Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vynález, který současně potěší milovníky koček, nepřátele koček a ještě farmaceuty

kočka
ČTK
Josef Tuček

Americký vědecký tým představil nově vyvinutý postup jednorázové a přitom doživotní antikoncepce kočičích samiček. Což je důležité pro pohodlí majitelů koček, avšak také pro ochranu přírody.

Reklama

Začněme u chovatelů koček. Ti je sice milují, ale přece jenom všechno má své hranice. I ti největší milovníci domácích koček je nechávají kastrovat, aby jim jejich počet nepřerostl přes hlavu a navíc se „zklidnily“ kočičí hormony. U samiček jde o nevratný chirurgický zákrok zahrnující obvykle odstranění vaječníků a dělohy, hojení pak trvá asi dva týdny.

Jedna injekce a je hotovo

Americký výzkumný tým představil v periodiku Nature Communications postup výrazně jednodušší a pro zvířata příjemnější. Jimi vymyšlená jednorázová doživotní antikoncepce (biologická kastrace) vyžaduje jednu injekci do stehenního svalu. V injekci jsou viry, na něž vědci navázali určitý úsek DNA. Viry vniknou do svalových buněk a vnesou DNA do buněčných jader. V důsledku toho se trvale výrazně zvýší vytváření takzvaného anti-Müllerova hormonu. Výsledek? Hormon v tomto množství brání vývoji vajíček ve vaječnících, takže kočka nemůže mít mláďata.

Jeden z vedoucích výzkumu, William Swanson ze zoologické zahrady v Cincinnati v americkém Ohiu, uvádí, že už sice existují různé druhy injekčně podávané antikoncepce, která bývá i dlouhodobá, ale dosud ne celoživotní, jako v toto případě.

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci

Udělat z masožravého zvířete vegetariána je novým trendem miliardového průmyslu výživy domácích mazlíčků. Průmyslový výzkum kupodivu dosáhl dokonce toho, že nepřirozená strava zvířatům vyhovuje, pokud je dobře vyvážená, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Jiná zvířata ani lidé nejsou ohroženi

Protože různé druhy savců produkují různé verze anti-Müllerova hormonu, působí tato injekce jen na kočky. Pokud se o injekci píchne třeba ošetřovatelka, není její zdraví jakkoli ovlivněno. Výzkumníci připouštějí, že postup by chtěli dál specificky upravovat i pro jiné živočichy.
Postup amerických výzkumníků byl sice publikován, ale ke schválení má ještě daleko. Zatím tedy není k dispozici na něm založený lék, natož aby byla zřejmá jeho cena.

Jen v USA žije asi 74 milionů domácích koček, polovina jsou samičky a dožijí se asi 15 let. Každý rok by tedy antikoncepční injekce mohli zaplatit američtí majitelé pro téměř tři miliony nových koček. Další dávky by pak využili zájemci z jiných vyspělých zemí světa. Veterináři by sice přišli o příjmy za kastrační operace, ale nahradili by je aspoň poplatky za podání injekce. Avšak majitelé koček nemusejí být jedinými kupci. Mezi zájemci mohou totiž být i ochránci přírody.

Nelítostné bestie

Milovníci koček to neradi slyší, ale jejich domácí zvířátko je nelítostná bestie. Popsali to americký zoolog Peter Marra a spisovatel Chris Santella v knížce vydané nakladatelstvím Princeton University Press a nazvané Kočičí války: Ničivé dopady mazlivého vraha. Autoři v ní dokazují, že volně se pohybující domácí kočky jsou děsivé šelmy, které dokážou ročně zabít jen v USA 14 miliard drobných ptáků a savců, což narušuje přírodní rovnováhu.

kočka ilustrační foto

Připravuje se kočka, která nevyvolá u lidí alergie a otevře genovému inženýrství cestu na trh se zvířaty

Až u patnácti procent lidí se projevují alergické reakce na kočky. Americká společnost InBio proto vyvíjí geneticky upravená zvířata, která by přecitlivělé reakce nevyvolávala, takže by se mohla prosadit na trhu s domácími mazlíčky. A rozšířit jej i pro hospodářská zvířata.

Přečíst článek

Oba autoři shrnuli, že domácí kočky jsou bezpečné jen tehdy, když jsou zavřené doma a ven se dostanou nanejvýš na vodítku. Pokud utečou a zdivočí, měly by být rychle likvidovány. Asi nepřekvapí, že milovníci koček jsou myšlenkou na zabíjení těchto malých šelem zhrozeni. Jsou ochotni ještě připustit, že by kočky v přírodě mohly být kastrovány, aby aspoň neměly stejně vražedné potomky. Ale dosáhnout toho je obtížné a výsledek nebývá trvalý.

Domeček proti kočkám

V této situaci tedy antikoncepční postup vyvinutý Williamem Swansonem a jeho kolegy nabízí nové možnosti. Nástin, jak by to mohlo vypadat, připravili už dříve jiní výzkumníci, tentokrát v Austrálii. Vědci, které vedl John Read z Univerzity v Adelaide sestrojili cosi jako domeček pro panenky. Řídí jej počítačová jednotka, napájí sluneční elektřina a jsou v něm laserové senzory.

Z jejich dat domeček vyhodnocuje, jaké zvíře kolem prochází. Když podle velikosti, tvaru a stylu chůze rozpozná, že to je kočka, vystříkne na ni lepkavý gel obsahující jedovatou látku. Kočka jej olíže, bezbolestně ztratí vědomí a zemře na zastavení mozkové aktivity. John Read založil společnost Thylation, jež zatím zájemcům půjčuje několik desítek těchto přístrojů, které stále vylepšuje.

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Myslíte si, že vás pojištění storna dovolené ochrání vždy, když nemůžete odjet na dovolenou? V mnoha případech ano, a dokonce už i u tuzemských dovolených či dokonce dětských táborů. Existuje ale řada situací, kdy máte smůlu a peníze za dovolenou vám propadnou komplet. Od dob covidu, který zcela zásadně proměnil i cestování, se zájem o pojištění storna zvedl prý až o stovky procent. Vyplatí se také vědět, kdy máte největší šanci získat peníze za zrušenou dovolenou z připojištění storna a kdy z pojištění náhrady dovolené. 

Přečíst článek

V Austrálii jsou zdivočelé kočky obrovským problémem pro přírodu, připisuje se jim vyhubení dvou desítek původních živočichů a ohrožování dalších druhů. Kočky pobíhající přírodou proto mají mezi veřejností méně zastánců než v jiných vyspělých zemích. I tak je však společnost Thylation pod tlakem, aby zvířata nezabíjela, ale jenom sterilizovala. Evidentně je to příležitost oba nápady propojit: místo vystřikování jedu by domeček mohl střílet ampulky s injekcí. Veřejnost bude spokojena, a malých vrahů v přírodě snad o něco ubude.

Rakve pro zvířata, akustické panely nebo designový nábytek. Recyklovaný odpad nachází nová uplatnění

Udržitelná budoucnost se stává stále skloňovanějším tématem. Této problematice se věnovala i soutěž Reborn design. Účastnili se jí studentky a studenti designu a architektury z českých univerzit. Odborná porota udělila ceny za ekodesign ve čtyřech kategoriích. Jejich společným tématem byl design nových výrobků z recyklovaného odpadu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vědci objevili novou exoplanetu s kovovými mraky (ilustrační foto)

Vědci objevili exoplanetu s kovovými mraky. Je jako obří zrcadlo ve vesmíru, tvrdí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme