Uznejte pití espressa jako dědictví UNESCO, žádá už podruhé Itálie
Kultura pití espressa by se měla dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Již podruhé o to má v plánu požádat Itále. Její typicky zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle tamního ministerstva zemědělství autentickým rituálem a nedílnou součástí národní identity.
Italská vláda doufá, že tentokrát bude snaha úspěšná, protože se podařilo zahladit spor mezi žadateli, kvůli němuž první pokus o zápis zkrachoval. „Šálek espressa je pro všechny Italy společenským a kulturním rituálem, který se odráží i v literatuře a fascinuje celou zemi od Neapole přes Řím a Milán až po Benátky a Terst,“ řekl náměstek ministerstva zemědělství Gian Marco Centinaio, když kandidaturu oznamoval. „Je to nedílná součást národní identity a vyjádření našich společenských vztahů, díky němuž nás zná celý svět,“ dodal.
Kulturní zvyky spojené s gastronomií, výrobou potravin a konzumací jídla a nápojů jsou častým typem zápisu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Například Turecko uspělo se zápisem tamní kávové kultury, Itálie má na seznamu například výrobu tradiční neapolské pizzy nebo sběr lanýžů.
Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.
Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka
Enjoy
Itálie se rozhodla o uznání kultury espressa žádat již dříve, u komise UNESCO ale loni neuspěla kvůli administrativním nesrovnalostem. Žádost totiž nezávisle na sobě podaly dvě organizace - region Kampánie a Svaz na ochranu tradičního italského espressa, které se nedokázaly shodnout na společném postupu. Spor se už ale podařilo odstranit.
„Tato kandidatura je ještě mnohem důležitější v tuto konkrétní historickou chvíli, kdy pandemie poznamenala společenské kontakty, přičemž v Itálii je často jejich kulisou bar, kde si lidé objednají kvalitní espresso,“ řekl Centinaio.
Erteple, kobzole, či zemáky. Do poloviny 17. století se brambory objevovaly pouze na stolech boháčů jako vybraná pochoutka. Až posléze se staly především jídlem chudých. Popularitu potravině pocházející z Jižní Ameriky přinesly v moderní době třeba hranolky, a že nejde jen o přílohu teď ukazuje i nový podnik na pražské Pankráci. Ten se jmenuje jak jinak než Brambory.
Jídlo chudých? Nikoliv, nová restaurace na bramborách postavila koncept
Enjoy
Svaz na ochranu tradičního italského espressa dbá na přísné předpisy ohledně toho, jak se má kvalitní káva připravovat, jak má vypadat a chutnat. Regule jdou do velkých podrobností a stanovují například, jakou barvu má mít pěna na espressu a že musí vydržet nejméně 120 vteřin.
Káva je ale i důležitým hospodářským artiklem, na trhu s espressem se ročně protočí asi čtyři biliony eur (98 bilionů korun). Italská kávová kultura je nicméně spojená i s velmi nízkou cenou kávy - šálek typicky stojí jedno euro (25 korun) a každé zdražení vyvolá v zemi velký rozruch. Někteří si ale myslí, že tlak na nízkou cenu způsobuje, že italské espresso má v průměru stále nižší kvalitu.
„Italské espresso, jak ho všichni známe, není moc dobré, i když ho máme rádi,“ napsala Nunzia Clementeová na gastronomické blogu Dissapore už v roce 2019, kdy Itálie rozhodovala o první žádosti o zápis na seznam UNESCO.
Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.
Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo
Enjoy
Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.
Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku
Money
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.