V Británii našli způsob, jak plastový odpad přetvořit na léky proti bolesti

Britští vědci objevili způsob, jak s pomocí bakterií vyrábět léky tišící bolest z plastového odpadu. Pokud se snahu výzkumníků podaří převést do praxe, bude produkce analgetik výrazně ekologičtější, neboť v současnosti se vyrábějí z ropných produktů. Napsal to list The Guardian.
Biochemici zjistili, že bakterie E-coli je schopna z plastového odpadu vyprodukovat paracetamol, což je účinná látka léků využívaných k tišení bolesti.
„Lidé si neuvědomují, že paracetamol v současnosti pochází z ropy. Tato technologie ukazuje, že za pomoci vůbec první podobné kombinace chemie a biologie jsme schopni vyrábět paracetamol udržitelným způsobem a zároveň čistit přírodu od plastových odpadů,“ řekl šéf výzkumného týmu z univerzity v Edinburghu Stephen Wallace.
Jeho týmu se podařilo pomocí bakterií u látky používané například k výrobě plastových lahví vyvolat chemickou reakci, která je podle listu v přírodě nevídaná. Za přítomnosti bakterií však tato reakce, která obvykle vyžaduje laboratorní podmínky, probíhala spontánně. Látka vzniklá z plastu se pak přeměnila v substanci, kterou bakterie potřebují pro své rozmnožování. Vědci byli výsledkem nadšeni a podle nich dokazuje, že je možné plastový odpad měnit v organické látky, v tomto případě použít k výrobě léků, dodává list.
Příroda je nyní v plném rozpuku, do sezóny se postupně dostává spousta druhů plodin. V tomto období se do popředí přirozené výživy dostávají potraviny s vysokým obsahem vody, enzymaticky aktivní, bohaté na fytochemikálie, a současně lehce stravitelné. Nejenom rajčata a okurky ze skleníku, ale venku se nás smějí aleje třešní a na záhonech dozrávají jahody. Vše se ladí z jarního na letní režim a konzumace letních plodů nám přináší nejen radost chuťovým buňkám, ale i významný vliv na zdraví, náladu a celkovou rovnováhu organismu.
Biohacking: Sezóna chutí a zdraví. Co jíst v létě, abyste se cítili skvěle
Enjoy
Běžní Američané se jí hodně bojí, běžní Evropané se jí bojí trochu, zato světový biotechnologický a farmaceutický průmysl je z této bakterie nadšený, protože s její pomocí vyrábí léky. A teď vědci bakterii E. coli geneticky upravili tak, že je ještě odolnější proti virovému napadení, takže může pracovat v továrnách o to
efektivněji, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.
Genetická úprava umožňuje bakterii vyrábět léky ještě efektivněji než dosud
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.