Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vilu v Dobřichovicích obýval F. X. Šalda. Po rekonstrukci zde našly domov technologie

Vila v Dobřichovicích po rekonstrukci
Se svolením Petra Poláka
Petra Jansová
pej

Jak přetvořit vilu z počátku 19. století na moderní bydlení s prvky chytré domácnosti tak, aby se dochovaly původní historické detaily? Výsledek práce příbramského studia sami zhodnoťte v naší galerii.

Reklama

„Hlavním cílem všech našich zásahů bylo jasně odlišit nové od původního,“ přibližují architekti z příbramského studia Karnet. Kteří se chopili projektu přestavby měšťanské vily z roku 1908 v Dobřichovicích.

První přestavbou prošel dům ve vsi u Berounky nedaleko Prahy v roce 1939. Architekt Karel Štastný k ní tehdy přidal věž se stanovou střechou nebo výtvarně řešenou vstupní bránu. Michodem vilu v minulosti obýval i známý český spisovatel F. X. Šalda.

Jak vypadá vila z počátku 19. století po rekonstrukci se můžete podívat do následující galerie.

„A proto, že dnes se žije jinak než na počátku minulého století, bylo potřeba přizpůsobit bydlení novým požadavkům,“ dodávají architekti. Projekt se na jejich stůl dostal v roce 2018.

Vila prošla zásadní proměnou dispozic

Zásadním krokem pro změnu fungování domu bylo přesunutí původního hlavního vstupu do přízemí. V původní dispozici se vcházelo na schodišťovou podestu, to do značné míry limitovalo úložné prostory. Kuchyň umístili do prvního patra, přibylo v ní nové okno s výhledem na hlavní vstupní bránu. Dětské pokoje a hlavní koupelna jsou v patře druhém, ve třetím pak ložnice. 

Šampaňské Cristal Medallion

Zlaté šampaňské? I tak může vypadat investiční aktivum

Láhev zlatého šampaňského za 274 tisíc korun? Domů by si to asi koupil málokdo, takže zbývají institucionální investoři.

Přečíst článek

Přesně pod vrcholem věže se nachází původní dřevěné pódium, kde je postel. Kleštiny a sloupy nechali architekti záměrně přiznané. 

„Snažili jsme se zachovat maximum původního tvarosloví. Navrhli jsme repliky špaletových dřevěných oken u otvorů, které zůstaly v původní podobě. Sloupky zábradlí se nechávaly odlévat do formy vytvořené podle dochovaného vzoru,“ dodávají architekti s tím, že se podařilo splnit i hobby majitele domu – vytvořit chytrou domácnost.

Projekt Lastavice v Srbsku

Češi na Bělehrad. Miliardový projekt v srbské metropoli dostal zelenou

Téměř 500 bytů, 40 obchodů a 650 parkovacích míst co nevidět postaví český developer v srbské metropoli. Výstavba dvoumiliardového projektu Lastavice v centru Bělehradu začne v březnu.

Přečíst článek

Čtveřice zakladatelů

Český software „odemyká“ i newyorské mrakodrapy. J&T mu pomůže s další expanzí

Vyšší desítky milionů korun investuje fond J&T Ventures do českého start-upu Sharry. Jeho řešení pro správu budov a mobilní přístup do kanceláří využívají newyorské mrakodrapy i další office projekty od Prahy, přes ​​​​​​​Bukurešť až po Johannesburg. Peníze firma využije k další expanzi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vila Bianca prošla rekonstrukcí

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Přečíst článek
Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Vila na Hřebenkách prošla zdařilou rekonstrukcí.

I ve 100 let staré vile se dá moderně bydlet. Ta Na Hřebenkách má díky rekonstrukci zpět svou noblesu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme