Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ze ztrát už se nevzpamatujeme. Turečtí hoteliéři se kvůli válce bojí o svoje podnikání

Ze ztrát už se nevzpamatujeme. Turečtí hoteliéři se kvůli válce bojí o svoje podnikání
Pixabay
 ČTK

Ruská invaze a válka na Ukrajině zřejmě bude znamenat také vážné ztráty pro turecké podnikatele v cestovním ruchu, z nichž mnozí se už výrazně zadlužili kvůli uzávěrám způsobeným pandemií nemoci covid-19. Ruští a ukrajinští turisté se totiž podílejí více než čtvrtinou na počtech zahraničních návštěvníků v Turecku.

Reklama

Loni přijelo do Turecka asi 4,7 milionu ruských turistů, což bylo 19 procent všech zahraničních návštěvníků země. Ukrajinci se na celkovém počtu turistů z ciziny podíleli loni asi z osmi procent.

Teď, když Západ vůči Rusku zavedl bezprecedentní sankce kvůli jeho útoku na Ukrajinu, není pravděpodobné, že by ruští turisté do Turecka letos vyrazili v takovém množství jako loni. Pojišťovny nepojistí letadla letící z Ruska, takže Rusové, i kdyby chtěli, nebudou moci přiletět, napsal dnes turecký server Duvar. Rovněž Ukrajinci, zdevastovaní válkou, zřejmě na dovolenou nepojedou.

ilustrační foto

Skandinávci překvapují Evropu i Putina. Finové chtějí do NATO

Ruská invaze na Ukrajinu spojila Evropu víc než jakákoliv událost, která nastala po konci druhé světové války, píše CNN. A změnila i tradičně neutrální postoj Skandinávců. Finy žene do NATO „racionální strach“ z Putinovy agrese. Nechceme na to zůstat sami, jako ve druhé světové válce, vzkazují.

Přečíst článek

Turecký cestovní ruch se přitom ještě nevzpamatoval z propadu kvůli uzavírkám způsobeným pandemií covidu-19. Mírné zlepšení zaznamenal loni, ale letos se kvůli válce na Ukrajině téměř jistě k normálu nevrátí. Kvůli pandemii v Turecku prodáno na 270 hotelů, protože jejich majitelé nemohli splácet úvěry.

"Už je jasné, že dluhy letos kvůli válce nesplatíme. Turistický sektor se nevzpamatuje, hotely půjdou do dražby," míní šéf bodrumské asociace ředitelů hotelů Serdar Karcilioglu. "Domácí turisté nás nezachrání," dodal.

Turecko má dobré vztahy s Ukrajinou i Ruskem a v této válce se snaží, podobně jako Izrael, zprostředkovat jednání mezi Moskvou a Kyjevem o zastavení bojů. Turecká vláda vyjádřila podporu Ukrajině, ale zároveň odmítla protiruské sankce.

Eurobankovky, ilustrační foto

V Pobaltí se zdražuje nejvíc z celé eurozóny. Recese přijde, ale nebude dlouhodobá, míní ekonomové

Téměř všechny státy eurozóny se potýkají s výrazným růstem spotřebitelských cen. Nejrychleji roste inflace na východním okraji eurozóny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ukrajinský voják

Putin si vyrobil noční můru: NATO bude mít základny u jeho hranic, píše bývalý americký admirál Stavridis

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme