Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování

Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování
iStock
Pavel Maurer

Špína, smrad a plíseň v místech, kde se připravuje jídlo pro hosty? V těchto případech ztrácím veškerou svoji dobrosrdečnost. S původci tohoto gastronomického šlendriánu bych zacházel jako se zločinci, kteří ohrožují naše životy. Statistické údaje o kontrolách ve stravovacích zařízeních jsou však rok od roku více varující. Častých nešvarů bohužel přibývá.

Reklama

Hygienická stanice hlavního města Prahy se soustavně a oproti tzv. covidovým letům ve zvýšené míře věnuje státnímu zdravotnímu dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby. Jeho urgentní potřebu ukazují i některé výsledky kontrol za měsíc září 2023. Těch pražští hygienici provedli celkem 211, což je o 53 víc než za stejné období roku předchozího.

Letos v září oproti loňsku poklesl o pouhé tři počet udělených finančních sankcí za závažnější zjištěná pochybení. Šlo o 24 sankcí v částce 93 500 korun. Třicet kontrol v září hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb. Jedenadvacetkrát se hygienici v září na kontrolu vydali kvůli podezření na zdravotní obtíže po požití pokrmu, přičemž šestnáctkrát se podezření ukázalo jako důvodné, píše se v prohlášení Hygienické stanice.

Pavel Maurer: Raut za všechny prachy! Laciné víno je zabijákem sebelepší akce

Raut je ošidná věc. Když je dobrý, umí proměnit jakoukoli průměrnou akci v nezapomenutelný zážitek. Ale platí to i obráceně, což je v Česku mnohem pravděpodobnější scénář, míní gastroinfluencer a zkušený „rauťák“ Pavel Maurer. Dobrý raut podle něj začíná i končí u rozpočtu. Ale dokážou jej povznést i zdánlivé maličkosti. Co Maurer radí pořadatelům akcí s občerstvením se dočtete v novém díle Nejezte Blbě s Pavlem Maurerem.

Přečíst článek

Myslím, že není třeba vypočítávat všechny sankce - tedy důkaz toho, že došlo k závažnému pochybení. Kontrol, pochybení i sankcí přibývá, což není vůbec příjemná zpráva. Někdy mne tak napadá, zda nejsou pokuty příliš zanedbatelné pro některé provozovatele? Raději čas od času zaplatí flastr a dále se neohlížejí na hygienu uvnitř svého podniku, protože to buď nestíhají, nemají na to lidi a nebo jim je to jedno. Ovšem, co kdyby ta sankce byla příště tak vysoká, že vlastně zlikviduje „nečistý podnik”? Je to spravedlivé?

Mít či nemít slitování? 

Jednou mi vyprávěl zkušený kontrolor hygieny, že proces udělení pokuty je pro něj osobně vlastně velmi zásadní a nelehké rozhodnutí, i když prověřovaný podnik evidentně pochybil. Kontrolor ví, že pro drobné podnikatele je pokuta často velmi tíživá, že někdy se do hygienických problémů dostaly náhodně, a navíc, udělit pokutu, je pro pracovníka inspekce dost papírování a vyčíslování argumentů, takže dost práce. Pouhé napomenutí má jednodušší průběh. Jednodušší příběh pro kontrolora i pro viníka.

Jenomže. Představme si vlastní prekérní situaci. Jdeme na romantickou večeři, utratíme spoustu peněz a pak je nám doma špatně. Máme v takových chvílích slitování? Tipuji, že spíše ne.

4Ocean

Mikroplasty nás v tichosti zabíjejí, říká gastro guru Pavel Maurer

Koupil jsem vnučce delfína, žraloka kladivouna a ještě mořskou želvu namísto sladké štávičky v plastové láhvi. Ten delfín má podobu krásného tyrkysově modrého náramku vyrobeného z recyklovaného plastu sesbíraného v oceánu. Co náramek, to půl kilogramu vyloveného svinstva, které nepatří do moří a řek. Stojí asi 30 dolarů. Dobrý pocit a radost, kterou čtete ve vnuččiných očích, je pak k nezaplacení, píše gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Hygienická stanice průběžně přijímá hlášení od lidí, kteří trpí zdravotními obtížemi a mají podezření, že jim tyto obtíže byly způsobeny konzumací stravy v některé konkrétní pražské provozovně stravovacích služeb. Za letošní tři čtvrtletí pražští hygienici těchto podnětů obdrželi celkem 145, o 37 procent více než ve stejném období loni. „Po důkladném prověření se jako oprávněných letos zatím ukázalo 80 těchto podnětů, tedy více než polovina (55 procent). Loni jako oprávněných vyšlo 56 podnětů ze 106 obdržených,“ uvádějí hygienici. Co dodat?

To nejsou vůbec hezká čísla. Pokud mi někdo připraví „peklo v žaludku“ za moje peníze jen kvůli tomu, že šetří svoje náklady, že není schopen dodržovat základní hygienické postupy, nebo proto, že vědomě používá nekvalitní, dokonce někdy prošlé suroviny, o těch bez jakékoli certifikace ani raději nemluvím, tak co s takovým provozovatelem gastronomického podniku? Já mám jasno. Co byste s ním udělali vy?

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Batoh na záda, řízek mezi chleby, pro fajnšmeky okurčička v alobalu a lístek na vlak v kapse. To jsou dávné vzpomínky výletníka, dnes gastroinfluencera Pavla Maurera. Vlakem cestuje dál, i když dnes už ve větším stylu a řízek s kaší si raději objednává v jídelním vozu.

Přečíst článek

Pravidelné sloupky gastroinfluencera Pavla Maurera vycházejí exkluzivně na Newstream.cz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme