Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

domácí vaření, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Reklama

Jak vyplývá z aktuálních dat Ticket Restaurant Card Indexu společnosti Edenred vůbec poprvé v historii platí Češi za obědy v průměru více než 150 korun. Loni to bylo o deset korun méně.

Průzkum zahrnuje jak přímé platby lidí v restauracích, tak i ty prostřednictvím dovážkových služeb.

Restaurace drží nad vodou rozvážka

Příjmy restaurací z prodeje jídel se stále pohybují pod průměrem předcovidového období, díky rozvážce je tento pokles ale výrazně nižší, a to kolem 42 procent pod úrovní předcovidového období.  

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte

V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.

Přečíst článek

„V praxi to znamená, že každé čtvrté jídlo nyní lidé kupují přes on-line zprostředkovatele,“ dodává obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.

Rozvážkové služby podle něj od loňského podzimu hrají v byznysu restaurací velmi výraznou roli už nejen v lockdownech ale i v době rozvolnění. Aktuálně se na tom určitě podílí i skutečnost, že neočkovaní lidé nemají možnost restaurace navštěvovat.

Češi častěji vaří doma

Na propadu tržeb se podle Šorna podepsal i další trend posledních měsíců, a to domácí příprava jídel. Lidé si podle průzkumu Edenredu vaří obědy nejen ve dnech, kdy jsou na home office, ale často si jídlo berou také s sebou do práce.

David Petřík

Petřík z Together: Gastro scénu čekají velké turbulence. My věříme onlinu

Do gastronomické sítě Together přibyl před třemi týdny další podnik. „Optikou aktuální situace se další restaurace jeví jako šílenství, to uznávám,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz spolumajitel sítě David Petřík. Sektor gastronomie podle něj ještě čekají velké turbulence. V Together se proto víc zaměří na projekt „cloudové kuchyně” Wevar.

Přečíst článek

A motivací pro návštěvu restaurace nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku.

Restaurace to nevzdávají

Z průzkumu, v němž společnost Edenred oslovila téměř 250 podniků, vyplývá, že přes 43 procent provozovatelů restaurací hodlá v podnikání pokračovat. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí, že v případě dalších výrazných omezení, mohou změnit názor.

Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje. 

Nike, NFT boty

Už žádné „fejky”. Originály tenisek Nike nasadí i digitální avataři

Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike prohlubuje svoji digitální stopu. Koupil společnost RTFKT, která vytváří různé virtuální produkty, například právě tenisky. Využívá k tomu blockchainovou technologii, která je sama o sobě takovým digitálním certifikátem pravosti.

Přečíst článek

Central Group - Žižkov

Průměrný pražský byt zdražil o dvě roční mzdy, nově jich je potřeba 16

Za posledních pět let vzrostly ceny pražských bytů o 90 procent, mzdy ale jen o 33 procent. Z indexu sestavovaného developerskou společností Central Group vyplynulo, že nový byt v metropoli s plochou 70 metrů čtverečních už stojí 16 ročních průměrných hrubých mezd Pražana. Oproti loňsku je to o dva roční platy více. Index počítá s průměrnou hrubou měsíční mzdou v metropoli 50 556 korun a cenou nového bytu o uvedené rozloze 9 626 234 korun.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme