Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uznejte pití espressa jako dědictví UNESCO, žádá už podruhé Itálie

italské espresso
ilcaffeespressoitaliano.com
 ČTK

Kultura pití espressa by se měla dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Již podruhé o to má v plánu požádat Itále. Její typicky zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle tamního ministerstva zemědělství autentickým rituálem a nedílnou součástí národní identity.

Reklama

Italská vláda doufá, že tentokrát bude snaha úspěšná, protože se podařilo zahladit spor mezi žadateli, kvůli němuž první pokus o zápis zkrachoval. „Šálek espressa je pro všechny Italy společenským a kulturním rituálem, který se odráží i v literatuře a fascinuje celou zemi od Neapole přes Řím a Milán až po Benátky a Terst,“ řekl náměstek ministerstva zemědělství Gian Marco Centinaio, když kandidaturu oznamoval. „Je to nedílná součást národní identity a vyjádření našich společenských vztahů, díky němuž nás zná celý svět,“ dodal.

Kulturní zvyky spojené s gastronomií, výrobou potravin a konzumací jídla a nápojů jsou častým typem zápisu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Například Turecko uspělo se zápisem tamní kávové kultury, Itálie má na seznamu například výrobu tradiční neapolské pizzy nebo sběr lanýžů.

domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek

Itálie se rozhodla o uznání kultury espressa žádat již dříve, u komise UNESCO ale loni neuspěla kvůli administrativním nesrovnalostem. Žádost totiž nezávisle na sobě podaly dvě organizace - region Kampánie a Svaz na ochranu tradičního italského espressa, které se nedokázaly shodnout na společném postupu. Spor se už ale podařilo odstranit.

„Tato kandidatura je ještě mnohem důležitější v tuto konkrétní historickou chvíli, kdy pandemie poznamenala společenské kontakty, přičemž v Itálii je často jejich kulisou bar, kde si lidé objednají kvalitní espresso,“ řekl Centinaio.

Menu pražské restaurace Brambory.

Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept

Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.

Přečíst článek

Svaz na ochranu tradičního italského espressa dbá na přísné předpisy ohledně toho, jak se má kvalitní káva připravovat, jak má vypadat a chutnat. Regule jdou do velkých podrobností a stanovují například, jakou barvu má mít pěna na espressu a že musí vydržet nejméně 120 vteřin.

Káva je ale i důležitým hospodářským artiklem, na trhu s espressem se ročně protočí asi čtyři biliony eur (98 bilionů korun). Italská kávová kultura je nicméně spojená i s velmi nízkou cenou kávy - šálek typicky stojí jedno euro (25 korun) a každé zdražení vyvolá v zemi velký rozruch. Někteří si ale myslí, že tlak na nízkou cenu způsobuje, že italské espresso má v průměru stále nižší kvalitu.

„Italské espresso, jak ho všichni známe, není moc dobré, i když ho máme rádi,“ napsala Nunzia Clementeová na gastronomické blogu Dissapore už v roce 2019, kdy Itálie rozhodovala o první žádosti o zápis na seznam UNESCO.

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo

Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.

Přečíst článek

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme