Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nouvel nebo Snøhetta. O pražskou filharmonii soutěží světové špičky

Budova Pražské filharmonie by měla stát na Vltavské.
IPR

O mezinárodní soutěž na podobu plánované budovy filharmonie na Vltavské projevilo zájem 120 architektonických ateliérů z tuzemska i ze zahraničí. A jsou mezi nimi i jména architektonických hvězd.

Reklama

Z nich komise vybere patnáctku, která postoupí do dalšího kola. V něm ale bude celkem 20 architektonických týmů, protože pět jich bylo do soutěže přizváno. „Mezi těmi jsou architekti z norské Snøhetty, newyorského Diller Scofidio + Renfro, francouzského Ateliers Jean Nouvel, berlínského David Chipperfield Architects a japonského SANAA," přibližuje mluvčí IPRu Marek Vácha.

Do soutěže se přihlásil mimo jiných i londýnský ateliér Zaha Hadid Architects, jak v rozhovoru pro Newstream potvrdil architekt Jakub Klaška. 

Vítěz by měl být podle vedoucí projektového týmu Martina Krupauera znám do června příštího roku. 

Barbara Paldusová

Přišla s technologií na urychlení výroby vakcín. Teď vyvíjí kosmetiku

V Silicon Valley založila dvě úspěšné firmy. Prodej jedné z nich jí a investorům vynesl 225 milionů dolarů. Teď Barbora Paldusová, americká vědkyně a podnikatelka s českými kořeny, svoje znalosti z vědy uplatňuje při vývoji a výrobě přírodní kosmetiky.

Přečíst článek

Na takzvané skicovné a odměny pro zapojená studia město vyčlení 18 milionů korun. Celkem má soutěž a první část přípravy projektové dokumentace stát 750 milionů korun, následné fáze pak mají vyjít na dalších 450 milionů korun. Zapojení státu a případných soukromých investorů by mělo nastat až po zahájení stavby. Ta by měla začít v roce 2027, hotovo by mělo být v roce 2031.  

Filharmonie bude stát v nové čtvrti Bubny-Zátory

Filharmonie bude stát u břehu Vltavy a bude součástí plánované zástavby na území Bubny-Zátory, kde vznikne nová čtvrť. Úředníci nyní také pracují na změně územního plánu, která stavbu umožní. Hotova by měla být začátkem příštího roku, tedy před výběrem vítězného návrhu podoby budovy.

Celkové investice se odhadují na částku 6,1 miliardy korun, z toho 4,9 miliardy na stavební náklady a zbytek na projekt. Na financování by se podle představ města měl podílet magistrát, stát i soukromí investoři. 

Objekt bude splňovat hned několik funkcí, sídlit tam bude Česká filharmonie a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a vedle koncertních prostor se počítá i s kavárnami a restauracemi.

>>>>>>Zajímáte se o architekturu? Novinky i trendy sledujte zde<<<<<<

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme