Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Guvernér DeSantis vzdal boj o republikánskou nominaci na prezidenta. Podpořil Trumpa

Guvernér DeSantis vzdal boj o republikánskou nominaci na prezidenta
ČTK
 ČTK

Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis, který byl před rokem považován za hlavního vyzyvatele exprezidenta Donalda Trumpa, odstoupil z boje o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb. Rozhodnutí oznámil ve videu zveřejněném na sociální síti X. Tak jako další neúspěšní kandidáti i DeSantis podpořil kampaň Trumpa.

Reklama

Oznámení přišlo dva dny před primárkami ve státě New Hampshire, které jsou druhou zastávkou nominačního procesu republikánů. Při pondělním úvodním klání v Iowě DeSantis za Trumpem zaostal o 30 procentních bodů, jakkoli jeho kampaň podle komentátorů prakticky veškeré naděje vkládala do dobrého výsledku ve středozápadním státě. V New Hampshire by podle průzkumů skončil až třetí se ziskem méně než desetiny hlasů.

„Nemohu chtít po našich podporovatelích, aby poskytovali svůj čas a věnovali své prostředky, když nemáme jasnou cestu k vítězství. A proto dnes přerušuji svou kampaň,” řekl floridský guvernér ve videu.

Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Mnozí šéfové amerických firem se znovuzvolení Trumpa obávají, ale nahlas o tom nepromluví

Mnoho vedoucích postav amerických firem chápe, jaké riziko by přinesl návrat Donalda Trumpa do Bílého domu. Druhé období by pravděpodobně bylo horší než to první. Veřejně už o tom však šéfové společností nemluví. Mohlo by se jim to vymstít.

Přečíst článek

Ideální kandidát

Podle deníku The New York Times se tím završila „spektakulární imploze” kandidáta, který byl kdysi považován za člověka s nejlepší šancí sesadit Trumpa z čela republikánského tábora. Jako bývalý voják a guvernér prosazující priority konzervativců v jednom z nejlidnatějších států USA se na papíře jevil jako ideální kandidát. Průzkumy ze začátku loňského roku mu přisuzovaly preference na úrovni Trumpa a DeSantis také do kampaně vstupoval s desítkami milionů dolarů.

Tyto výhody ovšem nepřežily střet s realitou politického vývoje, uvádí agentura AP. Trumpovy preference mezi republikány začaly stoupat poté, co se stal prvním obžalovaným exprezidentem v dějinách USA. DeSantisovi pak nevyšlo netradiční oznámení kandidatury na síti X a během kampaně, v níž se vůči hlavnímu favoritovi příliš nevymezoval, jeho podpora jen klesala.

Republikánské primárky se po jeho odstoupení zužují na souboj exprezidenta Trumpa a bývalé guvernérky Jižní Karolíny Nikki Haleyové, jejíž podpora je v poslední době na vzestupu. Jasným favoritem na zisk stranické nominace nicméně zůstává několikanásobně obžalovaná bývalá hlava státu, podle posledních průzkumů ji preferuje přes 60 procent republikánských voličů.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump: Spojené státy jsou nyní zemí posetou teroristy a imigranty z blázinců

Za selhávající zemi posetou teroristy, do níž se přes hranici z Mexika valí imigranti z blázinců, označil v pátek Spojené státy Donald Trump při svém vystoupení v americkém státě Iowa, kde už za deset dní budou republikánští voliči rozhodovat o tom, kdo by měl být jejich kandidátem na prezidenta v listopadových volbách. Právě Trump je zatím považován za jasného favorita.

Přečíst článek

Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Republikáni v Iowě drtivě podpořili nominaci Trumpa na prezidenta. Končí jeden z kandidátů

Americký exprezident Donald Trump si připsal drtivé vítězství na úvod procesu, který určí kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby v USA.

Přečíst článek

 

Jeden chlap a jedna dáma

„Zdá se mi jasné, že většina účastníků republikánských primárek chce dát Donaldu Trumpovi další šanci,” říká ve videu DeSantis. Dodal, že Trump má i jeho podporu, protože „se nemůžeme vrátit ke staré republikánské gardě”. Exprezidenta po odstoupení z kampaně podpořili také guvernér Severní Dakoty Doug Burgum, podnikatel Vivek Ramaswamy a tento víkend také senátor Tim Scott.

Haleyová na zprávu bezprostředně reagovala při mítinku s voliči, na němž ji doprovázel guvernér New Hampshire Chris Sununu. „Tak nám zůstává jeden chlap a jedna dáma,” řekla. „Celé je to o tom, co chcete. Chcete zase to samé, nebo chcete něco nového?” pokračovala.

„New Hampshire to opravdu celé rozhodne,” komentoval vývoj hlavní politický analytik veřejnoprávního rozhlasu NPR Domenico Montanaro. „Skoro všichni ve straně vidí Trumpa jako pravděpodobného nominanta... Jestli Halyeová nedokáže vyhrát a změnit narativ, je po všem,” napsal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme