Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odklon od Číny pokračuje. V Česku, Slovensku a Litvě bude investovat miliardový tchaj-wanský fond

Tchaj-wanský výrobce čipů TSMC vyrábí nejdůmyslnější polovodiče pro celý svět.
ČTK
 nst
nst

V přepočtu 4,5 miliardy korun chce investovat v regionu CEE tchaj-wanský fond. Posílení diplomacie už nese ovoce, vztahy Číny s postkomunistickými státy upadly, naopak s ostrovní zemí posilují.

Reklama

Během pandemie posílily Tchaj-wan a země CEE své diplomatické vztahy formou kovidové pomoci. V říjnu 2021 navštívila Slovensko, Českou republiku a Litvu meziresortní delegace 66 zástupců průmyslu, akademické obce, výzkumu a dalších odvětví. Delegace pod vedením ministra Národní rady pro rozvoj Kung Ming-Hsina podepsala 18 memorand o spolupráci v širokém spektru témat – od vědeckých parků, leteckého průmyslu, elektromobility, chytrých měst, polovodičů nebo biotechnologií až po finance. 

Vojtěch Filip na oslavách čínského Nového roku

Komunista Filip jde šéfovat čínské obchodní komoře

Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip má nové angažmá – stal se předsedou představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory (ČCSOPK). Oznámil to v rámci společných oslav čínského Nového roku – roku Vodního tygra.

Přečíst článek

Diplomatické oživení vztahů už má první hmotný výsledek: Tchaj-wan založil Investiční fond pro střední a východní Evropu (Central and Eastern Europe Investment Fund, CEE Fund) s 200 miliony dolarů. Státní fond se bude zaměřovat na Česko, Slovensko a Litvu.  CEE Fund je určen pro kapitálové investice, nikoli pro půjčky nebo granty. Přednost dostanou firmy, co chtějí vytvořit společné podniky, navázat technologickou spolupráci nebo partnerství v rámci dodavatelského řetězce. Kromě spolupráce při budování pevných dodavatelských řetězců je vizí fondu také podpořit hospodářské a investiční vazby Tchaj-wanu s demokratickými spojenci v Evropě, uvedl fond. 

Příležitost pro start-upy

Státní fondu bude spravovat společnost rizikového kapitálu Taiwania Capital. Fond se zaměřuje na hlavní strategická odvětví, jako jsou polovodiče, biotechnologie, letectví a kosmonautika, finanční technologie, elektromobily a laserová optika. Šéf fondu Taiwania Capital David Weng uvedl, že cílem je posílit byznysovou přítomnost na obou stranách. "Současný plán zahrnuje pozvání start-upů ze zemí CEE na Tchaj-wan za účelem stáží nebo usídlení v inkubátorech, organizaci bilaterálních podnikatelských, investičních a obchodních delegací a pořádání akcí na podporu investic ve střední a východní Evropě pro další výměny," doplnil. 

Taiwania Capital je společnost rizikového kapitálu, která byla v srpnu 2017 společně založena Národním rozvojovým fondem Výkonného dvora Tchaj-wanu a soukromými podniky. Tato národní společnost rizikového kapitálu vytvořila čtyři fondy v oblasti technologií a biotechnologií. Ke konci roku 2021 dosáhla jejich celková velikost 465 milionů dolarů. Společnost již investovala do 41 domácích i zahraničních podniků a startupů přičemž pět z nich bylo kótováno na Tchaj-wanu a v Americe. Sedmi zahraničním podnikům asistovala při zakládání partnerství nebo budování závodů na Tchaj-wanu. Společnost Taiwania Capital má zastoupení na Tchaj-wanu a ve Spojených státech a v budoucnu plánuje zřídit pobočky ve střední a východní Evropě.

Škoda Auto, ilustrační foto

Tisknou se biliony peněz, ale není co za ně koupit. A to je inflace

V pandemii fabriky na auta zavřely, případně omezily výrobu. Přišel čipový hladomor. Nyní zase kvůli válce na Ukrajině nejsou kabelové svazky. Počet vyrobených aut proto klesá. Za „starých časů“ by automobilky část pracovníků propustily, právě kvůli omezení výroby. Proč držet zaměstnance, kteří nic nedělají? Jenže „staré časy“ minuly – nyní se tisknou biliony peněz a prohlubuje se rekordně dluh, přičemž se vzniklé peníze shazují z pomyslných helikoptér mezi lidi i firmy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Jako sto státních rozpočtů České republiky. Aktiva BlackRocku dosáhla rekordních hodnot

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme