Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Podívejte se na nejdražší auto na světě – sportovní Mercedes z roku 1955 za tři miliardy korun

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 se na soukromé aukci 5. května 2022 prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun). Stal se tak nejdražším prodaným automobilem všech dob, oznámila automobilka.
Sotheby's, s laskavým svolením
Dušan Kütner

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 se na soukromé aukci prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun). Stal se tak nejdražším prodaným automobilem všech dob, oznámila automobilka. Podívejte se, jak byl vůz před aukcí prezentován aukční síní Sotheby´s.

Reklama
Nejdražší auto světa, sportovní Mercedes z roku 1955. Pramen: Sotheby´s, se svolením
 

Aukce se konala v utajení už 5. května v muzeu Mercedes-Benz ve Stuttgartu, firma o ní ale informovala až teď. Vítěz aukce zůstal v anonymitě.

Vůz z roku 1955, který je jedním ze dvou vyrobených kusů, byl podle síně Sotheby´s vždy považován za jeden z velkých klenotů motoristické historie, ale málokdo si kdy představoval, že bude nabízen k prodeji. Auto vyrobené závodním oddělením Mercedes-Benz je pojmenováno po svém tvůrci a hlavním inženýrovi Rudolfu Uhlenhautovi. Je považován za jeden z nejlepších příkladů automobilového inženýrství a designu, často uváděný jako „nejhezčí auto na světě od automobilových odborníků a nadšenců po celém světě,“ uvedla Sotheby´s.

Obraz Shot Sage Blue Marilyn

Aukční rekord. V Christie’s vydražili Warholovu Marylin, výtěžek půjde na charitu

Slavný portrét portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se v prodal v aukční síni Christie’s v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století.

Přečíst článek

Pozoruhodný model 300 SLR vycházel z velmi úspěšného vozu W 196 R Grand Prix, který vyhrál dvě mistrovství světa s Juanem Manuelem Fangiem za volantem, ale s motorem zvětšeným na tři litry pro závody sportovních vozů. Vůz byl schopen jet 290 kilometrů za hodinu, což z něj činilo jedno z nejrychlejších silničních legálních vozů, jaké kdy byly v té době vytvořeny.

Dosavadní rekord u auta prodaného v aukci držel vůz Ferrari 250 GTO z roku 1962, který se před čtyřmi lety prodal za 48,5 milionu dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ferrari 330 LM/250 GTO Scaglietti z roku 1962 se prodalo za astronomických 42 milionů liber

Nejdražší Ferrari všech dob. Model ze šedesátých let se prodal za astronomickou částku

Přečíst článek
Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 1,1 milionu dolarů

Princezna Diana překonala Kurta Cobaina. Její ikonický svetr se prodal za desítky milionů

Přečíst článek
Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme