Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odpočiňte si a dopřejte si víkend pro sebe. Jak na regeneraci?

Odpočiňte si a dopřejte si víkend pro sebe
komerční spolupráce
Komerční spolupráce

Najděte si čas jen sami na sebe. Regeneraci naše tělo potřebuje, jen když načerpá zpět ztracené síly, může zase fungovat. Jak na ni? 

Reklama

Zima je v plném proudu, a i když se můžeme věnovat typickým zimním radovánkám jako je lyžování, bruslení nebo bobování, kterým se v létě budeme věnovat jen těžko, máme kolikrát pocit, že jsme vyčerpaní a unavení. Starosti všedních dní na nás doléhají a nám nezbývá ani kapka sil. Máte to taky tak? Co s tím? Odpočiňte si a dopřejte si víkend jen sami pro sebe. 

Odpočinek naše tělo potřebuje 

Říká se, že naše tělo bylo stvořeno pro pohyb a nemůže bez něj být. Je to pravda, jenže tělo potřebuje nejen pohyb, ale i odpočinek. Během něj totiž tělo čerpá zpět ztracené síly a regeneruje, aby mohlo dál fungovat. 

Syndrom vyhoření
video

FreshStart: Jak poznat syndrom vyhoření

Pocit vyčerpání, únava, negativní emoce spojené s prací a snížená efektivita v zaměstnání. Tyto body tvoří dle Světové zdravotnické organizace základní příznaky syndromu vyhoření. Ne každý si může dovolit odejít z práce a tím utnout zdroj stresu. Účinnou prevenci tak může tvořit několik následujících bodů, které zároveň fungují jako první pomoc v případě, kdy už práce začíná přerůstat přes hlavu.

Přečíst článek

Únava je běžná věc 

Ráno vstaneme, oblékneme se, uděláme ze sebe člověka, připravíme ostatním členům domácnosti svačinu a uháníme do práce. Na to, abychom se sami najedli, často nemáme čas. V práci si najdeme sotva pár minut na to, abychom si uvařili čaj nebo rychle snědli pár soust k obědu, odpoledne zase uháníme domů, na nákup, uvařit, uklidit, vyvenčit zvířecího kamaráda. Sotva pak večer ulehnete do postele, hned spíte. 

Co je to biohacking? Čtěte v seriálu newstream.cz:

Únava není našemu tělu neznámá, když se dostaví po vyčerpávající aktivitě, nejde o nic špatného, jenže když nás trápí dnes a denně? To už v pořádku rozhodně není a je třeba si odpočinout. Kdo totiž chce být výkonný a efektivně pracovat, ten musí umět také správně odpočívat.  

Odpočinek dělíme na aktivní a pasivní 

Odpočinek je důležitou součástí našeho života, kdo si myslí, že je to ztráta času, ten se šeredně plete. Kdo umí odpočívat, ten získá zpět ztracenou energii, pozitivně působí na fungování těla i imunity, odpočinek navíc odbourává stres. Víte, že ho dělíme na aktivní a pasivní? 

Australský bio steak

Biohacking: Jste unavení? Možná jíte málo masa

Vitamín B12 se téměř výlučně získává z masa a vajec. Vegani ho dostanou z droždí nebo musejí sáhnout po doplňcích.

Přečíst článek

Aktivní odpočinek můžeme označit za souhrn činností, které neděláme každý den, nejsou povinné, když se do nich ale pustíme, máme z nich radost. Někdo za takový odpočinek považuje práci na zahradě, jiný háčkuje nebo třeba něco vyřezává ze dřeva, další si jde lehce zacvičit nebo zaplavat. 

Když přijde na pasivní odpočinek, jak už název napovídá, jde o vysazení většiny činností. Pro někoho je pasivní odpočinek leda tak to, že si lehne na gauč a sleduje televizi, patří sem ale i spánek a relaxování, tedy všechno, při čem nevyvíjíme žádnou činnost. 

Víte, že naše tělo potřebuje obě formy odpočinku, tedy tu pasivní i aktivní? 

  • Tip číslo jedna: Sbalte si kufřík a vydejte se za teplem 

Být pořád doma nebo v práci naší náladě neprospívá, potřebujeme taky žít. Vyrazit si s přáteli do kavárny, kina, na skleničku. Vzít rodinu, sbalit si plavky a vyrazit za teplem nebo aspoň na wellness pobyt na Slovensku, v Čechách nebo jinde.

Pro někoho je pasivní odpočinek leda tak to, že si lehne na gauč a sleduje televizi, patří sem ale i spánek a relaxování.
  • Tip číslo dva: Zajděte si do sauny nebo na masáž 

Za wellness není třeba vždycky jezdit daleko, stačí si někde poblíž najít wellness centrum, kde si můžete zaplavat, zacvičit, ohřát se v sauně nebo si zajít na masáž. Vydejte se tam sami nebo s kamarádkou, rodinu tentokrát nechte doma. Oprostěte se od všech starostí kolem dětí i partnera, myslete na sebe a užívejte si to hýčkání.  

  • Tip číslo tři: Dělejte to, co vás baví 

Najděte si činnost, která vás bude bavit a zapomenete při ní na všechno kolem. Rádi trávíte čas nad stránkami oblíbeného románu? Nebo neumíte jen tak sedět, potřebujete něco dělat? Co si tak vybrat zábavné kurzy, které vás naučí krasopis, vyrábět domácí kosmetiku, plést ponožky, malovat, vyrábět šperky nebo třeba domácí mýdla. Uvidíte, že si odpočine jak tělo, tak mysl.

Potřebujete něco dělat? Najděte si zábavné kurzy, které vás naučí krasopis, vyrábět domácí kosmetiku, plést ponožky, malovat, vyrábět šperky nebo třeba domácí mýdla.
  • Tip číslo čtyři: Vydejte se na procházku 

Čerstvý vzduch dokáže divy, přesto mnozí z nás tráví většinu času zavření doma. Na vině může být stres z toho, že nestíháme, máme hromadu práce, nebo se nám prostě jen nechce. Když se ale odhodláte a ven se vydáte, vrátíte se odpočatí, plní sil, a navíc uděláte něco pro svoje zdraví. 

  • Tip číslo pět: Vyspěte se 

Spánek řadíme do pasivního odpočinku, naše tělo se bez něj neobejde. Většina z nás si myslí, že stačí pár hodin spánku denně, pokud to ale není doporučených 7 až 8 hodin, nejspíš nespíme dostatečně a naše tělo trpí. Čím kvalitnější bude spánek, tím lépe si odpočineme a ráno se budeme probouzet svěží a nabití energií. 

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Venkovní posilovna KENGURU.PRO

Cvičit v přírodě. To umožňuje start-up KENGURU.PRO, který funguje už i v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme