Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za půl roku na polovině hodnoty. Bitcoin potápí profesionální investoři

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Výprodej na kryptoměnovém trhu nepolevuje ani navzdory zprávám, že stále více veřejných orgánů začíná brát digitální měny vážně. Amatérští, takzvaní covidoví investoři do kryptoměn již přišli o své loňské zisky.

Reklama

Trh s kryptoměnami pokračuje v klesajícím trendu, který minulý týden ještě více zintenzivnil. Nejznámější kryptoměna bitcoin se při úterním obchodování krátce dostala i pod psychologickou hranici 30 tisíc dolarů (zhruba 709 tisíc korun). Ze svého listopadového maxima na hladině 67 802 dolarů tak digitální měna odepsala 56 procent. 

Jen za posledních sedm dní přišel bitcoin o 16 procent své hodnoty. Největší světová kryptoměna je nyní nejlevnější od loňského července. 

Také druhá největší kryptoměna ethereum jen od neděle ztratila desetinu hodnoty.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin padá pod 33 tisíc dolarů. Přejímá mizernou náladu z burz

Cena bitcoinu dnes klesla pod 33 tisíc dolarů. Nejznámější kryptoměna je tak nejníže od loňského července, od listopadového maxima už odepsala přes polovinu hodnoty. Propad akciových trhů se totiž negativně projevuje i na kryptoměnách, které se teď obchodují v souladu s rizikovými aktivy, jako jsou například akcie technologických společností. Uvedla to agentura Reuters.

Přečíst článek

„Kryptoměny zažívají prudký pád podobně jak světové akcie, především akcie technologických společností, kde je znát velmi silná vzájemná korelace,“ uvedl pro Newstream.cz Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz. 

Nejpodobnější trend vývoje kryptoměn má technologický index Nasdaq, který se také prudce propadá. „Kryptoměny tak ukázaly, že nejsou tím „bezpečným přístavem,“ ale patří k rizikovým aktivům,“ říká Hartman. 

Zpřísňování měnové politiky kvůli inflaci, hrozící stagflace, zpomalování světového hospodářského růstu a válka na Ukrajině. To jsou faktory, které omezují likviditu na trhu. Investoři se proto odvracejí od spekulativních aktiv, vyprodávají svá riziková portfolia, aby zachránili ještě nějaké zisky z předešlých měsíců. To se stalo i bitcoinu a dalším digitálním měnám. 

Wall Street šlape na plyn ve snaze nenechat si utéct „cool“ kryptoměnový byznys i mladé talenty

Slovutná Wall Street přidává plyn ve své snaze zapojit se do kryptoměnového byznysu, kterým dříve pohrdala, někteří money manažeři dokonce označovali digitální měny za podvod. To je ale minulost. Nyní naopak rozšiřují své týmy a investují do kryptoměnových firem ve snaze nenechat si utéct mladou generaci, pro níž je kryptosvět „cool“, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Investoři amatéři jsou na nule, v lepším případě

Bitcoin a další kryptoměny jsou obecně známé pro své prudké cenové výkyvy. Drobní investoři ovládali trh roky, ale v posledních letech mu začali dominovat institucionální investoři, jako jsou hedgeové fondy a správci peněz. To je i důvod, proč se kryptoměnový trh začal stále více pohybovat v tandemu s tradičními finančními trhy. Mnoho institucionálních investorů, kteří nakupují kryptoměny, s nimi totiž zacházejí jako s rizikovými aktivy, vnímají je podobně jako akcie technologických firem. 

A technologické akcie aktuálně decimují rostoucí úrokové sazby. „Amatérským investorům, kteří začali s akciemi i kryptem koketovat až v průběhu pandemie, nyní smazávají všechny loňské zisky. Nezkušení nováčci se nyní všeho ve strachu zbavují, což jen prohlubuje ztráty,“ podotýká Hartman. 

Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Jak se účtují a zdaňují různé transakce s kryptoměnami, přehledně shrunuje daňový odborník BDO Michal Proks.

Přečíst článek

Propad kryptoměnového trhu se nedaří zastavit ani navzdory relativní záplavě zpráv uplynulých týdnů, které nadšenci do decentralizovaných digitálních měn považují za pozitivní. Například, že Středoafrická republika, které se přezdívá nejhladovější země světa, se po Hondurasu stala druhou zemí, která přijala bitcoin jako zákonné platidlo. O vřelejším přístupu veřejných orgánů ke kryptoměnám mělo svědčit například to, že texaské město Fort Worth začalo přímo na své radnici bitcoin těžit. Kryptospekulanty měla uklidnit i zpráva, že Buenos Aires bude přijímat platby daní v bitcoinech.

Nejistá budoucnost

Další vývoj kryptoměn bude nyní silně záviset na dalším vývoji na trhu akciových indexů. „Pokud budou pokračovat v propadu, tak sebou budou strhávat i kryptoměny a další riziková aktiva. A pohyby finančních trhů budou vedle konfliktu na Ukrajině záviset na růstu inflace nebo dalších krocích amerického Fedu,“ uzavírá Hartman, podle kterého se však pro dlouhodobé investory nižší ceny kryptoměn mohou jevit jako dobrá příležitost k nákupu. 

Michael Novogratz, miliardář a investor do kryptoměn, který vede společnost Galaxy Digital Holdings, ovšem varoval, že než nastane nějaké zlepšení na kryptoměnovém trhu, přijde ještě větší propad. 

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin by už brzy zase mohl stát přes milion, ukazuje technická analýza

Bitcoin posiluje, kopíruje pohyb asijských akciových trhů. Čína naznačila, že se chystá uvolnit měnovou politiku. Nejznámější kryptoměna je nad 41 tisíci dolary (přes 918 tisíc korun), roste druhý den za sebou. Někteří analytici z technických ukazatelů vyvozují, že bitcoin by mohl nakrátko vyskočit až k úrovni 51 tisíc dolarů (asi 1,14 milionu korun) za virtuální minci.

Přečíst článek

>>>>>> Další zprávy ze světa digitálních měn čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme