Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opera mě v mládí vůbec nezajímala. Začal jsem vlastně náhodou, říká Štefan Margita

Michal Nosek

Moderátorka Eva Čerešňáková v novém formátu pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Před kamery tentokrát přišel Štefan Margita. Ten poradil mladým zpěvákům, jak si nezničit hlas a rozpovídal se o své čtyřicetileté kariéře na operních scénách. Také nechal diváky nahlédnout do byznysu spojeném s operou.

Reklama

Operní pěvec, tenorista Štefan Margita (67) je umělec světového formátu. Zpíval v newyorské Metropolitní opeře i milánské La Scale. Štefan pochází z Košic, do Budapešti to neměl daleko. A právě tam se mladý Štefan cítil jako na Západě, i muzika tam hrála úplně jiná, vzpomíná. „V Budapešti jsem například viděl legendární koncert Queen, či Rolling Stones. To bylo fenomenální. V té době jsem poslouchal rock a populární hudbu. Opera mě vůbec nezajímala,“ popisuje svá první setkání s živou hudbou

Štefanovou první uměleckou láskou ovšem byla fotografie. Vystudoval ji na střední umělecko-průmyslové škole, ale situace se zvrtla v okamžiku, kdy jej nevzali na UMPRUM do Prahy. Po maturitě tak řešil otázku: Kam dál?

„Když se naše rodinná známá vrátila z angažmá ve Švýcarsku, začala tady učit na konzervatoři, rovzpomněla si, že jsem v mládí zpíval. Zeptala se mě, zda bych to znovu nezkusil. A tak jsem ve 25 letech začal s opravdovým zpěvem,“ vzpomíná na start kariéry Margita. 

Pro zpěv je důležité, aby byl člověk po pubertě a hlas již nemutoval. Margita ale začal nezvykle později. Přesto uspěl a jeho pěvecká dráha na pódiích  trvá už přes čtyřicet let. I proto nyní uvažuje o zvolnění tempa a postuoném odchodu ze scény.  „Ve všem je vždy lepší končit na vrcholu, než si později vyslechnout: Můj ty Bože, on ještě zpívá,“ myslí si pěvec, který aktuálně vydal nové album lidových písní.

Reklama

Čím lepší scéna, tím menší honorář 

Operní byznys je zajímavý a tvrdý. Štefana zastupuje od roku 1986 švýcarská agentura, která se stará o jeho vystoupení. „Jsem tak její nejstarší pěvec,“ usmívá se. Agentura musí umělci pomáhat v jedné zásadní věci. Musí vám na startu doporučit jaké věci zpívat. „Když jako mladý začnete hned zpívat Richarda Wagnera, tak se za rok a půl odepíšete a už nic nezazpíváte. Na start je vynikající Mozart, pak se dál pomalu postupuje. Další vývoj už musí být automatický. Zpěvák pozná, co mu vyhovuje a hlavně, co vyhovuje jeho hlasu. Jinak to dopadne špatně a zpěvák končí,“ prozrazuje recept na úspěch. 

Vilová rezidence v Malaze vyjde na zhruba 35 milionů eur.

Malaga se dostala do hledáčku milionářů. Stěhují se tam z Floridy, říká majitel realitní kanceláře

Tuzemský realitní trh loni zamrzl. Projevilo se to i na mírném propadu cen. Ve Španělsku, konkrétně pak na jihu, bylo naopak v roce 2022 extrémně živo. „V celém Španělsku byly první a druhé čtvrtletí roku 2022 nejlepšími dvěma čtvrtletími, co se prodejů týče po roce 2008,“ říká Viktor Margita, spolumajitel realitní kanceláře Viva Espaňa. Do Malagy míří cizinci z celého světa, i Češi. Apartmán tam vyjde levněji než byt v Praze.

Přečíst článek
 

Byznys v operním světě funguje tak, že zpěvák má u agentury dvě možnosti. Buď se nechá zastupovat jenom na role, nebo je u ní fixně a řeší jejím prostřednictvím vše. „Agentura si bere 12,5 procenta z honoráře a je to naprosto v pořádku, protože se o vás kompletně postará. Zajistí mi v cizině byt. Opera umělci zaplatí, jen když odzpívá představení. A to je ten byznys. Může lehce stát, že zkoušíte dva měsíce, a těsně před premiérou vám odejde hlas, nebo onemocníte,“ popisuje s tím, že to je ten tvrdý byznys. Pokud zpěvák nevystoupí, tak nedostane žádný honorář.  

To je finanční rána, protože si během doby pobytu a zkoušení všechno hradí sám, a domů pak odjíždí v nemalém minusu. Výdělky se v opeře odvíjejí podle jména zpěváka, praxe a místa, kde vystupuje. Začátečník tak dostává méně. „Čím víc se do konkrétní opery vracíte, tím je pak honorář větší a dá se z toho hezky vyžít, ale honoráře představit nesmím, protože by mě agentura zabila,” popisuje strasti a slasti operních zpěváků Margita a dodává, že zajímavostí v tomto případě je, že v La Scale, nebo Metropolitní opeře jsou honoráře nevelké, protože zpívat tam je pro každého čest. Na menších scénách jsou tak honoráře větší. 

Z jakého důvodu vyšla jeho poslední deska?

Jak investuje vydělané peníze?

A kde má letní dům?

Dozvíte se v aktuálním díle pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV. Video se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ho najdete na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

koláž Newstreamu

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme