Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recese? Raději luxusní auto, řekli si sběratelé a nakoupili za půl miliardy dolarů

955 Ferrari 410 Sport Spider by Scaglietti
Sotheby's, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Bohatí sběratelé aut přemýšleli nad obavami z případné recese a výsledek se dostavil. Podle pojišťovací a lifestylové společnosti Hagerty utratili tento víkend v aukcích klasických aut v Monterey přes 460 milionů dolarů, nejvíce v historii akce, uvedl server CNBC. Nejdražším prodaným vozem se stalo Ferrari 410 Sport Spider z roku 1955 s cenou 22 milionů dolarů (asi 542 milionů korun, na snímku).

Reklama

Podle společnosti Hagerty se na aukcích mezi čtvrteční nocí a pondělním ránem prodalo přes 790 vozů za průměrnou cenu 590 700 dolarů za víkendovou celkovou cenu 469 milionů dolarů. Celkové tržby překonaly předchozí prodejní rekord v Monterey, stanovený v roce 2015 na 395 milionů dolarů. Zároveň se prodalo více než 110 vozů za milion dolarů nebo více, což je rovněž rekord, uvedl CNBC.

Superjachta Dilbar, ilustrační foto

První zabavená jachta jde do veřejné dražby. Ruský oligarcha neplatil svoje závazky

Vůbec první ze zabavených luxusních jachet, kterou vlastnil sankcionovaný ruský oligarcha, jde do dražby, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Výprodeje v Monterey a Pebble Beach, které v neděli vyvrcholily soutěži krásy Concours d’Elegance, znamenají největší test roku pro trh s klasickými vozy a naznačují, že bohatí sběratelé zůstávají v býčí pozici navzdory obavám z recese a nedávné volatilitě akciových trhů.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde

„Pokud by měl někdo nějaké dotazy ohledně toho, zda letošek bude silný rok, tento týden dokázal, že poptávka po všech různých segmentech sběratelských vozů byla velmi silná,“ řekl McKeel Hagerty, generální ředitel Hagerty. „Téměř každá aukční společnost hlásila více silných zájemců o více vozů,” dodal.

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Ikonická budova na adrese Wall Street 1, New York se proměňuje v luxusní rezidenční dům. Nabídne výhledy na New York Stock Exchange, Sochu svobody, obří bazén, fitness a wellness i unikátní soukromý klub. Ceny bytů startují na 1,3 milionu dolarů.

Přečíst článek

Objevily se ale i známky přemrštěných cen: Top nabídka týdne, Ferrari z roku 1955 vydražené síní Sotheby’s, bylo prodáno za 22 milionů dolarů – pod odhadovanou hodnotou mezi 25 miliony a 30 miliony dolarů. Několik vozů se nepodařilo prodat za požadovanou cenu vůbec.

Noví sběratelé – mileniálové

Míra prodeje, neboli podíl prodaných vozů, byl 79 procent, těsně před loňskou 80procentní mírou. Přesto byla poptávka silná po téměř každé kategorii sběratelských vozů – od předválečných klasik a vozů Corvette z 60. let až po Ferrari z 90. let a superauta z roku 2021. Nové cenové rekordy byly stanoveny pro širokou škálu modelů.

Aukce podpořili také sběratelé všech věkových kategorií, přičemž stále větší roli při prodeji hrají sběratelé z řad mileniálů.

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 se na soukromé aukci 5. května 2022 prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun). Stal se tak nejdražším prodaným automobilem všech dob, oznámila automobilka.

VIDEO: Podívejte se na nejdražší auto na světě – sportovní Mercedes z roku 1955 za tři miliardy korun

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 se na soukromé aukci prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun). Stal se tak nejdražším prodaným automobilem všech dob, oznámila automobilka. Podívejte se, jak byl vůz před aukcí prezentován aukční síní Sotheby´s.

Přečíst článek

Dražitelé tvrdí, že impulzivní nákup dolarových šesticiferných vozů byl silný i proto, že bohatí kupci se na poslední chvíli rozhodli se zaregistrovat a přihazovat. „Viděli jsme některé dražitele typu buy-it-now – dražitele, kteří přišli na aukce, viděli auto nebo auta, která chtěli, zaregistrovali se, aby na místě přihazovali, vyhráli aukce, šli do banky druhý den ráno a dostali pokladní šek na zaplacení – a tento týden se již mohou vozit,“ řekl generální ředitel Hagerty. „To je docela vzácné a vypovídá to hodně o dnešních kupujících zaměřených na řízení vozu,” dodal.

Top 10 nejdražších aut prodaných v Monterey:

model vozu rok výroby cena (v mil. dolarů)
1. Ferrari 410 Sport Spider 1955 22,000
2. Bugatti Type 57 Atalante Coupe 1937 10,345
3. Mercedes-Benz 540K Sindelfingen Roadster 1937 9,905
4. Hispano-Suiza H6C Transformable Torpedo 1924 9,245
5. Ferrari 500 TRC Spider 1957 7,815
6. Ferrari 275 GTB/C Coupe 1966 7,595
7. Ferrari 375 America Vignale Cabriolet 1954 7,595
8. Ferrari 375 MM Spider 1953 7,485
9. Talbot-Lago T150-C SS Teardrop Coupe 1938 7,265
10. Ferrari 250 GT Cabriolet 1958 6,825

zdroj: Bloomberg

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy Kč).

VIDEO: Do dražby jde 1100 let starý rukopis hebrejské bible, nejstarší na světě. Padne aukční rekord?

Přečíst článek
Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme