Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzští politici zpochybňují prodej firmy Atos Křetínskému. Ohrožuje naše jaderné odstrašovací schopnosti, tvrdí

Francouzská technologická společnost Atos
Profimedia
 ČTK

Francouzští poslanci a senátoři zpochybňují prodej částí francouzské technologické společnosti Atos českému miliardáři Danielu Křetínskému. Obchod by podle nich mohl ohrozit jaderné odstrašovací schopnosti Francie. Skupina francouzských zákonodárců své obavy zveřejnila v textu na webu deníku Le Figaro.

Reklama

Atos tento týden uvedl, že jedná o prodeji svých ztrátových aktivit Křetínskému zhruba za dvě miliardy eur (48 miliard korun). Firma, která se potýká s finančními problémy, by se tak zároveň měla přeorientovat na kybernetickou bezpečnost a cloudová aktiva a zároveň snížit zadlužení. Dohoda by Křetínskému také umožnila získat podíl 7,5 procenta ve zbývající části podniku, který by se přejmenoval na Eviden.

Titulek článku skupiny zákonodárců z pravicové konzervativní strany Les Républicains zní: „Přestaňme prodávat naše nejstrategičtější klenoty cizím mocnostem". Francouzské superpočítače, které Atos vyrábí a které se používají pro virtuální jaderné testy, by takto padly do cizích rukou, píší.

Křetínský usiluje o energetickou firmu Steag. Soupeřů ubývá, zbyli už jen Španělé

Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského a španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, jsou posledními dvěma zájemci o německou energetickou společnost Steag, píše s odvoláním na obeznámené zdroje agentura Bloomberg. Diskuze podle nich stále probíhají a není jisté, zda vyústí v transakci. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily.

Přečíst článek

„Vidět tak mocného zahraničního hráče, jak se přibližuje našim ultracitlivým vojenským kapacitám, si zaslouží naši pozornost," uvedla skupina zákonodárců vedená senátorem Cédrikem Perrinem z obranného výboru Senátu. Zároveň připomněla, že Křetínský už se ve Francii angažuje v energetice, médiích a maloobchodě, ale s oblastí IT služeb zatím nemá zkušenosti.

„Existuje historický precedens, který ukazuje, že jeden den jste menšinovým akcionářem a druhý den většinovým akcionářem. Existuje skutečné riziko pro naši suverenitu," řekl Perrin agentuře Reuters. Zákonodárci se zároveň ptají, proč se více nezvažovala nabídka od francouzských kupců, když zájem o Atos podle francouzských médií projevilo i konsorcium francouzských firem Astek a ChapsVision.

Francie je jedinou západoevropskou zemí, která má absolutní autonomii v používání jaderných zbraní. Zákonodárci nemohou zablokovat prodej francouzské společnosti, to může pouze vláda, pokud se domnívá, že k tomu existuje strategický důvod.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miliardář Křetínský se zhlédl v datových centrech. Jedná o převzetí divize francouzské Atos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme