Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Startuje Pražské jaro. Vyhlášení filharmonici z La Scaly zahrají Janáčka i Čajkovského

Filharmonie milánské opery La Scala
Poskytnuto UniCredit Bank
Stanislav Šulc

Největší festival klasické hudby u nás Pražské jaro zahájí tradičně 12. května cyklus Symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. Letos ji zahraje Berlínská filharmonie pod vedením dirigenta Kirilla Petrenka. K nejočekávanějším vystoupením pak bude patřit návrat orchestru milánské La Scaly, které se uskuteční 20. května ve Smetanově síni Obecního domu.

Reklama

Orchestr milánské La Scaly patří k nejslavnějším operním tělesům světa. Z dirigentského stupínku jej vedly osobnosti jako Arturo Toscanini, Herbert von Karajan či Carlos Kleiber.

Od roku 2015 pak orchestr vede Riccardo Chailly, který předtím řídil nejvěhlasnější orchestry včetně Berlínských, Vídeňských a Newyorských filharmoniků. Jako šéfdirigent se významně zapsal do historie orchestrů Concertgebouw Amsterdam a Orchestru lipského Gewandhausu. Pod jeho vedením orchestr milánské La Scaly vzkvétá nejen v opeře, ale také v intepretaci symfonického repertoáru.

Podívejte se na fotografie orchestru i sólistů La Scaly

Reklama

Právě vystoupení milánského orchestru patří k nejočekávanějším koncertům letošního ročníku festivalu Pražské jaro. Milánští filharmonici se do Prahy vrátí již 20. května a vystoupí popáté ve Smetanově síni Obecního domu.

Na programu Čajkovskij i Janáček

Riccardo Chailly se na Pražské jaro vrací téměř po čtvrtstoletí. Ke spolupráci tentokrát přizval stoupající klavírní hvězdu Alexandra Malofejeva. S umělcem, který letos v říjnu oslaví teprve třiadvacáté narozeniny, uvede melodický Koncert pro klavír a orchestr b moll Petra Iljiče Čajkovského, druhá polovina večera přinese symfonickou hudbu Leoše Janáčka a Sergeje Prokofjeva.

Harrods

Sklo z českého Moseru zdobí výlohy Harrods, obchodu pro bohaté Brity

Britská smetánka má karlovarský Moser dlouhodobě v oblibě: Početnou nápojovou kolekci Splendid vlastnila bývalá panovnice Alžběta II. a sklenky a karafy ze secesního souboru Paula má současná královna Camilla.

Přečíst článek

Od ruského klasika zazní Symfonie č. 3 c moll op. 44 a jde o poslední etapu znovuobjevování Prokofjevových symfonií milánským orchestrem, které Chailly a filharmonici zahájili vloni symfoniemi č. 1 a č. 7.

„Na Prokofjevovi mě vždy fascinovala jeho nepohodlnost, a to jak charakterová, tak hudební,“ uvedl Riccardo Chailly.

Nevšední talent

Alexandra Malofejeva slyšel Chailly poprvé téměř před deseti lety právě v La Scale. „Bylo mu pouhých čtrnáct a ohromil mě svým talentem,“ vzpomínal pro italský deník Corriere della Sera. „Nebyl jen zázračným dítětem – byl sice velmi mladý, ale měl v sobě hloubku a technické schopnosti, byl velmi muzikální a měl skvělou paměť.“

Malofejevova kariéra započala o rok dříve, kdy tehdy teprve třináctiletý klavírista zvítězil v Čajkovského soutěži pro mladé hudebníky. A to právě s Koncertem č. 1 b moll op. 23 pro klavír a orchestr, který již 20. května předvede v Praze.

Původem ruský klavírista v současné době žije v Berlíně a navzdory svému věku má za sebou až neuvěřitelnou uměleckou dráhu. Vedle Chaillyho spolupracoval s takovými dirigenty, jako jsou Myung-Whun Chung, Charles Dutoit, Michael Tilson Thomas, Susanna Mälkki či Yannick Nézet-Séguin.

Architekt Václav Aulický

Václav Aulický: Československé stavební firmy se nemohly rovnat těm ze Západu

Václav Aulický patří k nepřehlédnutelným postavám české architektury. A jako takový se snažil vytvářet stavby, které přetrvají věky. Jeho nejznámější budova, sídlo Transgasu na pražských Vinohradech, šla k zemi před pár lety, aby na jejím místě mohla vzniknout budova velmi podobná. Jeho další legendou je Žižkovský vysílač, který bývá označován za jednu z nejošklivějších budov nikoli Prahy, ale světa. „V Praze mi mrakodrapy nechybí,“ říká čerstvý osmdesátník Aulický.

Přečíst článek

Eva VIP Blanka Matragi
video

Blanka Matragi spojuje profese a propojuje různé druhy umění

Designérka a módní návrhářka Blanka Matragi žije střídavě v Bejrútu a v Praze a své práci, kterou miluje, obětovala celý život. Neustále pracuje osm až deset hodit denně, čte, sleduje trendy, inovace i technologie a nedá dopustit na tradiční řemesla. Sama vystudovala sklářství a následně na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze oděvní výtvarnictví. Říká o sobě, že je vlastně alchymistka. Propojuje profese i různé druhy umění. Blanka Matragi byla hostem pořadu VIP Eva Talks, který na Newstream TV moderuje Eva Čerešňáková.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme