Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svatomartinskou husu vystřídal na menu restaurací krocan. I v Česku se slaví Den díkůvzdání

Svatomartinskou husu vystřídal na menu restaurací krocan. I v Česku se slaví Den díkůvzdání
iStock
Zdeněk Pečený

Oslava největšího amerického svátku se chytá ve stále více pražských restaurací a hotelů. Jejím hostům totiž po svatomartinské huse nabízí další výmluvu k povolení opasků a otevření peněženek.

Reklama

Ve Spojených státech je dnes volno. Rodiny se scházejí u slavnostní tabule, na níž nechybí pečený krocan ani dýňový koláč. Tradiční oběd či večeři na Den díkůvzdání nabízí i stále více pražských restaurací. V nabídce jsou možnosti pro každý rozpočet.

Kdo si chce pořádně vyhodit z kopýtka, zamíří do restaurace Cotto Crudo v luxusním hotelu Four Seasons. Hřebenatky, krůtí roláda a pekanový koláč přijde na 1850 korun. Párování s víny na další tisícovku.

Slavnostní menu nabízí také americký řetězec Hardrock Cafe, kde se hlavní chod - krůtí prsa se všemi možnými přílohami - dá pořídit za 440 korun. Dýňový koláč vyjde na dalších 225 korun. V restauraci Jáma vyjde tříchodové menu, včetně pumpkin pie na 650 korun.

Pavel Maurer: Svatomartinské hody jsou dnes hlavně marketing. O kvalitu příliš nejde

Křupavá kůrka, krásně šťavnaté a křehké husí maso, dva knedlíčky od každého druhu, červené i bílé zelí. To je pohlazení do žaludku, které si řada z nás dopřává v těchto dnech kolem svátku sv. Martina. Svatomartinské hody jsou svátkem gurmánů. Krásně vypečená husa je jídelním favoritem také gastroinfluencera Pavla Maurera. I když ten se raději davovému gastronomickému šílenství vyhýbá. V záplavě nabídky totiž podle něj může utrpět kvalita.

Přečíst článek

Rozvoz to jistí

Bez možností nejsou ani Američané a tuzemští nadšenci, co by si raději slavnostní večeři vychutnali doma po práci. V Česku totiž dnešek není svátkem a rozvážkové služby fungují bez omezení.

Na pomoc přijde Dirty Dog Southern Smokehouse z pražského Manifesta na Andělu. Balíček uzeného krocana s nádivkou a sladkými brambory vyjde na 795 korun. Další možností bylo objednat si celého naloženého krocana k dopečení od Take Eat EZ - American Barbecue & Deli.

Den díkůvzdání ve Spojených státech připadá vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu. Oslavy tohoto svátku pravděpodobně sahají až do 16. století, kdy španělští kolonizátoři začali děkovat Bohu za úrodu a sklizeň v končícím roce. Evropští osadníci nebyli zvyklí na odlišné podnebí Severní Ameriky, a tak jejich úroda nebyla vždy bohatá. A jak bylo v té době zvykem, nezdar přičítali Bohu.

Foie gras, delikatesa, která budí vášně

Foie gras. Delikatesa nebo kulinární snobismus? Král Karel III. i gastroinfluencer Pavel Maurer mají jasno

Foie gras jsou jednou z gurmánských specialit, která mezi milovníky jídla budí silné vášně. Jedněmi milovaná, druhými proklínaná ztučnělá kachní či husí játra ale patří mezi delikatesy, které byste měli alespoň jednou za život ochutnat, míní gastroinfluencer Pavel Maurer. Dějte si ale pozor, ať to není v zemi, kde je jejich konzumace zakázána.

Přečíst článek

První opravdu doložené oslavy Dne díkůvzdání uspořádali poutníci, takzvaní pilgrimové ve městě Plymouth, což byla první osada v Massachusetts, v roce 1621. Tedy rok po přistání slavné lodi Mayflower, která přivezla z Anglie do Ameriky skupinu anglických puritánů a separatistů známých jako Otcové poutníci. Hostina trvala tři dny a kromě 54 pilgrimů se jí zúčastnili také spřátelení domorodí Indiáni. 

Z oslavy se stala tradice a z 28. listopadu se stal nový svátek. Velmi brzy se ujal v celé Severní Americe. Datum svátku se několikrát měnil. Poslední úpravu provedl ve velmi americkém duchu prezident Roosevelt v roce 1941, který ho posunul na čtvrtý čtvrtek v listopadu. Chtěl totiž prodloužit nákupní sezónu mezi Díkuvzdáním a Vánocemi a pomoci tak americké ekonomice.

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme