Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.
Jak vyplývá z aktuálních dat Ticket Restaurant Card Indexu společnosti Edenred vůbec poprvé v historii platí Češi za obědy v průměru více než 150 korun. Loni to bylo o deset korun méně.
Průzkum zahrnuje jak přímé platby lidí v restauracích, tak i ty prostřednictvím dovážkových služeb.
Restaurace drží nad vodou rozvážka
Příjmy restaurací z prodeje jídel se stále pohybují pod průměrem předcovidového období, díky rozvážce je tento pokles ale výrazně nižší, a to kolem 42 procent pod úrovní předcovidového období.
V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.
Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte
Enjoy
„V praxi to znamená, že každé čtvrté jídlo nyní lidé kupují přes on-line zprostředkovatele,“ dodává obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.
Rozvážkové služby podle něj od loňského podzimu hrají v byznysu restaurací velmi výraznou roli už nejen v lockdownech ale i v době rozvolnění. Aktuálně se na tom určitě podílí i skutečnost, že neočkovaní lidé nemají možnost restaurace navštěvovat.
Češi častěji vaří doma
Na propadu tržeb se podle Šorna podepsal i další trend posledních měsíců, a to domácí příprava jídel. Lidé si podle průzkumu Edenredu vaří obědy nejen ve dnech, kdy jsou na home office, ale často si jídlo berou také s sebou do práce.
Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.
Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu
Money
A motivací pro návštěvu restaurace nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku.
Restaurace to nevzdávají
Z průzkumu, v němž společnost Edenred oslovila téměř 250 podniků, vyplývá, že přes 43 procent provozovatelů restaurací hodlá v podnikání pokračovat. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí, že v případě dalších výrazných omezení, mohou změnit názor.
Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje.
Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike prohlubuje svoji digitální stopu. Koupil společnost RTFKT, která vytváří různé virtuální produkty, například právě tenisky. Využívá k tomu blockchainovou technologii, která je sama o sobě takovým digitálním certifikátem pravosti.
Už žádné „fejky”. Originály tenisek Nike nasadí i digitální avataři
Zprávy z firem
Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.
Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16
Money