Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Povedená rekonstrukce soutěží o prestižní architektonickou cenu

Někdejší sýpka funguje jako penzion.
Česká cena za architekturu/BoysPlayNice
Petra Jansová

Místo bourání se architekti ze studia ORA rozhodli bývalé hospodářské stavení ze 17. století zachránit. Zajímavá realizace zaujala nejenom zahraniční odborná média, dostala se i do užšího výběru České ceny za architekturu.

Reklama

Objekt od samého počátku své existence v 17. století fungoval jako hospodářské stavení. V dobách socialistického zemědělství ho přebudovali na sýpku a cihelná budova utrpěla necitlivými stavebními zásahy. 

„Byli jsme postaveni před znásilněný dům. Ani tak ale neztratil nic ze své velkoleposti. Způsob, jak je situovaný, jak se vzpíná k nebi a jak jeho syrová hmota odolává času, se ukázaly jako největší kvality,“ popisují architektonický koncept architekti v autorské zprávě.

Dům vyčistili zevnitř, zbyla z něj původní cihelná obálka a střecha. Dovnitř navrhli vestavět nový izolovaný dům splňující současné energetické standardy. Dnes funguje jako penzion.

„Projekt je naším manifestem, jak je možné zacházet se starými domy. Není nezbytně nutné přijít o autenticitu stáří, není nezbytně nutné demolovat, ale ani rekonstruovat dogmaticky památkářsky,“ popisují architekti.

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Zatopený Důl Chabařovice změní projekt švédského studia Mandaworks. V okolí jezera Milada vznikne řada drobných objektů určených k rekreaci i aktivnímu odpočinku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme