlo mezigenerační převzetí, firma měla nakonec dluhy ve výši stovek milionů korun a hledala záchranu. Jako záchranný investor přišel právě Jaroslav Strnad pod hlavičkou své skupiny CE Industries (CEI). Dennerovi se již podle informací newstream.cz nebudou na řízení firmy nijak podílet.

O přesné podobě restrukturalizace podniku bude ještě na konci července jednat věřitelský výbor. Již nyní je jasné, že Strnad starší bude novým majitelem.

Propouštět se nebude

Proč firmu přebírá? „MICo je tradiční strojírenská firma zaměřená na energetiku, která má široké portfolio zákazníků, dobrý produkt, a hlavně tým šikovných zaměstnanců. Navíc se nachází nedaleko od další společnosti CE Industries, projektanta Chemcomex, který rovněž sídlí v Třebíči,“ uvedl zástupce CEI Jaroslav Martínek.

Výroba v  Beohemija

Strnadův byznys: Od obchodu se šrotem až po výrobu pracích prášků

Podnikatel Jaroslav Strnad do svého holdingu CE Industries přikoupil srbského výrobce pracích prášků, společnost Beohemija. Jo to poměrně překvapivý krok, skupina dosud podnikala v železničním průmyslu, recyklacích a energetice. Prodávajícím je skupina Preston Holding, která získala Beohemiji v roce 2017 v konkurzu. Strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Přečíst článek

Firmu se patrně podaří zachránit. V plánu není ani propouštění zaměstnanců, což by byl citelný zásah pro zaměstnanost v celém regionu. Místo toho dokonce současné nové vedení pomýšlí na expanzi. „Domníváme se, že s dobrým managementem a výkonným obchodem může být MICo aktivní exportér produktů a projektů s vysokou přidanou hodnotou a zároveň může do budoucna hrát významnou roli v rozvoji energetiky v Česku, kterou nevyhnutelně čekají investice do nových zdrojů,“ řekl Martínek.

Důležité bylo stabilizovat finance společnosti. „Podařilo se „přejednat“ nevýhodné platební podmínky a tím pomoci stabilizovat cash-flow,“ uvedl Petr Karásek, krizový manažer a současný interim ředitel MICo. 

Problémové cash-flow

Zajímavou okolností převzetí je údajná nepovedená mezigenerační výměna. Firmu teď řídí krizový management v čele s Karáskem. „Firma se dostala do problémů a insolvence souhrou manažerských chyb a neschopnosti profinancovat velké zahraniční zakázky v podobě, jak byly dříve zasmluvněny. Nezanedbatelnou příčinou je i nezvládnutá generační výměna ve vlastnické struktuře,“ tvrdí Karásek. 

Ten zároveň vyvrací spekulace, že za pádem firmy byl konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, kvůli kterému měla firma údajně přijít o zakázky v Rusku. Naopak, v konfliktu vidí pro společnost možnosti růstu.

Průmyslník Jaroslav Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu.

Průmyslník Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu. Koupil Chemcomex

Průmyslník Jaroslav Strnad na přelomu roku koupil třebíčského výrobce potrubních systémů pro jaderné elektrárny Chemcomex. Informaci, která vyplynula z evidence skutečných majitelů firem, jako první přinesl server E15. Deníku ji bez dalších detailů potvrdil Strnadův mediální zástupce Andrej Čírtek. Výše transakce tak nebyla odtajněna.

Přečíst článek

„Omezení dodávek do Ruska není pro nás fatální, je to příležitost nahradit je jinými možnostmi v Evropě. Jako perspektivní vidíme Finsko, Slovensko, Maďarsko či Bulharsko. MICo má totiž šanci nahradit dosavadní ruské dodavatele, kteří už nejsou v Evropě vítaní, a tím postupně i expandovat,“ uvedl ředitel.

MICo se zaměřuje na konstrukci, výrobu a opravy výměníků tepla, kondenzátorů, tlakových nádob, nádrží, ocelových konstrukcí, technologických částí pro jadernou a konvenční energetiku, ale i vodárenský, chemický a potravinářský průmysl a těsnění pro speciální aplikace. Její obrat je asi miliarda korun ročně.

Padesátiletý Jaroslav Strnad je zakladatelem společnosti Czechoslovak Group (CSG), která mimo jiné převzala upadající společnost Tatra. Ale také mnoho dalších strojírenských firem. Před čtyřmi lety holding předal synovi, a také obdržel od prezidenta Zemana medaili za zásluhy v oblasti hospodářské. Nadále se však věnuje byznysu pod hlavičkou CE Industries. Tato „nová“ entita se věnuje zejména byznysu z oblastí železniční dopravy, energetiky či recyklace.

Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Válka na Ukrajině obrátila naruby evropskou energetiku. Ruský plyn se stal rizikový a zároveň nežádoucí. Rizikový, protože může ze dne na den přestat téct, nežádoucí, protože pomáhá Putinovi financovat „speciální operaci“. Evropské země proto zoufale hledají způsob, jak krví potřísněné palivo co nejrychleji nahradit. Postupně při tom padají jaderná, a dokonce i uhelná tabu. Řada zemí už „něco“ dělá, Česko jen zbytečně otálí, píše ve svém komentáři Pavel Fiala, předseda představenstva Těžební unie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bývalý lídr sociální demokracie Jan Hamáček

Dalibor Martínek: Jaká je kapacita českého zbrojního průmyslu? Jeden Hamáček

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme